Kina dhe vendet e tjera të Kombeve të Bashkuara kërkojnë heqjen e sanksioneve për të trajtuar virusin

Kina dhe 25 shtete të tjera kanë bërë thirrje për heqjen e menjëhershme të sanksioneve nga SHBA dhe vendet tjera perëndimore, për të siguruar një përgjigje efektive ndaj pandemisë së koronavirusit.

Duke folur në emër të 26 vendeve në një takim të komitetit të të drejtave të njeriut të Asamblesë së Përgjithshme të KB sot, Ambasadori i Kinës i KB Zhang Jun tha se “masat e njëanshme shtrënguese” shkelin Kartën e KB, multilateralizmin dhe pengojnë të drejtat e njeriut duke penguar “mirëqenien e popullsia në vendet e prekura “dhe minimi i së drejtës për shëndet.

“Solidariteti global dhe bashkëpunimi ndërkombëtar janë armët më të fuqishme në luftimin dhe kapërcimin e COVID-19,” tha deklarata e përbashkët.

“Ne e shfrytëzojmë këtë mundësi për të kërkuar heqjen e plotë dhe të menjëhershme të masave të njëanshme shtrënguese, në mënyrë që të sigurojmë përgjigjen e plotë, efektive dhe efikase të të gjithë anëtarëve të bashkësisë ndërkombëtare ndaj COVID-19.”

Midis vendeve që mbështesnin deklaratën ishin ato që përballen me sanksione nga SH.B.A., Bashkimi Evropian ose kombe të tjera perëndimore duke përfshirë Kubën, Korenë e Veriut, Iranin, Rusinë, Sirinë dhe Venezuelën.

26 vendet gjithashtu synuan “diskriminimin racor kronik dhe të rrënjosur thellë, brutalitetin policor dhe pabarazinë sociale”.

Ata përmendën të shtënat nga policia të dy amerikanëve zezakë, George Floyd i cili vdiq në duart e një oficeri të bardhë policie në Minneapolis në maj dhe Jacob Blake, i qëlluar nga një polic i bardhë në gusht dhe u la i paralizuar nga beli poshtë.

Ngjarja paraprake

Ekskluzivisht për MIA-n pjesë të raportit të BE-së për Maqedoninë e Veriut

Ngjarja e ardhëshme

39 kandidatë për 11 mandate! Demokratët e Korçës zgjedhin nesër kandidatët

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian