Franca zgjat jetëgjatësinë e reaktorëve nuklearë

Vendimi pritej, por u formalizua vetëm gjatë ditës së sotme. Autoriteti për Sigurinë Nukleare publikoi vendimin e tij për të zgjatur jetëgjatësinë e reaktorëve të vjetër nuklearë në Francë edhe për 10 vite më shumë.

Megjithëse mosha maksimale e një reaktori nuk është e përfshirë në asnjë rregullore, në planet e tyre fillestare të ndërtimit, jetëgjatësia e tyre ishte planifikuar për rreth 40 vjet. 

Në deklaratën e saj Autoriteti për Sigurinë Nukleare i sugjeron kompanisë EDF që të bëjë disa riparime si dhe testime për të përmirësuar sigurinë e tyre.

Në këtë çështje janë të përfshirë 32 reaktorë prej rreth 900 megavate. Të ndërtuar në fund të viteve 70-të dhe në fillim të viteve 1980-të, ata janë të lokalizuar në 8 impiante të shpërndarë në të gjithë Francën.

Autoriteti për Sigurinë Nukleare i sugjeron kompanisë EDF që të reduktojë pasojat e aksidenteve më serioze të tilla si shkrija e zemrës së reaktorit. Puna përmirësuese do të jetë e shpërndarë në disa vite dhe do të përfaqësojë investime kolosale.

Kundërshtarët e energjisë nukleare, të tillë si Greenpeace, nga ana e tyre kërkuan mbylljen e këtyre impianteve të vjetra të energjisë. Për këtë OJF, edhe të rinovuar, ata vazhdojnë që të mbeten një rrezik.

Franca sot siguron rreth 70% të elektricitetit të saj nga energjia nukleare, gjë e cila është një rekord botëror. Vendi ka si qëllim që ta reduktojë këtë në 50 për qind deri në vitin 2035.

Ngjarja paraprake

Për Ben Affleck, divorci me Jennifer Garner paska sjellë një të mirë të madhe!

Ngjarja e ardhëshme

Analistët evidentojnë faktorët që kanë çuar në rënien e popullaritetit të Ramës

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian