Kerofobia – frika e të qenit i lumtur

Kerofobia është një fobi ku një person ka një neveri të paarsyeshme për të qenë i lumtur.

Termi vjen nga fjala greke “chero”, që do të thotë “të gëzohesh”.

Kur një person përjeton kerofobi, ata shpesh kanë frikë të marrin pjesë në aktivitete që shumë do t’i karakterizojnë si argëtim, ose të jenë të lumtur, transmeton lajmi.net.

Kjo gjendje është një gjendje që nuk është hulumtuar ose përcaktuar gjerësisht. Psikiatrit zakonisht përdorin kriteret në botimin e ri të Manualit Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (DSM-5) për të diagnostikuar kushtet e shëndetit mendor.

Cilat janë simptomat e kerofobisë?

Disa ekspertë mjekësorë klasifikojnë cherophobia si një formë të çrregullimit të ankthit. Ankthi është një ndjenjë irracionale ose e shtuar e frikës në lidhje me kërcënimin e perceptuar, transmeton lajmi.net.

Në rastin e kerofobisë, ankthi ka të bëjë me pjesëmarrjen në aktivitete që do të mendohej se ju bëjnë të lumtur.

Dikush që ka kerofobi nuk është domosdoshmërisht një person i trishtuar, por përkundrazi është ai që shmang aktivitetet që mund të çojnë në lumturi ose gëzim.

Shembuj të simptomave të shoqëruara me cherophobia mund të përfshijnë:

duke përjetuar ankth në mendimin për të shkuar në një mbledhje të gëzueshme shoqërore, si një aheng, koncert ose ndonjë ngjarje tjetër e ngjashme

refuzimi i mundësive që mund të çojnë në ndryshime pozitive të jetës për shkak të frikës se diçka e keqe do të pasojë, transmeton lajmi.net.

refuzimi për të marrë pjesë në aktivitete që shumica do t’i quanin argëtim

Disa nga mendimet kryesore që një person që përjeton kerofobi mund të shprehë përfshijnë:

Të jesh i lumtur do të thotë që diçka e keqe do të më ndodhë.

Lumturia ju bën një person të keq ose më të keq.

Të tregosh se je i lumtur është i keq për ty ose për miqtë dhe familjen tënde.

Të përpiqesh të jesh i lumtur është humbje kohe dhe mundi.

Ngjarja paraprake

Nuk është më sekret/ Ky produkt të jep më shumë energji se kafja në mëngjes dhe shëron një sërë sëmundjesh

Ngjarja e ardhëshme

Turpi në Serbi

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian