Këto janë të gjitha pikat e marrëveshjes që i dhanë fund luftës mes Armenisë dhe Azerbajxhanit

Më datë 10 nëntor të
këtij viti, Rusia ndërmjetësoi një marrëveshje të re paqësore midis Armenisë
dhe Azerbajxhanit, pasi të dy vendet kanë qenë në një konflikt ushtarak për më
shumë se gjashtë javë rreth rajonit të diskutueshëm të Nagorno-Karabakut në
Kaukazin e Jugut, transmeton Gazeta Sinjali.

Në këtë marrëveshje mes presidentit të Republikës së
Azerbajxhanit, kryeministrit të Republikës së Armenisë dhe presidentit të
Federatës Ruse thuhet se një armëpushim i plotë dhe fundi i të gjitha
armiqësive në konfliktin e Nago-Karabakut shpallet nga ora 00:00 me kohën e
Moskës më 10 nëntor 2020.

Kurse, Republika e Azerbajxhanit dhe Republika e Armenisë, e referuar më tej si palë, do të qëndrojnë në pozicionet e tyre aktuale.

Marrëveshja e plotë:

Ne, Presidenti i Republikës së Azerbajxhanit, Ilham Aliyev,
Kryeministri i Republikës së Armenisë, Nikoll Pashinyan dhe Presidenti i
Federatës Ruse, Vladimir Putin, deklarojmë si vijon:

1. Një armëpushim i plotë dhe përfundimi i të gjitha
armiqësive në zonën e konfliktit Nago-Karabak shpallet duke filluar nga ora
12:00 e mëngjesit (mesnata) me kohën e Moskës më 10 nëntor 2020. Republika e
Azerbajxhanit dhe Republika e Armenisë, më poshtë të referuara si
“Palët”, do të ndalen në pozicionet e tyre aktuale.

2. Rrethi i Agdamit do t’i kthehet Republikës së Azerbajxhanit
deri më 20 nëntor 2020.

3. Forcat paqeruajtëse të Federatës Ruse, përkatësisht,
1,960 trupa të armatosur me armë zjarri, 90 automjete të blinduara dhe 380
automjete motorike dhe njësi të pajisjeve speciale, do të vendosen përgjatë
vijës së kontaktit në Nago-Karabak dhe përgjatë Korridorit Lachin.

4. Forcat paqeruajtëse të Federatës Ruse do të vendosen
njëkohësisht me tërheqjen e trupave armene. Forcat paqeruajtëse të Federatës
Ruse do të vendosen për pesë vjet, një mandat që do të zgjatet automatikisht
për mandatet pesëvjeçare pasuese, përveç nëse secila palë njofton për qëllimin
e saj për të përfunduar këtë klauzolë gjashtë muaj para skadimit të afatit
aktual.

5. Për një monitorim më efikas të përmbushjes së
marrëveshjeve të Palëve, do të krijohet një qendër paqeruajtëse për të mbikëqyrur
armëpushimin.

6. Republika e Armenisë do të kthejë Qarkun Kalbajar në
Republikën e Azerbajxhanit deri më 15 nëntor 2020 dhe Distriktin Lachin deri më
1 dhjetor 2020. Korridori Lachin (5 km i gjerë), i cili do të sigurojë një
lidhje midis Nago-Karabakut dhe Armenisë, ndërsa nuk kalon përmes territorit të
Shusha, do të mbetet nën kontrollin e forcave paqeruajtëse të Federatës Ruse.

Siç u dakordua nga Palët, brenda tre viteve të ardhshme, një
plan do të përshkruhet për ndërtimin e një rruge të re përmes Korridorit
Lachin, për të siguruar një lidhje midis Nago-Karabakut dhe Armenisë, dhe
forcat paqeruajtëse ruse do të zhvendosen më pas në mbrojnë rrugën.

Republika e Azerbajxhanit do të garantojë sigurinë e
personave, automjeteve dhe ngarkesave që lëvizin përgjatë Korridorit Lachin në
të dy drejtimet.

7. Personat e zhvendosur brenda vendit dhe refugjatët do të
kthehen në territorin e Karabakut dhe zonave fqinje nën mbikëqyrjen e
Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatët.

8. Palët shkëmbejnë robërit e luftës, pengjet dhe persona të
tjerë të ndaluar dhe trupa të pajetë.

9. Të gjitha lidhjet ekonomike dhe të transportit në rajon
do të zhbllokohen. Republika e Armenisë garanton sigurinë e lidhjeve të
transportit midis rajoneve perëndimore të Republikës së Azerbajxhanit dhe
Republikës Autonome Nakhchivan në mënyrë që të rregullojë lëvizjen e papenguar
të personave, automjeteve dhe ngarkesave në të dy drejtimet. Shërbimi i Rojës
Kufitare të Shërbimit Federal të Sigurisë Ruse do të jetë përgjegjës për
mbikëqyrjen e lidhjeve të transportit.

Siç janë rënë dakord nga palët, lidhjet e reja të transportit do të ndërtohen për të lidhur Republikën Autonome Nakhchivan dhe rajonet perëndimore të Azerbajxhanit.

/Gazeta Sinjali/

Ngjarja paraprake

24 viktima dhe 1.112 raste të reja me Covid-19, shërohen 709 pacientë

Ngjarja e ardhëshme

E vërteta e të gjithë meshkujve: kjo është vajza me të cilën ata vendosin të martohen

të fundit nga