MASH: Maturantët të paraqesin temë për detyrë projektuese deri më 30 nëntor

Ministria e Arsimit dhe Shkencës (MASH) i njofton nxënësit e shkollave të mesme të vitit të katërt, se më së voni deri më 30 nëntor të këtij viti të paraqesin temë për përpunimin e detyrës projektuese të maturës. Paraqitjen duhet ta bëjnë në shkollat e tyre.

“MASH i informon maturantët se prej sivjet, përveç modelit të vjetër të realizimit të detyrës projektuese, vendosen edhe mundësi të reja për realizimin e tyre. Mundësia e re për realizimin e detyrës projektuese është bazuar në interesat e nxënësve dhe të trendeve globale në arsim, kulturë dhe jetën sociale të të rinjve”, thuhet në njoftimin e MASH-it.

Siç informojnë nga ky dikaster, këto detyra projektuese mundësojnë llojllojshmëri në qasjen dhe krijimin e modeleve të cilat do ta nxitin potencialin kreativ të maturantëve dhe mendimit të tyre kritik për temat nga jeta bashkëkohore.

Në procesin e realizimit të detyrës së projektit, të diplomuarit kanë mundësinë të krijojnë idenë e tyre në formën e:

– Iniciativa e të rinjve që do të shkaktojë disa ndryshime në komunitet (aktivitete vullnetare, eko-veprime, trajnime për marrjen e aftësive të caktuara, aktivitete humanitare dhe ndihmë dhe mbështetje për grupet e rrezikuara sociale).

– Platforma digjitale arsimore dhe sociale (gazeta elektronike ose profili tematik) që përpunojnë përmbajtje krijuese dhe edukative në fushën e gjuhës, kulturës, shkencës, artit, medias / ndikimit të rrjeteve sociale, shoqërisë, sjelljes qytetare në komunitetin shoqëror, etj.

– Videomateriale, filma të shkurtër, histori gazetareske mbi një temë të caktuar, portrete njerëzish me rëndësi për komunitetin, fushata (në rrjetet sociale ose në hapësirën fizike) që studentët bënë me qëllim promovimin e vlerave pozitive.

– Shfaqje artistike ose skenike (drama, lexim letrar, mbrëmje oratorie, ekspozitë, ngjarje multimediale, etj.

– Përmes mundësive të reja për realizimin e detyrës së projektit prom, studentët do të tregojnë inovacionin, kreativitetin, potencialin krijues, aftësitë personale të komunikimit, aktivizmin e të rinjve, vetëdijen për përgjegjësinë sociale, kujdesin për mjedisin dhe ndihmën dhe mbështetjen e grupeve të ndryshme shoqërore, kumtoi MASH.

Nga kjo ministri njoftojnë se këtë vit sistemi i vjetër për përzgjedhjen e lëndëve që do të jepen për provimin e maturës shtetërore mbetet i vlefshëm, por për shkak të pandemisë me Kovid-19, ato do të përgatiten me programe të shkurtuara mësimore. Kalimi i provimit të maturës shtetërore është një detyrim i përcaktuar me Ligjin për Arsim të Mesëm.

Burimi: alsat.mk

Ngjarja paraprake

Krimi shqiptar në Holandë, ministri i jashtëm holandez jep shifrat

Ngjarja e ardhëshme

Policisë në Prizren i bashkohen edhe 23 policë të rinj

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian