Korrupsioni është përcaktuar nga politikanët për abuzimin dhe ryshfetin 

Kur është fjala për korrupsionin, shpesh herë mendojmë për ryshfetin. Brenda shkencës 

dhe botës së politikave, korrupsioni është definuar më abstrakte si abuzimi i atyre parave  publike deh duhet et definohet edhe  

burim i pasuris , funksione ose besim për përfitime private ose politike. 

 Por edhe  të sjellja e pasigurt, dekadente dhe e pamatur është e lidhur me korrupsionin në të kaluarën dhe të tashmen, sepse ato kanë shtrembëruar një shoqëri etike apo mënyrë veprimi. Korrupsioni ështëpra një koncept gjithëpërfshirës. Kujdes ndaj përdorimit të termit “korrupsion” dhe të lidhura fjalët – të tilla si integriteti – në debatin aktual dhe të kaluar politik, publik dhe akademik tregojnë se çfarë është apo mund të jetë korrupsioni. 

Diversiteti do të thotë se ajo që ne e quajmë korrupsion varet nga perspektiva: kush 

e quan diçka ose dikush të korruptuar dhe në çfarë baze? Korrupsioni është përcaktuar ndryshe në ligje sesa nga qytetarët, politikanët apo gazetarët në një debat publik. Për më tepër, korrupsioni ligjërisht e vështirë për tu definuar. Në ligjin penal holandez, për shembull, dikush nuk mundet dënuar për “korrupsion” Për abuzimin e zyrës dhe ryshfetin, por si 

akuzat duhet të provohen herë pas here në rastet gjyqësore individuale, dhe kjo 

shpesh provohet e vështirë. Kjo tregon se një akuzë për korrupsion shpesh është kryesisht një akuzë politike ose morale – kjo nuk është se si duhet të jetë (në politikë) – nëse janë apo jo 

pavarësisht nëse akuza ka të bëjë me shkeljen apo krimin e përshkruar në ligj. edhe 

kjo shpjegon pse kurrë nuk ka konsensus të plotë rreth asaj nëse dikush është i korruptuar apo jo vepruar 

Politikanët, gazetarët dhe qytetarët kanë pikëpamje të ndryshme mbi (im) 

të veprojnë siç duhet në mënyrë morale, sepse kanë besime të ndryshme politike dhe filozofike 

t’i përmbahen. Korrupsioni është pra një debat politik. Vetëm gjatë debatit bëhet e qartë se çfarë ështëGjithashtu kujtohet mënyra se grekët e lashtë dhe romakët u bënë me korrupsionin 

se sjellja e keqe individuale është e lidhur me një imazh ideal të një shoqërie, 

qeverisjes dhe rendit politik. Diktatorial, sjellje e pamatur ose dekadente e anëtarëve të 

Elita nuk konsiderohej vetëm nga Aristoteli, Platoni, Thukididi dhe Ciceroni si veprime të individëve të rrahur moralisht, por edhe si rezultat i një sistemi që 

zhvilluar në mënyrë të gabuar sepse fuqia dhe paraja ishin shumë të përqendruara në një ose disa duart ose shumë të shpërndara mbi shumë. Sisteme të shëndetshme politike të tilla si monarkia, aristokracia dhe demokracia mund të shndërrohen në variante të korruptuara si tirania, oligarkiadhe oklokracinë. Për njëfarë kohe mendohej se shpjegimi klasik i korrupsionit ishte zhdukur, por hulumtimet e fundit kanë treguar se në veçantitë klasike të shekujve të nëntëmbëdhjetë, njëzet e njëzet e njëzet e njëzet janë ende të pranishme në debatet moderne perëndimore 

rreth korrupsionit. Kjo e bën të qartë se një skandal i dukshëm i vetë-përmbajtjes së korrupsionit siguron qasje në njohuri rreth sistemit politik në tërësi, se si duhet të funksionojë 

dhe aktualisht funksionon në një moment të caktuar. Së fundi, korrupsioni duhet të vendoset dhe kuptohet në një kontekst të ndryshueshëm vazhdimisht socio-politik. Kështu mund të nxjerrim nga hulumtimet historike se diçka fillimisht i pëlqen sjellja e integritetit u konsiderua më vonë si e korruptuar (dhe anasjelltas). 

Në shekullin e tetëmbëdhjetë, shitja e zyrave publike, si mbledhësit e taksave, ishte e përgjithshme pranua. Ajo u prezantua si një gjendje me të cilën stabiliteti i saj 

qeverisja ishte e garantuar sepse u ofroi njerëzve të vetëdijshëm mundësinë për të blerë në politikën dhe mbajti qeverinë. 

Ngjarja paraprake

Hapet Thirrja e Tretë e Programit IPARD II, Aplikimet për Përfitim të Granteve Nisin nga 10 Dhjetori

Ngjarja e ardhëshme

Reagimet pas fitores ndaj Kosovës, Enis Bardhi: Jam shqiptar dhe këtë nuk ma mohon askush

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian