Letër publike Kryeministrit Albin Kurtit

Lufta e Prekazit zgjoi kurreshtje jo vetëm të popullit liridashës shqiptar por edhe tek shtetet tjera botërore që bëri buj sepse ngriti lartë mentalitetin luftarak të UÇK-së se si po luftonte për çlirimin e vendit dhe lirinë e këtij populli shqiptar i vuajtur dhe i përvuajtur me shekuj nga një shtet që quhej Serbi dhe kjo histori e Jasharëve u vulos me germa të arata në historinë e kombit shqiptar, ju tani jni me këtë nam, por pak më ndryshe si Kryemiistër,që zgjove kurreshtje jo vetëm për qytetarët e Kosovës por edhe tek shtetet tjera botërore.

Në raste këtë punë si Kryeministër i shtetit më të ri në botë,për të ngritur lartë mentalitetin e institucioneve shtetërore të Kosovës, duke larguar epshet e Korrupsionit,keqpërdorimeve e maliverzimeve,atëherë ke realizuar,ate edhe çka e ke realizuar,dhe votuesit do i ke mbrapa gjithnjë.

Ti ke në mendje

Sulmin e gjerë që e kishte ndërmarrë Serbia në Drenicë për të zhdukur Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës e koncentroi në Prekaz, në zemrën dhe kokën e UÇK-së, duke i bërë asaj një rrethim të hekurt, i cili rrethim, për fat të mirë, alarmoi tërë botën. Ajo që do të ndodhë në fillimet e marsit të vitit 1998 do të jetë një dëshmi e gjallë për botën e qytetëruar dhe përgjegjësit e saj politike e diplomatike. Në të vërtetë kjo ngjarje kaq e drejtpërdrejtë dhe kaq e fuqishme për nga përmasat e saj të flijimit unikat, të qëndresës e të masakrimit do ta ngrejë çështjen e Kosovës në krye të agjendës botërore.

Kështu, në natën e 4 e 5 marsit’ 98,Prekazi rrethohet nga forcat e shumta ushtarake dhe policore. Kjo lë të kuptohet se atje do të ketë rrethim të hekurt. Tashmë gjithçka ishte e qartë. Armiku e kishe vënë pjesën e konsiderueshme të Drenicës në rrethim të Hekurt.

Pikrisht më 5 mars bëhen 23 vjet të rënies së komandantit tonë legjendar, Adem Jasharit, familjes së ti dhe Jasharëve të tjerë. Mirëpo, çdo përvjetor Adem Jasharin e bënë më të lavdishëm në historinë e kombit tonë. Trimëria dhe guximi i tij i pakufishëm dhe kontributi i pakontestueshëm i Lëvizjes Popullore bënë që të organizohet një forcë po ashtu e guximshme Ushtria Çlirimtare e Kosovës, e cila u ndesh me shumë vështrësi jo vetëm nga armiku serb, por edhe nga shumë politikanë tanë.

Habit fakti se edhe dalja në skenë e Ushtrisë së Lavdishme Çlirimtare ua prishi qetësinë dhe kënaqësinë disa udhëheqësve tanë të asaj kohe dhe disa të tashmit, siç pati ndodhur me demonstratat evitit 1981,që ua prishi rahatinë e kënaqësinë spektrit të atëhershëm politik, të cilët çonin jetën luksoze. Qysh para ofenzivave të para serbe, para korrikut të vitit 1998,fotografia e më të madhit ndër ne, Adem Jashari, filloi të zërë vendet më meritore nëpër odat dhe sallonet e shtëpive tona, pavarësisht nga rreziku që kanosej nga policia serbe. Krahas autoritetit të kësaj legjende kombëtare, për çdo ditë rritej autoritrti i udhëheqësve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Shumëkush dëshiron të thotë; Ushtria jonë kishte eprorët më të mirë se çdo ushtri tjetër që ka ekzistuar në botë! Si në aspektin luftarak, ashtu edhe në atë human, djemtë dhe vajzat tona me vullnetin e vet u bënë më të aftë se sa ata që kanë kryer akademi të ndryshme ushtarake. Vitet e 90-ta ishin të vështira dhe të pashpresa se do të dalë ndonjë ditë me rreze dielli për ne shqiptarët e Kosovës. Për çdo vit e më tepër ashpërsohej gjendja e represioni serb mbi ne rritej, pavarësisht se kur urohej viti i ri popullit të Kosovës i premtohej se viti i ardhshëm do të sjellë lirinë e pavarësinë. Ajo vitin tjetër vuante edhe më shumë se vitin e kaluar, as një vit nuk kalon pa shumë tortura dhe vrasje të shqiptarëve.

Adem Jashari me disa shokë ishte i vetmi që filloi krijimin e një force madhështore e cila do të dalë armikut përpra. Për Adem Jasharin dhe Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës shumë kush është duke shkruar, por unë dua të them se Ushtria Çlirimtare e Kosovës shpejt arriti simpatinë e popullit liridashës, sepse e meritonte respektin e popullit. Adem Jashari shumë herë kishte thënë, në biseda me ushtarët e tij të UÇK-së se ‘’në jetë nuk ka herë kështu herë ashtu, nëse njëherë turpërohesh mbetesh i turpëruar për gjithëmonë’’. Edhe në këtë përvjetor të Epopesë së Jasharëve dhe të Epopesë së UÇK-së, ka vendin respekti; Lavdi veprës dhe rënjës së komandantit legjendar Adem Jasharit, familjes së tij, Jasharëve të tjerë dhe të gjithë dëshmorëve të kombit shqiptar të luftës së UÇK-së.

Prekazi është Mekë dhe Jerusalem modern i kombit shqiptar

Kështu kishte thënë në librin e tij; Kthesa e madhe Ushtria Çlirimtare e Kosovës’’ z.Jakup Krasniqi.

Me aktin e rënies së komandantit legjendar Adem Jasharit dhe familjes së tij dhe Jasharëve të tjerë, Kosova mundi frikën, me çka I hapi shtigjet e lirisë dhe të armërisë. Dhe jo rastësisht, në Prekaz, në Lagjen e Jasharëve është ngritur monumenti më i madh I luftës për liri, për pavarësi e demokraci, që këdo ditë dhe data, e pikrisht 5,6,7 mars për çdo vitë vemendja e të gjithë kombit shqiptarë kthehet nga Prekazi Legjendar, që shekuj e vite I dha Kosovës shumë. Siç dihet familja Jashari, pos komandantit legjendar Adem Jasharit rëndë për të mos vdekur kurrë edhe 20 anëtar tjerë siç rënë edhe 40 të Jasharëve të tjerë.

Dhe nga kjo ngjarje nuk trontitet veç Prekazi e Drenica, ku kësaj radhe si herave tjera ngjarja po zhvillohej në djepin e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, por edhe tërë Kosovë etj.

Lufta e Prekazit zgjoi kurreshtje jo vetëm të popullit liridashës shqiptar por edhe tek shtetet tjera botërore që bëri buj sepse ngriti lartë mentalitetin luftarak të UÇK-së se si po luftonte për çlirimin e vendit dhe lirinë e këtij populli shqiptar i vuajtur dhe i përvuajtur me shekuj nga një shtet që quhej Serbi dhe kjo histori e Jasharëve u vulos me germa të arata në historinë e kombit shqiptar.

Dhe nuk ishte kollaj kur përball Jasharët në krye me komandantin e tyre dhe e gjithë Kosovës, Adem Jasharin 4 ditë hiq pa u ndal luftuan ballëpërballë me ushtrin, kriminelët dhe çetnikët serbo-sllav, që në këtë luftë, heroizmin që kishin Jasharët e Prekazit legjendar për vendin e tyre bëri që të flijohen edhe gra, fëmijë e në mesin e tyre edhe pleq e plaka.

Kjo histori e komandantit legjendar Adem Jasharit, familjes së tij dhe Jasharëve të tjerë, do të mbetet HISTORI në vete për brezat e ardhshëm dhe gjeneratave të reja të kombit shqiptar(ne lutemi që të mos ketë më luftra) por ne rastse ndodhin siç kanë ndodhur kurrë pa vullnetion tonë por gjithnjë të imponuara, rënja e Jasharëve do të jetë mësimi se si duhesh flijohesh për lirin e vendit dhe për lirin e popullit të tij.

Lista Serbe shfrytëzon përçarjen e partive politike shqiptare, ndërton skenar të ri për defunksionalizimin e qeverisë së re të Kosovës sipas modelit të Republikës Serpska

Në këto zgjedhjet të jashtëzakonhme parlamentare, të 14 shkurtit,do fitoi Lista Serpska,dhe jo vetëm që edhe ashtu e ka shkelur Veriun e Mitrovicës,por institucionet e tyre do shtrihen në gjithë territorin e Kosovës,derisa që për shumë këto vite,I ka zënë në gjumë të rëndë institucionet të Kosovës.

Asociacioni i komunave me shumicë serbe, trashëgimi antishtetërore nga Hashim Thaçi dhe Isa Mustafa, barrë për Qeverinë në ardhje në dialogun me Serbinë!

Asociacioni i komunave me shumicë serbe, trashëgimi antishtetërore nga Hashim Thaçi dhe Isa Mustafa, barrë për Qeverinë në ardhje në dialogun me Serbinë!

Gabimet e së kaluarës me Asociacionin tani do i bartë Qeveria e re dhe popullata e Kosovës, sepse edhe nëse politika jonë detyrohet ta pranon një formulë të tillë kundër kushtetuese, ajo krijesë autonome do ti ngjason Srpska Republikës, e ngjashme me atë të Bosnjës, dhe stabiliteti i Kosovës gjithherë do të jetë në luhatje. E dhimbshme dhe e çuditshme është se si një Kryeministër si Isa Mustafa në atë kohë, e nënshkruan një marrëveshje në favor të komunave serbe dhe po me atë nënshkrim i bënë gjithë ato 23 shkelje të neneve në Kushtetutë, një njeri i cili vazhdon të thirret në aftësitë dhe përgatitjet akademike. Ky veprim antishtetëror tani me të drejtë na bënë të dyshojmë për të kaluarën e karrierës së tij politike dhe riaktivizimin në realitetin e ri politik pluralist në demokraci.

-Me kalimin e kohës që nga pas çlirimit, qe 21 vite, pati bisedime dhe ndërmjetësime ndërkombëtare nga përfaqësuesit e shteteve të BE-së, rreth njohjeve reciproke mes Kosovës dhe Serbisë, dhe mbasi që deri më tani nuk është arritur marrëveshja, për njohjet reciproke, faktori ndërkombëtar është i interesuar për këtë çështje, që të lëvizet nga kjo pat situatë, e sidomos që edhe Kosova të rrugëtoj drejtë anëtarësimit në BE, me hapin e parë që është Liberalizimi i vizave, sikur shtetet tjera.

Anëtarësimi i Kosovës në BE dhe në OKB janë dy çështje të rëndësishme në të cilat duhet fokusuar tani me të gjitha kapacitetet politike dhe intelektuale. Sfidat në këtë proces do të jenë serioze sepse i kemi të njohura detajet e nënshkrimit të marrëveshjes për Asociacionin e komunave serbe në vitin 2013 nga Hashim Thaçi si dhe në vitin 2015 nga ana e Kryeministrit Isa Mustafa, dhe miratimit të atyre marrëveshjeve nga ana e Parlamentit të Kosovës, por duhet të jemi shumë të kujdesshëm dhe të mos lëvizet asnjë hap përtej asaj që e ka konstatuar Gjykata Kushtetuese, që realisht e hodhi si ta pavlefshme këtë nënshkrim të marrëveshjes për Asociacionin dhe miratimin e saj në Kuvende, sepse kishte shkelje të shumë neneve të Kushtetutës në 23 raste. Me të drejtë kjo marrëveshje duhet të konsiderohet e shpallur jo ligjore dhe jo legale.

Asociacioni i komunave me shumicë serbe, trashëgimi antishtetërore nga Hashim Thaçi dhe Isa Mustafa, barrë për Qeverinë në ardhje në dialogun me Serbinë!

Gabimet e së kaluarës me Asociacionin tani do i bartë Qeveria e re dhe popullata e Kosovës, sepse edhe nëse politika jonë detyrohet ta pranon një formulë të tillë kundër kushtetuese, ajo krijesë autonome do ti ngjason Srpska Republikës, e ngjashme me atë të Bosnjës, dhe stabiliteti i Kosovës gjithherë do të jetë në luhatje. E dhimbshme dhe e çuditshme është se si një Kryeministër si Isa Mustafa në atë kohë, e nënshkruan një marrëveshje në favor të komunave serbe dhe po me atë nënshkrim i bënë gjithë ato 23 shkelje të neneve në Kushtetutë, një njeri i cili vazhdon të thirret në aftësitë dhe përgatitjet akademike. Ky veprim antishtetëror tani me të drejtë na bënë të dyshojmë për të kaluarën e karrierës së tij politike dhe riaktivizimin në realitetin e ri politik pluralist në demokraci.

-Me kalimin e kohës që nga pas çlirimit, qe 21 vit, pati bisedime dhe ndërmjetësime ndërkombëtare nga përfaqësuesit e shteteve të BE-së, rreth njohjeve reciproke mes Kosovës dhe Serbisë, dhe mbasi që deri më tani nuk është arritur marrëveshja, për njohjet reciproke, faktori ndërkombëtar është i interesuar për këtë çështje, që të lëvizet nga kjo pat situatë, e sidomos që edhe Kosova të rrugëtoj drejtë anëtarësimit në BE, me hapin e parë që është Liberalizimi i vizave, sikur shtetet tjera.

Anëtarësimi i Kosovës në BE dhe në OKB janë dy çështje të rëndësishme në të cilat duhet fokusuar tani me të gjitha kapacitetet politike dhe intelektuale. Sfidat në këtë proces do të jenë serioze sepse i kemi të njohura detajet e nënshkrimit të marrëveshjes për Asociacionin e komunave serbe në vitin 2013 nga Hashim Thaçi si dhe në vitin 2015 nga ana e Kryeministrit Isa Mustafa, dhe miratimit të atyre marrëveshjeve nga ana e Parlamentit të Kosovës, por duhet të jemi shumë të kujdesshëm dhe të mos lëvizet asnjë hap përtej asaj që e ka konstatuar Gjykata Kushtetuese, që realisht e hodhi si ta pavlefshme këtë nënshkrim të marrëveshjes për Asociacionin dhe miratimin e saj në Kuvende, sepse kishte shkelje të shumë neneve të Kushtetutës në 23 raste. Me të drejtë kjo marrëveshje duhet të konsiderohet e shpallur jo ligjore dhe jo legale.

Ngjarja paraprake

E pyesin se a e do partnerin me apo pa përvojë, ja përgjigja e Fifit

Ngjarja e ardhëshme

Australia preket në vërshimet më të rënda në gjysmëshekull, evakuohen mijëra njerëz

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian