Mariçiq: Sa më gjatë të presim do të hapen çështje më të mëdha dhe do ta forcojnë pozitën e Bullgarisë

Praktika tregon se koha nuk funksionon në favorin tonë kur jemi jashtë procesit. Sa më gjatë të presim, do të hapen gjithnjë e më shumë çështje, të cilat vetëm sa do ta komplikojnë procesin dhe do të forcojnë pozitën e Bullgarisë. Të mos i lejojmë vetes ta komplikojmë procesin kur rruga tashmë është e qartë para nesh, thekson zëvendëskryeministri për Çështje Evropiane Bojan Mariçiq në një intervistë për Racin.mk.

“Marrëveshja nuk është bërë sipas “diktatit bullgar” Përkundrazi, ne kemi arritur një marrëveshje me të cilën kemi nxjerrë maksimumin dhe kemi negociuar në favorin tonë, me të cilën kemi arritur t’i vendosim në një kornizë kërkesat dhe obligimet e të dyja palëve, edhe maqedonase dhe bullgare”, thotë ai.

Ai shton se korniza jonë e negociatave e mbron gjuhën dhe identitetin maqedonas, me të cilin, thotë ai, aritëm që çështjet bullgare të mos bëhen evropiane dhe të mos e vënë në pikëpyetje të ardhmen evropiane të Maqedonisë së Veriut.

“Detyrimet janë të përshkruara në kornizën e negociatave dhe janë detyrime që ne i kemi pranuar për arritjen e objektivit strategjik deri në vitin 2030, që është anëtarësimi i plotë në BE. Kërkesat tona kryesore në marrëveshje janë përmbushur dhe për këtë arsye nuk ka asnjë argument të vetëm që ndryshimi i Kushtetutës së Maqedonisë duhet të quhet diktat bullgar – jo, ai është një propozim evropian dhe pas një propozimi të tillë e gjithë BE-ja nuk do të qëndrojë kurrë së bashku përsëri sepse në Union ka procese turbulente dhe zgjedhje evropiane vitin e ardhshëm”, thekson Mariçiq.

Ai thotë se nuk mund të ketë rinegocim të kornizës që është rënë dakord dhe miratuar vitin e kaluar në Konferencën e parë Ndërqeveritare dhe ne nuk mund ta ndryshojmë atë.

“Edhe sikur të imagjinojmë se është e mundur, nuk do të jetë më mirë se kjo, sepse as atmosfera dhe as rrethanat nuk janë të njëjta tani dhe kërkesat e Bullgarisë sigurisht që nuk do të jenë të njëjta. Duhet të jemi të sinqertë dhe realistë se nuk kemi zgjidhje tjetër veç kësaj, e cila na lejon të realizojmë detyrimet e marra mbi baza reciproke, me mirëkuptim reciprok, tolerancë dhe kompromise të arsyeshme, të cilat nuk cenojnë historinë dhe tiparet tona identitare”, thotë zëvendëskryeministri.

Story i mëparshëm

Maksuti: Kushtetuta nuk është dokument i shenjtë!

Story i radhës

Sarah Berisha rikthehet në ekran, ja ku do e shohim ish-banoren e “BBVA”

Të fundit nga