Këshillat që ju ndihmojnë të ndiheni më të lumtur kur përdorni mediat sociale

Mediat sociale janë njëkohësisht bekim dhe mallkim. Na kanë siguruar një mënyrë falas për tu lidhur dhe ndarë, për të promovuar dhe edukuar, për të krijuar komunitet dhe për të qenë më social. Por ka një anë negative. Mund të jetë përçarëse. Mund të na bëjë të ndihemi të papërshtatshëm dhe të palumtur. Dhe në fakt potencialisht më të shkëputur dhe të vetëm sesa ishim para se të shkarkonim një nga aplikacionet.

Vetë platformat janë krijuar që të bëhen problematike për ne. Shumë aplikacione kanë zbatuar një model ‘shpërblimi’ (postoni diçka, merrni vlerësime në formën e pëlqimeve, ndjekjeve, komenteve, shpërndarjeve) në mënyrë që t’ju mbajnë sa më të angazhuar që të jetë e mundur. Është një hit dopamine për trurin tonë dhe ne vazhdojmë të kthehemi gjithnjë e më shumë. Në të vërtetë ne kemi nevojë për të ndaluar dhe për të shqyrtuar koston e vërtetë për veten dhe mirëqenien tonë.

Si njerëz, ne kemi një synim themelor për të krahasuar veten me të tjerët. Ky është një veprim që ne e bëjmë natyrshëm, por që ndikon drejtpërdrejt në vetëvlerësimin tonë. Dhe nëse nuk e kishit menduar, platformat e mediave sociale janë baza virtuale të shumimit të krahasimit shoqëror.

Një studim i vitit 2014 doli në përfundimin se krahasimi shoqëror në Facebook kishte një ndikim të rëndësishëm negativ në vetëvlerësimin e pjesëmarrësve. Interesant është fakti që edhe kur pjesëmarrësit e krahasonin veten e tyre me njerëz që ishin relativisht më keq se ata, nivelet e tyre të vetëvlerësimit nuk u rritën, ata thjesht qëndruan të njëjtë. Në fakt, kishte zero ndikim pozitiv në vetëvlerësimin e tyre kur përdornin Facebook.

Këshilla më e mirë që dikush mund t’ju ofrojë kur bëhet fjalë për mediat sociale është të fshini aplikacionet. Unë e kuptoj që është një deklaratë e diskutueshme, por provat janë të peshuara në favor të kësaj. Është më mirë për mirëqenien tuaj të mos i përdorni ato. Sidoqoftë, e vlerësoj që për shumë njerëz ky nuk do të duket si një opsion i zbatueshëm por fatmirësisht, ka disa gjëra që mund të bëni për t’u kujdesur për mirëqenien tuaj ndërsa përdorni mediat sociale.

5 mënyra për t’u ndjerë më të lumtur kur përdorni mediat sociale:

Kuroni furnizimin tuaj

Ne prekemi nga ato që shohim, prandaj mbusheni burimin tuaj me llogari frymëzuese, ngritëse, sjellëse të buzëqeshjes që ju japin të gjitha ndjesitë pozitive. Kaloni kohë duke parë kë po ndiqni dhe nëse nuk ju bëjnë të ndiheni mirë dhe nuk ka asnjë arsye për t’i ndjekur, thjesht hiqini.

Menaxho kohën tënde

Unë rekomandoj të bëni pushime të rregullta prej tij. Për mua, kjo është çdo fundjavë. Për disa mund të jetë shumë, por për mua, është tamam e drejtë. Nëse në ndonjë mënyrë ndiheni të lodhur nga mediat sociale, një pushim mund t’iu ndihmojë vërtet që gjërat të përmirësohen. Mos harroni të çaktivizoni njoftimet nëse jeni duke pushuar. Hiqni presionin mbi veten tuaj për të qenë vazhdimisht i disponueshëm.

Zbato një ‘filtër’ të mendjes

Kthimi për një moment i krahasimit shoqëror… Mendja jonë ka këtë tipar mjaft të bezdisshëm, kur gjykojmë veten në lidhje me të tjerët. Çfarë do të thotë kjo? Në thelb, nëse po ndjekim Beyoncé-n, po e krahasojmë veten me Beyoncé-n. Mendja jonë po bën krahasimin mes vetes dhe një super ylli, çmenduri apo jo?

Ndiqni shembuj

Bëni ushqimin tuaj një ndikim më pozitiv. Bëhu më ‘real’ dhe veproni më mirë. Mediat sociale mund të jenë një hapësirë më e këndshme, më e dobishme nëse bëjmë pjesën tonë. Sigurisht, ne mund të flasim për probleme dhe të ndajmë mendime. Nuk sugjeroj që mediat sociale duhet të jenë të gjitha pozitive, por ekziston një mënyrë për të bashkëvepruar me njerëzit që na japin një shembull dhe nuk na mërzisin.

Kur argëtimi të ndalet, ndalo

Fjala ‘shoqërore’ duhet të ketë një domethënie pozitive. Duhet të jetë një përvojë argëtuese. Siç e thashë në fillim, ky është një shans për të ndarë, lidhur dhe për t’u përfshirë. Ka shumë gjëra për të qeshur me zë të lartë në platformat sociale. Dhe kjo është e mrekullueshme! Por kur ju nuk ndjeheni mirë, fikeni. Bëni pak pushim. Do të jetë akoma aty duke ju pritur, nuk do ta humbisni (pavarësisht asaj që mund të mendoni).

Ngjarja paraprake

Turqi, sekuestrohen 5.700 litra alkool të falsifikuar

Ngjarja e ardhëshme

Zidane thyen heshtjen, flet për rastin Benzema-Vinicius Jr

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian