Jeni një beqar i vullnetshëm apo i pavullnetshëm?

Mendoni për beqarët që njihni mirë. Tani grupojini ato në beqarë të vullnetshëm dhe të pavullnetshëm: Beqarët e pavullnetshëm janë individë që shpesh ndihen të vetmuar dhe do të dëshironin të ishin në një lidhje romantike afatgjatë, por nuk kanë mundur të gjejnë një partner të përshtatshëm. Beqarë të vullnetshëm (beqarë sipas zgjedhjes) janë ata që gëzojnë lirinë e beqarisë dhe nuk kanë interes për marrëdhënie afatgjata apo martesë.

Sipas jush, a ka ndonjë dallim të madh në personalitetin e anëtarëve të dy grupeve?

Një studim nga Apostolou dhe Tsangari, i botuar në numrin e shkurtit 2022 të Personalitetit dhe Dallimeve Individuale, sugjeron që anëtarët e këtyre dy grupeve janë me të vërtetë të ndryshëm.

Pesë dimensione të personalitetit janë: ekstraversioni, pajtueshmëria, neurotizmi, ndërgjegjshmëria dhe hapja ndaj përvojës. Këto tipare përshkruhen më poshtë:

Pajtueshmëria: Të qenit me natyrë të mirë, miqësore, të sjellshme dhe të besueshme.

Ndërgjegjshmëria: Përfshin tipare të tilla si përgjegjësia, tërësia dhe planifikueshmëria.

Ekstraversioni: Të jesh këmbëngulës, fjalëshumë, shoqërues dhe energjik. Është e kundërta e introversionit.

Neuroticizmi: Individët neurotikë zakonisht përshkruhen si emocionalë, të shqetësuar, me humor dhe të tensionuar.

Hapja ndaj përvojës: I referohet një tendence për të preferuar shumëllojshmërinë, për të pasur shumë interesa dhe për të qenë imagjinativ.

Tiparet e personalitetit të ekstraversionit janë parashikues të statusit të marrëdhënies:

Njerëzit introvertë, krahasuar me ekstrovertët, kanë më shumë gjasa të jenë beqarë në mënyrë të pavullnetshme ose të përjetojnë një kohëzgjatje më të gjatë të beqarisë. Individët që kanë rezultate të larta në hapjen ndaj përvojës, krahasuar me ata më pak të hapur ndaj përvojës, kanë më shumë gjasa të jenë beqarë sipas zgjedhjes. Bazuar në këto gjetje, një arsye e mundshme që disa njerëz dëshirojnë një lidhje romantike, por janë ende beqarë është introversioni. Kjo ka kuptim sepse individët introvertë priren të kalojnë më shumë kohë vetëm dhe të përfshihen në aktivitete të vetmuara (p.sh., luajnë lojëra kompjuterike, lexojnë libra, ëndërrojnë me sy hapur), që do të thotë se ata kanë më pak ndërveprime shoqërore dhe kështu më pak mundësi për të takuar bashkëshortë të mundshëm.

Pse këta individë preferojnë të jenë beqarë?

Ndoshta disa persona duan të kenë përvoja të ndryshme me partnerë të ndryshëm romantikë, diçka që të qenit në një marrëdhënie të përkushtuar do ta parandalonte. Për më tepër, ata mund të jenë më liberalë se një person mesatar dhe kështu më pak të prirur për t’u pajtuar me normat e shoqërisë në lidhje me martesën dhe marrëdhëniet afatgjata.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Nëna dhe babai takojnë vajzën për herë të fundit para se te shkojnë në front

Story i radhës

Messi nuk i ka treguar ende vlerat e tij

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish