Kërcimi, mënyra më e mirë për të mbajtur trurin të ri

Problemet e demencës dhe rënies njohëse po prekin gjithnjë e më shumë familje. Zbulimet e fundit shkencore nxjerrin në pah rëndësinë e parandalimit. Tashmë është vërtetuar se ekzistojnë lidhje midis disa çrregullimeve kronike, mbase shpesh të neglizhuara dhe degjenerimit neuronal. Ne e dimë që kryerja e aktivitetit fizik është thelbësor për të parandaluar dëmtimin e plakjes. Nuk është vetëm çështja e tonifikimit të muskujve dhe efikasitetit të kyçeve, përfitimet prekin gjithë trupin dhe trurin.

Rregulli i parë është ky: fillo tani

Nëse mendoni se është tepër vonë nuk është e vërtetë, gjithmonë mund të përmirësoheni duke zgjedhur një aktivitet motorik që është i përshtatshëm për trupin tuaj. Nëse mendoni se është shumë shpejt, dijeni se gaboni. Mos prit më gjatë për të krijuar një mënyrë jetese të shëndetshme. A e dini se plakja e trurit fillon rreth moshës 30 vjeç?

Ne nuk duhet të trembemi, por mos harroni se sa e natyrshme është. Dhe mbani mend se kujdesi për veten mund të bëjë një ndryshim të madh se si do ta përjetojmë kalimin e kohës. Duhet të jetë edhe më e lehtë, nëse mendojmë se një aktivitet i këndshëm siç është kërcimi, mund të na ndihmojë të mbajmë trurin të ri.

Efektet e kërcimit në hipokampus

Pra, le të bëjmë aktivitet fizik. Por çfarë konkretisht? Këtu na vjen në ndihmë një studim shumë interesant, botuar në Frontiers in Human Neuroscience. Hulumtimi shqyrtoi dhe krahasoi efektet e fitnesit dhe vallëzimit tek njerëzit e moshës 63 deri në 80 vjeç me shëndet të mirë. Rezulton se kërcimi është një nga aktivitetet më të mira për të luftuar shfaqjen e demencës! Kjo sepse vepron në një mënyrë të veçantë në hipokampus. Hipokampusi është një zonë e trurit veçanërisht e prekur nga plakja dhe shumë e prekur nga sëmundjet neurodegjenerative. Ai luan një rol themelor në proceset njohëse siç janë të mësuarit dhe kujtesa. Përveç kësaj, ai është i përfshirë në ruajtjen e ekuilibrit, një funksion vendimtar për mirëqenien, i cili ndikon shumë në cilësinë e jetës.

Por pse duhet të kërcejmë për ta mbajtur trurin të ri?

Studimi vuri re se si trajnimi sportiv ashtu edhe vallëzimi stimulonin hipokampusin dhe rrit vëllimin e nënfushave të hipokampit. Kërcimi stimuloi disa zona specifike. Në fakt, përmirësimi i ekuilibrit ishte më i lartë me kërcimin sesa me aktivitetet standarde të fitnesit.

Kërcimi ndoshta bie në sy sepse nuk është shumë i përsëritur dhe përfshin funksione të shumëfishta. Stimujt shtesë që sjell në lidhje me aktivitetet e tjera motorike janë njohëse dhe sensimotorike. Kërcimi përfshin të gjitha shqisat dhe përfshin adaptim, balancim dhe mësim të vazhdueshëm. Inteligjenca vizuale-hapësinore është më e përfshirë.

Le të mos e nënvlerësojmë përbërësin e gjallë dhe ndoshta marrëdhënien me të tjerët. Ne e dimë se si argëtimi ndikon pozitivisht në aftësitë mendore dhe se kontakti fizik stimulon hormonet e lumturisë.

Ngjarja paraprake

Jakup Krasniqi flet për akuzat e Speciales, ja si i quan ato ndaj Thaҫit e Veselit

Ngjarja e ardhëshme

SHBA miraton Remdesivirin për trajtimin e COVID-19

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian