Mbështetje e drejtpërdrejtë për mbi 283.000 qytetarë me pakon e katërt të masave, paralajmëroi Shahpaska

Shkup, 29 shtator 2020 (MIA) – Mbështetja e qytetarëve dhe ekonomisë vazhdon dhe askush nuk do të mbetet anash. Pakoja e katërt e masave ekonomike e cila i referohet pjesës së mbështetjes së drejtpërdrejtë përmes vauçerëve, mbulon mbi 283.000 qytetarë dhe vlera e saj është 27,6 milion euro, tha sot në konferencën për shtyp ministrja e Punës dhe Politikës Sociale Jagoda Shahpaska.

Ajo theksoi se në këto kohë serioze, përparësi për shtetin janë kategoritë më të prekshme të qytetarëve, ata që kanë nevojë për ndihmë dhe mbështetje. Prandaj, ajo theksoi, pakoja e katërt e masave, përveç që ofron mbështetje të drejtpërdrejtë për çdo vendpune, siguron mbështetje për të papunët për kategoritë e ndjeshme sociale, siç janë pensionistët me të ardhura të ulëta dhe prindërit vet-ushqyes.

“Ne sigurojmë sigurim ekonomik dhe social përmes kartave të pagesave në vlerë prej 6.000 denarë për 5.726 prindër vet-ushqyes, për 182.271 pensionistë me pensione deri në 15.000 denarë, për 85.108 punëkërkues pasivë, për 520 artistë të pavarur, punonjës të filmit dhe kulturës dhe artistë të estradës. Kartelat pagesore blej vendore do t’u jepen 540 studentëve të tjerë që nuk i morën këto kartela në paketën e mëparshme. Për studentët është siguruar mbështetje shtesë në vlerë prej 44 milion denarë për këtë vit, masë që do të mbulojë 884 studentë dhe 347 studentë”, tha Shahpaska.

Kjo krizë, vlerësoi ajo, ka vetëm një anë pozitive dhe ky është përforcimi i solidaritetit në shoqëri sepse vetëm ajo mund të na mbajë.

Sipas saj, tre grupet e para të masave ndaluan goditjet serioze ekonomike nga pandemia, parandaluan pasojat socio-ekonomike, ishin në kohë, gjithëpërfshirëse dhe udhëhiqeshin nga parimi që askush të mos lihej anash.

“Qindra mijëra vende të punës janë ruajtur dhe ndihma u është dhënë mijëra kompanive. Vlera e tre pakove të para të masave ekonomike të rëndësishme për mbështetjen e ekonomisë dhe qytetarëve ishte 550 milion euro, 26.8 milion euro përfunduan tek 309 mijë qytetarë të papunë dhe marrës të ndihmës sociale si dhe nxënës të shkollës së mesme dhe studentë që morën kartela pagesore përmes masës që blej vendore”, tha ministrja e Punës dhe Politikës Sociale.

Duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarëve për të ndihmuar kategoritë më të prekshme kur blejnë pajisje të informatikës, Shahpaska theksoi masën e re – Fundjavë pa TVSH në 10, 11 dhe 12 tetor, ku do të ketë ulje të tarifës së blerjes së pajisjeve. Kategoritë më të prekshme, tha ajo, janë në krye të agjendës sonë. Në të kaluarën, ne kemi lehtësuar hyrjen e qytetarëve për të marrë ndihmë minimale të garantuar. Ne kemi rritur mbulimin e përfituesve të ndihmës minimale të garantuar nga 27 mijë para krizës në 32 mijë dhe numri i fëmijëve që marrin shtesë arsimore është rritur. bs/fab

Ngjarja paraprake

Të shtëna armësh rreth 100 metra nga kazerma “Ilinden”

Ngjarja e ardhëshme

Bëja vetës të qartë: negativiteti i të tjerëve nuk është problemi yt!

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian