Kurth të diktaturës totalitare në Evropën e shekullit të 20-të

Diktatura totalitare ishte një fenomen i lokalizuar fillimisht në Evropën e shekullit të 20-të. Një sërë zhvillimesh e bënë të mundur. Që nga shekulli i 19-të mitralozi kishte lehtësuar shumë kontrollin drastik të turmës. Sistemet e adresave publike, radioja dhe, më vonë, televizioni e bënë të lehtë për një orator individual lëvizjen e një numri të madh. Filmat ofronin hapësirë​​të re për propagandë. Psikologjia dhe farmaceutika iu dhanë hua shpëlarjes së trurit. Kamerat në miniaturë dhe pajisjet elektronike të dëgjimit thjeshtuan mbikëqyrjen. Artileria e rëndë, avionët dhe mjetet e blinduara të shpejta siguruan mjetet për të zhvilluar një Blitzkrieg ose “luftë rrufe”. Ngacmues dhe brutalitet, natyrisht, ka pasur gjithmonë.Diktaturat evropiane nuk ishin aspak identike. Ata ndryshonin në rrënjët e tyre historike, kontekstet e tyre sociale, ideologjitë e tyre dhe kurthe. Por ata kishin një ngjashmëri familjare. Analiza politike mund ta nënvlerësojë atë; për viktimat e tyre, ishte shumë e qartë.

Diktatura e parë praktike e Evropës u vendos në Rusi nga Revolucioni Bolshevik i vitit 1917. Emblema e saj, çekiç dhe drapër, përfaqësonte punën fizike në fabrikë ose fushë; nuk kishte asnjë simbol për shkencëtarin, burrështetasin apo studiuesin. Qëllimet e revolucionit – likuidimi i sistemit ekonomik kapitalist, rritja e pasurisë publike, ngritja e standardit material dhe kulturor të njerëzve që punojnë – patën një tërheqje të gjerë. Por në shqetësimin e saj për të industrializuar dhe modernizuar një bashkim të madh, të prapambetur të republikave me një trashëgimi të gjatë kulturore të dominimit carist që ishte zëvendësuar nga një ideologji socialiste centralizuese, ajo u mbështet në një shtet njëpartiak, censurë të rëndë, shtypje të lirisë individuale. , dhe vrasja e kundërshtarëve të vështirë. Teorikisht, ajo parashikonte “shuarjen e shtetit”. Për momentin, ajo mishëronte “diktaturën e proletariatit” – ose më mirë të një lideri të vetëm, fillimisht Vladimir Ilich Lenin, pastaj Joseph Stalin.

Dy vjet pas Revolucionit Rus, më 1919, Benito Musolini themeloi partinë fashiste në Itali. Emblema e saj, fasces (një tufë shufrash me një sëpatë në qendër), ishte një simbol i pushtetit shtetëror të adoptuar nga Roma e lashtë. Në mënyrë eksplicite antikomuniste, ajo ishte po aq e kundërt me vyshkjen e shtetit, aq sa ishte kundër liberalizmit individualist. “Për fashistin,” shkroi Musolini, “gjithçka është shtet”. Regjimi i tij, i vendosur pjesërisht në vitin 1924 dhe i përfunduar në 1928–29, kishte dhunuesit e tij dhe torturat me vaj pluhur, vrasjet dhe luftërat agresive. Por, për arsye sociologjike dhe kulturore, si dhe politike, ishte më pak sistematike dhe më pak brutale se disa diktatura të tjera evropiane. Italia kishte një traditë të gjatë të diversitetit rajonal që i rezistoi uniformitetit dhe shoqëria italiane u përshkua – në mënyra komplekse, ndonjëherë kontradiktore – nga ndikimi i kudondodhur i kishës katolike romake.Format e fashizmit zunë rrënjë në vende të tjera latine. Në Spanjë në vitin 1923 gjenerali Miguel Primo de Rivera mori pushtetin me miratimin e mbretit. Ai shpërndau Parlamentin, burgosi​​udhëheqësit demokratë, pezulloi gjyqin nga juria, censuroi shtypin dhe vendosi vendin nën ligjin ushtarak. Ai u përpoq të vendoste një regjim plotësisht fashist të bazuar në “Vendi, Feja dhe Monarkia”, por ai ndeshi rezistencën e studentëve dhe punëtorëve dhe e braktisi përpjekjen në vitin 1925, megjithëse qëndroi kryeministër deri në vitin 1930. Më 1931 u shpall një republikë. kryesuar nga një qeveri e përkohshme e republikanëve dhe socialistëve.

Ndërkohë, në Portugalinë fqinje, António de Oliveira Salazar, një profesor i ekonomisë, ishte bërë ministër i financave pas një grushti shteti ushtarak në 1926; dhe, megjithëse ai kishte dhënë dorëheqjen shpejt më pas, ai ishte tërhequr në vitin 1928. Pas riorganizimit të buxhetit portugez, në vitin 1932 atij iu ofrua posti i kryeministrit. Konceptimi i tij për atë që ai e quajti “Estado Novo”, ose “Shteti i Ri”, ishte korporatist dhe fashist. Kushtetuta e saj autoritare, e miratuar nga plebishiti në 1933, lejoi vetëm një parti politike, Bashkimin Kombëtar.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Temperaturat disa gradë nën minus, njihuni me parashikimin e motit për sot

Story i radhës

Polonia dhe Rumania në shënjestrën e Putin-it? Çfarë pritet të ndodhë nga vizita e Kamala Harris

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish