Kafshët janë një mbështetje emocionale shumë e rëndësishme për njeriun

Shumë studime të kryera kanë treguar se kafshët ndihmojnë njerëzit të menaxhojnë problemet e tyre të shëndetit mendor. Individë që përmendin përfitimet që kanë nga qentë, macet apo çdo kafshë tjetër në menaxhimin e sulmeve të panikut, ankthit dhe depresionit.

Përfitimet e njerëzve që kanë pjestarë të familjes së tyre kafshë shtëpiake:

-Kanë më pak gjasa të vuajnë nga depresioni

-Kanë presion të ulët të gjakut gjatë situatave stresuese

-Shfaqin nivele të reduktuara të triglicerideve dhe kolesterolit (nivelet e larta mund të jenë tregues të sëmundjeve të zemrës)

-Mbijetojnë më gjatë pas një ataku në zemër

-Jetojnë më gjatë

-Loja me kafshët shtëpiake rrit nivelet e serotoninës dhe dopaminës, duke nxitur qetësinë dhe relaksimin.

Kafshët shtëpiake ofrojnë shoqëri dhe plotësojnë nevojën themelore të njeriut për prekje. Kontakti është veçanërisht i rëndësishëm për njerëzit që janë të vetmuar ose që nuk kanë përjetuar më parë dashuri të ndërsjellë.

-Kafshët shtëpiake përmirësojnë sasinë dhe cilësinë e shoqërizimit, duke siguruar pika bisede kur takohen me njerëz duke ecur.

-Kafshët shtëpiake kërkojnë ushqim të rregullt, stërvitje dhe vëmendje dhe mund të sjellin strukturë në ditë.

-Përqafimi dhe përkëdhelja e një kafshe siguron lehtësim pothuajse të menjëhershëm nga stresi dhe ankthi.

-Qentë në veçanti inkurajojnë ushtrime të shëndetshme në natyrë që përmirësojnë mirëqenien fizike dhe mendore.

-Të rriturit e moshuar (përfshirë ata me sëmundjen e Alzheimerit ose skizofreni) mund të gjejnë më shumë kuptim dhe gëzim në jetë, të qëndrojnë më të lidhur dhe të rrisin gjallërinë e tyre nëpërmjet mbajtjes së kafshëve shtëpiake.

Fëmijët mësojnë më shumë dhembshuri, ndjeshmëri dhe përgjegjësi, duke forcuar inteligjencën e tyre emocionale, duke pasur kafshë shtëpiake. Një ndërveprim i tillë mund të jetë i dobishëm për fëmijët me çrregullim të deficitit të vëmendjes-hiperaktivitetit dhe autizmit.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Finalja e edicionit të dytë

Story i radhës

OBSh-ja konfirmon shtetet në të cilat është përhapur lija e majmunëve

Të fundit nga