Korrupsioni dhe sistemi demokratik në shoqërinë moderne

Fenomeni që duhet shpjeguar është korrupsioni. Një përkufizim i përgjithshëm i korrupsionit është “keqpërdorimi i pushtetit të besuar për përfitime private” (Transparency International, n.d.). Ky përkufizim është i përmbledhur dhe jep një pamje të mirë të korrupsionit, megjithëse kjo pamje mund të jetë paksa shumë e ngushtë, thotë Heywood (2009, f. 365). Ai argumenton se përkufizimi i korrupsionit varet nga këndvështrimi ynë për një sistem jo të korruptuar – dhe në këtë mënyrë nga mënyra se si dikush e përkufizon ‘politikën’. Kështu, korrupsioni varet nga forma e qeverisjes në të cilën ai vepron. Sipas tij, nuk ekziston një përkufizim i paqartë (po aty). Një dallim i përmendur shpesh në literaturë është dallimi ndërmjet korrupsionit të nivelit ‘të lartë’ dhe ‘të ulët’. Korrupsioni i nivelit të ulët, i njohur gjithashtu si “korrupsioni i vogël” ose burokratik, ka të bëjë me mënyrën se si zyrtarët ndërveprojnë me qytetarët, për shembull duke marrë ryshfet. Kjo formë korrupsioni është e përhapur dhe e vështirë për t’u çrrënjosur sepse ka të bëjë me normën shoqërore në një shtet. Korrupsioni i nivelit të lartë përfshin veprime nga politikanët (dhe, në një masë më të vogël, nga zyrtarët e lartë). Këtu, korrupsioni ndikon në politikën, funksionimin qendror të shtetit, institucionet dhe rregullat procedurale në rishpërndarjen e mallrave dhe financimin nga vendimmarrësit politikë, të cilët përdorin pozicionin e tyre për të garantuar pushtetin, statusin dhe pasurinë e tyre (Transparency International . Korrupsioni është një temë e ndjeshme në Kubë. I habitshëm ishte artikulli në të cilin Esteban Morales, ekonomist dhe studiues në Universitetin e Havanës, e quan korrupsionin një kërcënim më të madh për revolucionin sesa disidentët. “Disidentët janë të izoluar, nuk kanë propozime apo liderë realë dhe asnjë mbështetje popullore”, shkruan ai. “Kundërrevolucioni i vërtetë është korrupsioni dhe ai mund të bëjë dëmin më të madh.”Pjesa e Morales u injorua pothuajse plotësisht nga shtypi shtetëror kuban. 

Ekonomisti i referohet në artikullin e tij dorëheqjes së Rogelio Acevedo, presidentit të Institutit të Aviacionit Civil të Kubës (IACC). Në vitet 1950, Acevedo ishte një nga guerilët që luftonte me Fidel Kastron. Në vitet 1970 dhe 1980, ai mori pjesë në luftën civile në Angola. Morales e quan shumë shqetësuese heshtjen e radios për arsyen e dorëheqjes së Acevedo.Sipas raporteve jozyrtare, personeli i linjës ajrore të IACC shiti ilegalisht hapësirën e ngarkesave kompanive të Amerikës Latine. Kjo u mundësoi kompanive të transportonin mallrat e tyre me një çmim më të ulët dhe stafi i futi paratë në xhep.“Ndërsa kubanezët janë në pritje të një shpjegimi të plotë, qeveria nuk e ka dhënë ende një të tillë”,  Morales, duke përmendur raste të ngjashme në agjenci të tjera qeveritare. “Kryetarët e agjencive qeveritare do të depozitonin para publike në llogaritë e huaja”, shkruan ai. I duket veçanërisht e qartë se shumë nëpunës civilë po fshehin para në rast se sistemi aktual komunist shembet. Ndërsa kubanezët janë në pritje të një shpjegimi të plotë, qeveria nuk e ka dhënë ende një të tillë”, duke përmendur raste të ngjashme në agjenci të tjera qeveritare. “Kryetarët e agjencive qeveritare do të depozitonin para publike në llogaritë e huaja”, shkruan ai. I duket veçanërisht e qartë se shumë nëpunës civilë po fshehin para në rast se sistemi aktual komunist shembet… 

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Luftimet e ashpra vazhdojnë rreth Severodonetsk

Story i radhës

Importuesit e vajit të lulediellit ankohen te Bordi për rritjen e kontrabandës nga Maqedonia, Kosova e Mali i Zi; Bien shitjet 55%

Të fundit nga

Jep dorëheqje Rrahman!

Greva në arsim e zgjatur për pesë javë përfundoi pa asnjë rezultat për mësimdhënësit; nxënësit humbën

AlbanianMacedonianEnglish