Frika nuk do të zhduket kurrë nëse ti nuk arrin të shohësh para

Sot, ne shpesh bëjmë një jetë shumë të qetë dhe  frika jonë ka ndryshuar. Megjithatë, ato kanë ndryshuar aq shumë sa përgjigja juaj e luftimit ose fluturimit është praktikisht e padobishme. Me fjalë të tjera, situatat në të cilat jeni vërtet në rrezik, rrallë paraqiten më.

A është vërtet në rrezik jeta juaj sa herë që ju duhet të bëni një prezantim publik? A do të vdisni nëse ndaheni me partnerin tuaj? Frika që buron nga këto situata nuk janë as frikë reale. Me fjalë të tjera, ata nuk ju vënë në rrezik. Prandaj, kjo përgjigje është e padobishme.

Ndryshimi ju lejon të rriteni

Frika nuk do të zhduket kurrë sepse gjithmonë do të ketë ndryshime në jetën tuaj. Për shembull, kur mendoni të filloni një biznes, keni frikë se mos keni sukses. Po kështu, keni frikë se mos merrni rezultatet e duhura, dështoni ose se të tjerët do të qeshin me gabimet tuaja. Megjithatë, të gjitha këto gjëra janë të mira sepse, pavarësisht se çfarë ndodh, ju do të përparoni drejt qëllimit tuaj dhe do të rriteni si person.

Problemi është kur fshihesh pas frikës në vend që të përballesh me të.  Me fjalë të tjera, kur qëndroni në zonën tuaj të rehatisë pa rrezikuar ose pa guxuar të bëni ndonjë gjë që mund të rrezikojë ndjenjën tuaj të sigurisë. Me kalimin e kohës, kjo do t’ju bëjë të ndiheni të pajetë sikur të mos kishit synime. Ju imagjinoni se çfarë mund të ndodhë, edhe pse, në realitet, askush nuk e di nëse do të ndodhë. Me këto mendime në mendje, ju qëndroni pa bërë asgjë ndërsa kalojnë orë, ditë dhe vite.

Po, është shumë bukur dhe e sigurt brenda zonës suaj të rehatisë. Megjithatë, në të njëjtën kohë, është shumë paaftësi. Aq sa, po të ishte një kopsht, asgjë nuk do të rritej në të. Arsyeja pse është kaq joshëse të qëndroni në zonën tuaj të rehatisë është se ajo ka fuqinë t’ju bëjë të ndiheni mirë. Në të, ju jeni të sigurt dhe të shëndoshë. Megjithatë, mund t’ju bëjë gjithashtu të ndiheni se po humbisni kohën tuaj dhe po i lini mundësitë të fluturojnë.

Njerëzit që kanë frikë nga ndryshimi shpesh i kanë zili ata që rrezikojnë dhe largohen vazhdimisht nga zona e tyre e rehatisë. Diçka brenda tyre bërtet “Bëni diçka!” ose “Ti ke edhe ëndrra dhe dëshira, shko pas tyre!” Për një moment, mund të ndjeni një shtysë të caktuar dhe të fantazoni për të ndërmarrë veprime. Por kur është koha për të vepruar, ju vendosni të qëndroni të qetë dhe të mos bëni asgjë.

Përdorni frikën në favorin tuaj

Edhe nëse përpiqeni të vraponi, frika nuk do të zhduket kurrë. Gjithmonë do të ketë një situatë që do t’ju befasojë dhe do t’ju prishë plotësisht rutinën. Pikërisht atëherë zona juaj e rehatisë do të tronditet dhe do të keni mundësinë të merrni një vendim. Meqenëse frika nuk do të zhduket kurrë, ka mënyrë më të mirë për ta trajtuar atë sesa duke e përdorur në favorin tuaj?

Për ta arritur këtë, ne do t’ju japim dy këshilla të vogla. Edhe pse mund të duken të lehta, ne zakonisht nuk i vëmë në veprim gjatë momentit të së vërtetës. Megjithatë, nëse doni t’i jepni fund atyre frikës shumë kufizuese, ndjekja e këtyre këshillave mund t’ju ndihmojë të merrni rezultate të mira:

Nëse frika ju paralizon, mos mendoni, veproni. Kur ky emocion ju paralizon, duhet të ndaloni së menduari për të. Mendja juaj është shumë e fuqishme. Blloko ato mendime dhe thjesht vepro pa menduar. Pasi ta bëni, do të kuptoni se frika juaj është zhdukur.

Përdorni frikën si një burim motivimi. Nëse diçka ju frikëson, përdorni atë emocion për t’ju shtyrë ta arrini atë. Nëse keni frikë të filloni biznesin tuaj, përdorni frikën për t’ju motivuar të përgatiteni më shumë dhe të kërkoni mundësi që ju bëjnë të ndiheni të sigurt.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

De-përshkallëzimi i tensioneve në veri, Escobar e Lajçak marrin rrugën për Kosovë

Story i radhës

Moti për sot me diell dhe reshje shiu

Të fundit nga