Konflikti Rusi-Ukrainë, me pasoja shqetësues për ekonominë globale!

Duke pasur parasysh se Rusia është prodhuesi i dytë më i madh në botë i gazit natyror, një nga vendet më të mëdha prodhuese të naftës në botë dhe se Ukraina është një pikë vendimtare e tranzicionit të tubacioneve që lidhin Rusinë dhe Evropën, me pushtimin ushtarak të territorit ukrainas nga trupat ruse do të ketë pasoja drastike në shumë sektorë, përkatësisht në atë të energjisë.

Megjithëse Ukraina nuk ka importuar gaz nga Rusia që nga viti 2015 dhe madje ka një depo nëntokësore të mallrave, furnizimi i saj me gaz vendas është i integruar në tubacionet transitore të gazit që shkojnë nga Rusia në Evropë – kështu që nëse këto do të ndalonin, presioni në sistemi do të zvogëlohej dhe kjo do ta linte Ukrainën të paaftë të furnizonte gazin e nevojshëm për konsum të brendshëm. Natyrisht, Evropa gjithashtu do të përballet me mungesë gazi. Për më tepër, pjesa tjetër e sektorit energjetik të Ukrainës do të preket, duke qenë se shumica e prodhimit të saj të energjisë elektrike mbështetet në gaz. Fuqitë bërthamore dhe termocentralet gjithashtu kontribuojnë në prodhimin e energjisë, megjithatë, ato gjithashtu mbështeten në gaz. Qymyri përdoret gjithashtu për energjinë elektrike, megjithatë, rezervat e qymyrit të Ukrainës janë nën kontrollin e separatistëve pro-rusë, gjë që e lë vendin me një sasi të pamjaftueshme të tij. Për më tepër,kur u njoftua pushtimi, çmimet evropiane të gazit u rritën, ndërkohë që çmimet standarde ndërkombëtare të naftës së papërpunuar Brent tejkaluan 100 dollarë për fuçi për herë të parë që nga viti 2014.

Ekziston një shqetësim i përgjithshëm në lidhje me rrezikun e një ndërprerjeje të plotë të furnizimit në BE – e cila merr afërsisht 40% gazit të tij nëpërmjet tubacioneve ruse. Kjo mund të ketë pasoja në nivele të shumta, duke filluar nga shëndeti publik deri te pengesat ekonomike, veçanërisht duke marrë parasysh rimëkëmbjen e pandemisë. Evropa mund të ketë një skenar të zbatueshëm afatshkurtër për të mbajtur veten, megjithatë, perspektivat në afat të gjatë duken mjaft të vështira. Nëse Evropa redukton djegien e gazit, nxit impiantet bërthamore dhe qymyri, përpiqet të maksimizojë prodhimin vendas të gazit dhe importet e tubacioneve, si dhe bind blerësit aziatikë të përdorin qymyr dhe të çlirojnë gazin natyror të lëngshëm (LNG) -– këto mund të jenë zgjidhje të përkohshme. që mund të zgjasë deri në verë. Megjithatë, nëse Rusia ndërpret furnizimin e saj me gaz, shanset e Evropës për t’u përballur në një fushë afatgjatë do të jenë shumë sfiduese, duke pasur parasysh se inventarët e gazit nuk do të grumbulloheshin mjaftueshëm gjatë verës, dhe rrjedhimisht do të ishte shumë e madhe edhe magazinimi për dimrin e ardhshëm. të ulëta.

Pas kësaj, çmimet do të rriteshin në mënyrë drastike, industritë do të duhej të ndërprisnin prodhimin, inflacioni do të rritej dhe kriza evropiane energjetike mund të ndikonte në zhvillimin e sferës ekonomike globale.

Për të mos harruar faktin se Rusia është gjithashtu një prodhues dhe eksportues masiv në Evropë i lëndëve djegëse fosile dhe naftës së papërpunuar, e cila do të shihte rritjen e çmimeve të saj në një nivel të papërballueshëm (CNBC, 2022 “Gazi është kyç në konfliktin Rusi-Ukrainë – dhe furnizimi mund të ndërpritet në mbarë botën”), nëse Rusia ndërpret furnizimin e saj me gaz, shanset e Evropës për t’u përballur në një fushë afatgjatë do të jenë shumë sfiduese, duke pasur parasysh se inventarët e gazit nuk do të grumbulloheshin mjaftueshëm gjatë verës dhe rrjedhimisht rezervat për dimrin e ardhshëm do të ishin shumë të ulëta.

Me pak fjalë, duken të qarta rezultatet negative që do të lindin nga konflikti aktual ushtarak që po përhapet në Ukrainë, drejt sektorit të energjisë. Ato jo vetëm që do të ndikojnë drejtpërdrejt në Ukrainë, Rusi dhe Evropë, por gjithashtu do të shqetësojnë në mënyrë indirekte pjesën tjetër të Komunitetit Ndërkombëtar përmes një reagimi ekonomik global. Reduktimi i varësisë nga gazi rus është hapi i parë që duhet bërë, megjithëse nuk do të jetë as i thjeshtë dhe as i shpejtë. Për shkak të këtij fakti, një strategji bashkëpunuese e përpunuar në shumë sektorë është thelbësore, së bashku me një dialog të fortë ndërkombëtar mbi tregjet e energjisë dhe sigurinë, duke përfshirë komunikimin e qartë midis qeverive, industrisë dhe konsumatorëve. Zgjedhjet e politikave të Evropës janë të lidhura në thelb me tregun globale. Autori është anëtar i Akademisë së Shkencave të Nju Jorkut, në Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Prof.ass.dr.Nijazi Halili

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Zelensky jep detajet e fundit nga lufta në Ukrainë

Story i radhës

Manchester United ende shpreson

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish