Kur je vonë, nuk mungon koha, por kapaciteti prodhues

Ora e rërës na ofron një analogji të qartë se si vonesat nuk varen nga vetë koha, por nga sasia e punës që mund të bëjmë falë kapacitetit tonë prodhues, shpjegon menaxheri i projektit Cristiano Ottavian.

KOHA ËSHTË PASOJË

Shpesh e gjej veten duke debatuar me ata që – në projekte – ngulmojnë të “menaxhojnë” kohën e aktiviteteve pa vlerësuar koston e tyre, të kuptuar si “sasia” e punës së nevojshme për përfundimin e tyre. Fraza të tilla si: “do t’ia dalim pas 2 javësh” shpesh thuhen pa pasur as idenë më të vogël për sasinë e punës që mungon dhe rrjedhimisht për kohën aktuale që nevojitet për ta bërë atë.

Kur jeni vonë – por edhe kur jeni herët nuk është pasojë e një kohëzgjatjeje, por e një sasie pune. Kur një sasi e caktuar pune nuk është kryer në kohë, për t’u rikuperuar ajo do të kërkojë një kohë që varet, përveç sasisë së vetë punës së munguar, nga kapaciteti i prodhimit në dispozicion për ta bërë atë.

Na ndihmon analogjia e orës së rërës, në të cilën koha korrespondon me sasinë e rërës (sasinë e punës) që rrjedh nëpër grykë të ngushtë (kapaciteti prodhues). Nëse në një projekt, në një moment të caktuar, mungon një sasi e caktuar pune nga sa pritej, ajo punë vonohet, të cilën mund ta lidhim me rërën që nuk e ka kaluar ende fytin e ngushtë.

Mund ta shprehim atë vonesë me një masë kohore, por duke parë se kur pritej në të kaluarën puna e prodhuar aktualisht. Nëse, për shembull, ajo që është arritur deri më sot do të ishte parashikuar për 2 javë më parë, mund të themi se jemi prapa asaj periudhe kohore. Por kjo nuk do të thotë se ne do ta kompensojmë atë vonesë në dy javët e ardhshme, edhe nëse nuk ke asgjë tjetër për të bërë.

Ajo “rërë” do të marrë pak kohë për të kaluar mbi fytin e ngushtë, e cila varet nga sasia e vetë rërës dhe nga “gjerësia e grykës së ngushtë”, domethënë nga kapaciteti i prodhimit, i cili mund të mos jetë ai i dëshiruari.

Shpesh, për të kompensuar një vonesë, nuk ka burime të disponueshme, qoftë për shkak të punëve të tjera të ngarkuara, ose sepse janë të angazhuar në aktivitete të tjera të projektit, të cilat, nëse lihen mënjanë për të kompensuar atë vonesë, do të krijojnë një vonesë të re, të barabartë apo edhe më të madhe se ajo e mëparshme.

Në projekte (por jo vetëm!) nuk ka kohëzgjatje dhe afate pavarësisht nga sasia e punës që duhet bërë dhe kapaciteti prodhues për ta realizuar. Kur je vonë, nuk mungon koha, por kapaciteti prodhues.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Itali: Moshave mbi 50 vjeç u kërkon vaksinimi për të vazhduar punën

Story i radhës

Formula 1, mbeten sërish vetëm 3 gara sprint

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish