Karate ndihmon në përmirësimin e rezistencës mendore!

Meditimi është një element i rëndësishëm i shumë arteve marciale tradicionale si Karate, Kung Fu dhe Tai Chi.

Në Karate,kjo formë thirret Mokuso (pastrimi i mendjes), derisa në artet marciale kineze, meditimi është pjesë e trajnimit të Qigongut.

Rezistenca mendore është diçka që ndërtohet me kalimin e kohës duke ushtruar dhe duke shtyrë dhimbjen dhe shqetësimin,(p.sh, përmes praktikimit të sparringut (kumite) ose thyerjen e dërrasave (tameshiwari), do të arrini deri në këta kufinjë).

Dhe,nga pikëpamja shpirtërore, këto sprova ndihmojnë në zhvillimin e qëndrueshmërisë mendore dhe forcës shpirtërore nga fatkeqësit e ndryshme.

Pra me zhvillimin e qëndrueshmërisë mendore, ju do të arrini të përballeni me çdo sfidë ose pengesë dhe të zgjidhni çdo problem që mund të ju dalë përpara,derisa me zhvillimin e forcës mendore, do t’ju ndihmojë të lini mënjanë emocionet tuaja dhe të qëndroni të përqendruar në detyrën që keni përpara.

Praktikimi i meditimit ‘Mokuso’ do të ndihmojnë në zhvillimin e paqes dhe qetësisë së brendshme, që të çon drejtë harmonizimit të vetes tuaj dhe botës përreth jush.

Duke përjetuar çdo moment për vete dhe duke e lënë mendjen të hapur për të gjitha përvojat do të gjeni një ndjenjë të paqes së brendshme.

Në librin: “Zen në lëvitzje”, praktikimi i një forme të ngadaltë të katave mund ta përmirësojë qetësin shpirtërore,ku bëhet përqendrimi në kontrollin e saktë të frymëmarrjes, kontrollin e muskujve dhe kontrollin e mendjes,pra kjo formë e meditimit mund ta zhvendosin studentin në një formë të “meditimit në lëvizje”, apo të një relaksimi të trupit dhe mendjes..

Shembull perfekt i këtij spjegimi janë katat në shitoryu me origjinë nga NAHATE: ( Tensho,Sanchin, Seienchin, Seisan, Saifa, Sanseiru, Seipai, Shisochin,Kururunfa).

Por, edhe Tai Chi dhe Qiqong, janë dy forma të arteve marciale që i aplikojn lëvizjet marciale në lëvizje të ngadalta,derisa e përfshijn edhe kontrollin e frymëmarrjes dhe qetësimin e mendjes, dhe e bëjnë poashtu një meditim në lëvizje.

Paqja e mendjes dhe qetësia janë të dobishme përballë vështirësive fizike, si në një situatë e vetëmbrojtjes shpirtërore që largojn stresin dhe tejkalojn durimin,prandaj vetë-disiplina do t’ju japë fuqinë të qëndroni në vendimet tuaja dhe t’i ndiqni ato, po ashtu do t’ju bëjë një person të drejtë të besueshëm,që din të kontrollon emocionet, impulset, nxitjet dhe sjelljen tuaj.

Autori është trajner i KK Kastriotit nga Ferizaj.

Ngjarja paraprake

Veseli në takim me bizneset në Prizren: Qeveria qendrore e lokale po rrezikon falimentimin e bizneseve dhe lë pa punë qytetarët

Ngjarja e ardhëshme

Prokuroria në Gjakovë ka ngritur aktakuzë për korrupsion ndaj inspektorit të ATK-së dhe një kontabilisti

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian