Jepjani fëmijëve të drejtën për të zgjedhur

Lexoni gjashtë përfitime të rëndësishme në rutinën tuaj të përditshme kur i jepni fëmijës tuaj të drejtën për të zgjedhur dhe për të marrë vendime të vogla por të fuqishme

Është e lehtë për prindërit të krijojnë një rutinë, të marrin vendime dhe më pas t’ua imponojnë ato të vegjëlve. Ne duam më të mirën për fëmijët tanë dhe shumë shpesh – ne besojmë se vendimet dhe zgjedhjet tona janë më të mirat.

Megjithatë, vendimmarrja jonë për fëmijët nuk i lejon ata të ndihen të fuqizuar dhe as nuk i përgatit për jetën e të rriturve. Fuqia e zgjedhjeve të vogla mund të ketë një ndikim shumë të madh.

Kjo zgjedhje mund të jetë gjithashtu diçka e thjeshtë, si p.sh. lejimi i fëmijës të zgjedhë nëse do të hajë një banane apo një mollë për një rostiçeri apo të zgjedhë çfarë të veshë në kopsht apo shkollë ditën tjetër. Çelësi është t’u japim fëmijëve zgjedhje në mënyrë që t’i fuqizojmë ata dhe në të njëjtën kohë të zvogëlojmë ndikimin në rutinën tonë.

Allie Ticktin, një terapiste profesionale dhe pediatre, theksoi gjashtë përfitime të rëndësishme në portalin Motherly në rutinën e përditshme kur u japim fëmijëve të drejtën për të zgjedhur.

1. Shmangia e shpërthimeve të zemërimit

Shpërthimet e zemërimit shpesh shkaktohen nga mungesa e kontrollit. Është dëshira e natyrshme e çdo mashkulli që të ndihet nën kontroll. Ne të rriturit shpesh nuk arrijmë të kuptojmë se fëmijët ndonjëherë kanë nevojë të ndihen nën kontroll.

Shpërthimet e zemërimit nuk ndodhin për arsye qesharake si buka e prerë gabimisht, por për një ndjenjë themelore të mungesës së kontrollit. Është e rëndësishme t’i lejoni fëmijës të ndihet nën kontroll sa herë që është e mundur për të shmangur shpërthimet e zemërimit.

Unë u them gjithmonë prindërve se mënyra më e mirë për të shmangur shpërthimet e zemërimit dhe për t’i mbajtur gjërat nën kontroll është t’i lejoni fëmijës të ndihet i fuqishëm. Ju keni fuqi kur fëmija juaj ndjen fuqi. Flisni gjuhën e fëmijëve dhe parandaloni shpërthimet e zemërimit.

2. Ndërtimi i vetëbesimit

Marrja e vendimeve është një aspekt i rëndësishëm i ndërtimit të vetëbesimit. Kur fëmija juaj merr një vendim dhe ai vendim shkon mirë, fëmija do të ndihet krenar dhe kjo do ta ndihmojë të ndërtojë vetëbesim dhe do të vazhdojë të zhvillojë vendimmarrje pozitive gjatë fëmijërisë dhe moshës madhore.

3. Të ushqyerit e ndjenjës së vlerës

Sipas mendimit tim, një nga aspektet më të rëndësishme dhe shpesh të anashkaluar të prindërve është t’i japësh fëmijës ndjenjën e vlerës. Fëmijët janë shpesh më krijues dhe kanë më shumë fuqi perceptuese se të rriturit. Zgjedhja e një fëmije ka të njëjtën vlerë si zgjedhja e një të rrituri dhe prindërit duhet t’u bëjnë të ditur fëmijëve se ata e njohin dhe pranojnë vlerën që fëmijët kontribuojnë në familje. Njohja e vendimeve të vogla është një mënyrë e thjeshtë për të fuqizuar fëmijët dhe për të afirmuar vlerën e tyre.

4. Përgjegjësitë e të nxënit

Jeta përcaktohet nga zgjedhjet që bëjmë dhe është e rëndësishme t’i pajisim fëmijët në një mënyrë që t’ua mësojmë aftësitë vendimmarrëse qysh në moshë të re. Duke krijuar zgjedhje të vogla në rutinën e përditshme, ne e mësojmë fëmijën të jetë pjesëmarrës aktiv në procesin e vendimmarrjes dhe i mundësojmë të mësojë të trajtojë vendimet, por edhe pasojat qofshin ato pozitive apo negative.

5. Inkurajimi i kreativitetit

Kur marrim çdo vendim për një fëmijë, ne nuk i japim mundësinë atij të përdorë krijimtarinë e tij dhe të zhvillojë të menduarit abstrakt. Le të jemi realistë, ne të rriturit shpesh jemi të ashpër dhe jo aq krijues sa fëmijët tanë. Ne duhet të inkurajojmë mendimin e tyre krijues në vend që ta ‘mbytim’ atë me autoritetin tonë.

6. Zhvilloni aftësi për zgjidhjen e problemeve

Sigurisht, jo të gjitha vendimet që merr fëmija juaj do të kenë një rezultat pozitiv dhe kur një vendim ka një rezultat të padëshiruar, ai do të mësojë ta zgjidhë problemin dhe të marrë një vendim më të mirë herën tjetër. Nëse fëmija juaj vendos të mbathë këpucët e tij të preferuara në një park me baltë dhe ato shkatërrohen – fëmija do ta mbajë mend këtë herën tjetër dhe do të marrë një vendim tjetër.

Mos harroni, nënat duhet t’i zhvillojnë fëmijët të bëhen empatikë, të përgjegjshëm dhe të fortë. Mënyra më e mirë është t’u jepni hapësirë për të shprehur kreativitetin, zhvilluar vetëbesimin dhe për të ndjerë nën kontroll trupin e tyre qysh në moshë të re. Vendimet e vogla mund të nënkuptojnë shumë – andaj, lejojini fëmijës tuaj të drejtën për të zgjedhur!

WWW.GAZETA.MK

Ngjarja paraprake

Këto janë skuadrat që siguruan fazën çerekfinale të Carabao Cup

Ngjarja e ardhëshme

Paralajmërohet ekstradimi i Gruevskit nga Hungaria

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian