Kuptimi pse silleni në një mënyrë të caktuar në marrëdhënie

Marrëdhëniet dhe përvojat që keni me kujdestarët tuaj si fëmijë lidhen drejtpërdrejt me llojet e marrëdhënieve që keni si një i rritur. Ky fenomen njihet si teoria e atashimit dhe u përcaktua nga një psikolog britanik i quajtur John Bowlby.

Ndërsa edukimi i të gjithëve është i ndryshëm, ekzistojnë katër lloje të përgjithshme të stileve të lidhjes që Bowlby identifikoi:

I sigurt

I shqetësuar

Mënjanues

I çorganizuar

Njohja e stilit tuaj të lidhjes mund t’ju ndihmojë të kuptoni më mirë pse jeni ashtu siç jeni në marrëdhënie, gjë që mund t’ju ndihmojë të krijoni marrëdhënie më të shëndetshme.

Ja se si të tregoni se cili stil lidhjeje jeni dhe çfarë do të thotë kjo për marrëdhëniet tuaja.

Lidhje e sigurt

Një stil i sigurt lidhjeje konsiderohet më i shëndetshmi nga të katërt. Njerëzit me këtë stil janë të rehatshëm duke qenë të pavarur, por ata janë gjithashtu të rehatshëm duke qenë të pambrojtur me një partner, thotë Christie Kederian, një psikologe dhe terapiste e licencuar për martesë dhe familje.

“Ata janë të lidhur mirë me veten e tyre, gjë që u lejon atyre të jenë autentikë, të angazhuar, të prekshëm dhe të pavarur në të njëjtën kohë”, thotë Kederian. Kjo i ndihmon ata të krijojnë lidhje dashurie dhe të qëndrueshme ku mund të japin dhe marrin dashuri me komunikim të qartë.

Sipas Kederian, dikush ka shumë të ngjarë të ketë një stil të sigurt lidhjeje nëse do të kishte një prind ose kujdestar që:

Ishte i lidhur mirë me ta pa qenë i mbingarkuar

Vendos rutina të shëndetshme

E inkurajuan fëmijën e tyre të shprehë emocionet

Shprehën emocionet e tyre në mënyrë të shëndetshme

Këto sjellje mund të çojnë në të rritur të shëndetshëm, të përshtatur mirë. Kederian thotë se disa karakteristika të njerëzve me lidhje të sigurt janë:

Kanë një pikëpamje pozitive për veten.

Ndihen rehat duke ndarë emocionet dhe duke bërë ose duke iu përgjigjur pyetjeve më të thella.

Emocionet e tyre nuk varen nga veprimet e njerëzve të tjerë.

Ndihen rehat kur janë vetëm me veten.

Lundrojnë në mosmarrëveshje ose kundërshtime pa u ndikuar nga trauma e kaluar.

Lidhje ankthioze

Njerëzit me një stil lidhjeje në ankth mund të kenë shumë më tepër probleme të ndihen të sigurt në një marrëdhënie sesa ata me një stil të sigurt lidhjeje. “Njerëzit që kanë lidhje ankthioze mund të luftojnë me vetëbesimin. Kjo shpesh mund të shkaktojë hiper-varësi nga partneri i tyre”, thotë Kederian.

Një fëmijë mund të zhvillojë një stil lidhjeje ankthioze nëse ka prindër ose kujdestarë që:

Nuk ishin konsistente – për shembull, Kederian thotë se ata mund të kenë pasur një kujdestar i cili ishte mbështetës dhe kujdesej për nevojat e tyre ndonjëherë, por herë të tjera, ata nuk ishin aty për t’i mbështetur ata.

Ishin shumë mbizotërues

Mungonin

Përveç kësaj, fëmijët që vijnë nga një familje me prindër të divorcuar ose që kanë përjetuar një traumë fëmijërie si abuzimi, mund të zhvillojnë gjithashtu një stil lidhjeje ankthioze. Kederian thotë se kjo rezulton në frikën e hershme të braktisjes ose refuzimit, e cila mund të shfaqet përmes ankthit dhe pasigurisë në marrëdhëniet e të rriturve.

Kederian thotë se disa shenja të lidhjes ankthioze janë:

Ju keni vetëbesim të ulët.

Ti je i ngjitur.

Jeni jashtëzakonisht të varur nga partneri.

Ju luftoni me kufijtë e shëndetshëm.

Keni vështirësi në ndërtimin e besimit me një partner.

Lidhje shmangëse

Njerëzit me një stil lidhjeje shmangëse priren të kenë probleme në krijimin e marrëdhënieve të shëndetshme. Siç sugjeron emri, njerëzit me këtë stil lidhjeje mund të shmangin intimitetin emocional ose cenueshmërinë, duke e bërë të vështirë për ta lidhjen me të tjerët. Kjo shmangie mund të jetë për shkak të frikës së braktisjes, thotë Katie Rom Hisel, një terapiste e licencuar për martesë dhe familje.

Rom Hisel thotë se stili i lidhjes shmangëse mund të ndodhë kur kujdestari kryesor i fëmijës:

Nuk plotëson nevojat e tyre bazë për ushqim, strehim apo emocione

Nuk vërteton ndjenjat e fëmijës së tyre

I mungon empatia

“Lidhja shmangëse shpesh rrjedh nga trauma e fëmijërisë, por trauma e rëndë nuk kërkohet. Një mospërgjigje e vazhdueshme me një kujdestar është e mjaftueshme”, thotë Rom Hisel.

Rom Hisel thotë se karakteristikat e një personi me një stil lidhjeje shmangëse janë:

Shmangin intimitetin emocional.

Shmangin mbështetjen tek të tjerët.

Shtypin emocionet e veta.

I shohin të tjerët si “të ngjitur” ose “në nevojë” nëse duan një marrëdhënie më të thellë emocionale.

Fokusohen në nevojat e veta dhe e shohin veten si shumë të pavarur.

Lidhje e çorganizuar

Stili i lidhjes së çorganizuar është i ngjashëm me stilin e lidhjes shmangëse, por me disa dallime kryesore.

Ndryshe nga dikush me një stil lidhjeje shmangëse, dikush me një stil lidhjeje të çorganizuar fillimisht mund të dëshirojë afërsinë me të tjerët dhe të zhvillojë ndjenja të forta. “Megjithatë, për shkak të frikës së braktisjes dhe mungesës së besimit, ata ka të ngjarë të largojnë partnerin tjetër”, thotë Rom Hisel.

Në këto marrëdhënie, njerëzit mund të kenë gjithashtu vështirësi në komunikimin dhe shprehjen e nevojave të tyre. Lidhja e çorganizuar më së shpeshti shkaktohet nga trauma e fëmijërisë.

“Nëse në një moshë të pambrojtur mësuam se ata që duhet të na mbrojnë dhe kujdesen për ne gjithashtu na dëmtojnë, ne do t’i përjetojmë të gjitha marrëdhëniet nga kjo perspektivë,” thotë Rom Hisel. Kjo mund të përfshijë përjetimin e abuzimit (emocional, fizik ose seksual) ose dëshmimin e dhunës midis kujdestarëve.

Rom Hisel thotë se disa tipare të zakonshme të dikujt me një stil lidhjeje të çorganizuar përfshijnë:

Ju keni modele marrëdhëniesh intensive, kaotike.

Keni një nevojë ekstreme për afërsi, por njëkohësisht i largoni të tjerët.

Ju përjetoni turp dhe vetëbesim të ulët.

E keni të vështirë t’u besoni të tjerëve.

Keni frikë se jeni të padashur.

Ju përjetoni ankth të lartë.

Si të zhvilloni një stil të sigurt lidhjeje

Edhe nëse edukimi juaj nuk e ka krijuar veten për të zhvilluar një stil të sigurt lidhjeje është e mundur të bëni ndryshime në moshën madhore, në mënyrë që të keni marrëdhënie më të shëndetshme dhe më të kënaqshme më vonë në jetë. Një nga mënyrat më të mira për të zhvilluar një stil të sigurt lidhjeje si i rritur është të kërkoni ndihmë nga një profesionist i shëndetit mendor.

“Terapia është një mundësi për të riparuar besimet e gabuara dhe dëmet e shkaktuara në fëmijërinë e hershme dhe për të praktikuar besimin dhe kufijtë e shëndetshëm. Një terapist nuk jep këshilla, por mund t’ju ndihmojë të kuptoni më mirë modelet tuaja të ndërveprimit me të tjerët, sfidat në marrëdhënie dhe si të shëroheni për të arritur lidhjen dhe qëllimet e tua të marrëdhënies”, thotë Rom Hisel.

Për më tepër, do t’ju duhet të punoni në mënyrë aktive në ndërtimin e vetëvlerësimit tuaj, përmirësimin e aftësive tuaja të komunikimit dhe të mësoni të shprehni veten në mënyrë të shëndetshme. Të jesh në një marrëdhënie me dikë që ka një stil të sigurt lidhjeje mund të jetë shumë e dobishme, thotë Kederian.

Pavarësisht se çfarë lloj stili lidhjeje ka partneri juaj, terapia e çifteve është gjithmonë një mundësi e shkëlqyer për të kultivuar një marrëdhënie të shëndetshme.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Rusia miraton rezolutë për njohjen e territoreve në Donbas

Story i radhës

Mourinho i pakënaqur

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish