Format ekstravagante të krimit dhe grupeve të margjinalizuara pasion i pushtetit

Një nga kriminologët e paktë që është përpjekur gjerësisht të zbatojë konceptin e eksesit në analizën sociale të krimit dhe sigurisë. Në studimin e tij Ice Cream ai thekson se shumë kriminologë pa ndryshim ia atribuojnë format ekstravagante të krimit grupeve të margjinalizuara që nuk janë në gjendje të kontrollojnë impulset dhe dëshirat e tyre. Për shembull, Michael Gottfredson në teoria e Përgjithshme e Krimit argumentojnë se i gjithë krimi buron nga impulset egoiste, dëshira për kënaqësi të menjëhershme dhe mungesa e reflektimit mbi pasojat e ardhshme. Kërkuesit e rrezikut të cilët janë impulsivë, të pandjeshëm, dritëshkurtër dhe joverbalë janë më të prirur ndaj akteve kriminale. Kështu, krimi lidhet me sjellje të tilla si pirja e duhanit, pirja, përdorimi i drogës, bixhozi, prindërimi i dobët dhe fëmijët e lindur nga seksi jashtëmartesor dhe i shpejtë. Pra, këta janë njerëz që nuk kanë mësuar kurrë të kontrollojnë sjelljen e tyre dhe që kanë pasur shoqërizim të keq.

Loader pajtohet se krimi shpesh rrjedh nga një veprim që prodhon kënaqësi dhe injorimi i interesave të të tjerëve. Por lind një problem: pse të mos përmendim kënaqësitë, teprimet dhe mungesën e vetëkontrollit të shtresave të mesme dhe të larta? Aktrimi i tepërt dhe kënaqja e tepërt duket se zbulojnë një problem të gjerë të vetëkontrollit që prek të gjitha sferat e jetës. Argumenti i shoqërizimit të dobët, pra, nuk është i saktë, përveç nëse supozoni se djemtë dhe vajzat e denjë të klasës së mesme që fluturojnë nëpër botë, marrin pilula dhe kanë dollapë të tejmbushur, janë lënë pas dore në rininë e tyre. Për këtë arsye, Loader arrin në përfundimin se teoria e Gottfredson dhe Hirschi është e njëanshme dhe rezulton në një bllokim ideologjik .Është për të ardhur keq që Loader nuk adresoi supozimin se sjellja e tepruar është karakteristikë e klasave (ultra) të pasura. Për shembull, një studim mbi qëndrimin elitar tregon se teprimi, kënaqësia dhe mospërmbajtja kanë kuptime pozitive në mjediset e pasura (Jaworski & Thurlow, 2009). Në librin e famshëm Klasa e kohës së lirë – botimi i përkthyer quhet Teoria e klasës së papunë – sociologu Thorstein Veblen kishte tallur tashmë shfaqjen dhe ekstravagancën e elitave amerikane rreth vitit 1900 – bombardimin e pallateve të tyre, gratë trofe dekadente, gjuetinë snobiste. ritualet dhe format e tjera të sjelljes ofenduese .

Loader argumenton më tej se obsesioni i sotëm me sigurimin, duke përfshirë fantazinë se të gjitha rreziqet e krimit mund të eliminohen, karakterizohet nga shqetësimi, padurimi, pakënaqësia dhe emocionet e mbinxehura. Prandaj, dejtimi për gjithnjë e më shumë siguri mund të kuptohet si një dëshirë e tepruar që lind nga dëshira për kënaqësi të menjëhershme, pa marrë parasysh ndikimin e veprimeve tuaja në të ardhmen. Rastësisht, këto janë pikërisht motivet që qëndrojnë në themel të krimit, sipas Gottfredson dhe Hirschi. Dëshirat e sigurisë duhet të plotësohen menjëherë, duke përfshirë thirrjet për dënime të ashpra dhe gardhe të larta në mbarë vendin. Sipas Loader-it, këto dëshira zbulojnë një refuzim për të pranuar kufizimet, ndërsa maturia, dyshimi, vetëkontrolli dhe moderimi perceptohen si pengesa.

Ai e vendos këtë zhvillim në sfondin e rritjes së shfrenuar të bollëkut që nga vitet 1950. Shoqëritë e begata prodhojnë një sasi të pafundme mallrash dhe shërbimesh të reja, duke përfshirë produkte sigurie, të cilat kanë margjinalizuar maturinë, gabueshmërinë dhe përkushtimin ndaj shoqërisë. Rezultati është një individualizëm vetëvlerësues dhe marshimi triumfal i një zgjedhjeje miopike të nxitur nga impulset. Mbizotërimi kulturor i ‘miopisë’, vazhdon Loader, mund të shpjegojë politikat e tepruara penale të sotme. Përgjigjet represive ndaj incidenteve, sulmeve dhe skandaleve janë të menduara keq dhe të nxituara, tipike për një shoqëri në të cilën njerëzit kërkojnë ‘siguri tani’ dhe e kapin menjëherë kur mendojnë se po pengohen. Në këtë kontekst, Loader flet për urinë e sigurisë dhe preferencat egocentrike që janë në zemër të një kulture konsumatore të kotë.

Veprimi i tepruar shpesh dominohet nga tundimi për të eksploruar dhe tejkaluar kufijtë. Në këtë kontekst, teoria e punës së skajshme është interesante, kërkimi i kufijve të asaj që është ende e mundur ose e durueshme Edgework i referohet marrjes vullnetare të rrezikut dhe pjesëmarrjes në aktivitete të rrezikshme që kërkojnë aftësi kontrolli. Ndryshe nga kumari dhe kërkimi i emocioneve, kërkohet kompetencë dhe “ngurtësia mendore”, në drejtim të mbajtjes së kontrollit mbi situatat kaotike. Në kontekstin e ushtrimit të pushtetit, mendjemadhësia dhe krenaria janë kategori interesante, veçanërisht kur njerëzit (potencialisht) të fuqishëm nuk mund të kontrollojnë aspiratat e tyre dhe mund të bëjnë shumë dëme. Impulset dhe dëshirat mund të marrin përsipër, duke përfshirë fantazitë që rrethojnë ato dëshira. Dëshirat e tepërta të drejtorëve dhe menaxherëve të lartë mund të kenë konotacione me pasion të pushtetit, në aspektin e pakujdesisë dhe kërkimit të rreziqeve të papërgjegjshme . Ambiciet e tepruara, megalomania dhe iluzionet e pushtetit kanë qenë tradicionalisht objekt studimi, veçanërisht nga historianët dhe psikologët, shpesh duke u nisur nga nocioni klasik i ‘hibris’. Një studim i gjerë është bërë për botën megallomane të mendimit të Napoleonit, Hitlerit dhe liderëve të tjerë politikë maniakë dhe të torturuar. Sociologu emocional Thomas Scheff ka përcaktuar faktorët themelorë socialë, në veçanti pakënaqësinë, hakmarrjen dhe ‘turpin e shtypur’ (Scheff, 1994). Ekonomistët dhe psikologët socialë kanë bërë kohët e fundit studime të gjera mbi lakminë dhe megalomaninë midis drejtuesve të kompanive të mëdha të listuara.

Në Greqinë e lashtë, mendjemadhësia u referohej njerëzve që sfiduan kufijtë hyjnorë të sjelljes njerëzore dhe më pas shkaktuan zemërimin e armikut, mendoni për Ikarin e pamatur. Kuptimi modern i mendjemadhësisë shprehet në thënien biblike: “Krenaria vjen para rënies”. Hybris tregon pasion dhe verbëri, të karakterizuar nga arrogancë, krenari, mendjemadhësi dhe një ndjenjë e plotfuqishmërisë. Sot, mendjemadhësia shihet si një tipar personaliteti dhe për këtë arsye është studiuar kryesisht nga psikologët socialë. Ata tregojnë, ndër të tjera, humbjen e realitetit, mbivlerësimin e kompetencave dhe aftësive të dikujt dhe vetë-admirimin narcisist. Neurologu dhe ish politikani laburist David Owen e përshkruan ndërveprimin midis George Bush dhe Tony Blair gjatë luftës në Irak si ‘folie à deux’, në të cilën ata arritën të përforconin iluzionet dhe iluzionet e njëri-tjetrit. Blair ishte bërë mesianik, kishte një ndjenjë të palëkundur sigurie dhe një kapacitet të zvogëluar për vetë-ekzaminim Në një reflektim mbi joshjen e pushtetit, psikologu Jaap van Ginneken (2013) shpjegon se udhëheqësit politikë shpesh marrin rreziqe me detyrim dhe janë vazhdimisht në kërkim të stimujve. Ata janë të bindur për aftësitë e tyre unike, injorojnë shenjat paralajmëruese dhe janë paranojakë deri në një masë. Cilësitë e këqija projektohen pa ndryshim te kundërshtarët politikë, thotë Van Ginneken (2013: 132). Gjuha e liderëve të lartë politikë tradhton një nevojë të madhe për pushtet dhe një besim të fryrë se ata mund të kontrollojnë ngjarjet botërore. Sipas Van Ginneken, fuqia jo vetëm që aktivizon egocentrizmin, por edhe britmën dhe seksin. Në këtë kontekst ai flet për një efekt fitues: liderët politikë i duan gratë trofe dhe besojnë se lidhjet jashtëmartesore janë pjesë e statusit të tyre. Daljet nga shinat zakonisht mbahen sekret, por çështja Berlusconi tregon se mashtrimi, perversiteti dhe fëmijët e paligjshëm mund të kontribuojnë në karizmin e liderit.Studimet e Owen dhe Van Ginneken tregojnë bindshëm se pothuajse të gjithë liderët politikë – përfshirë tipat ‘borgjezë’ mes tyre si Kohl dhe Hollande – janë të rënduar nga mendjemadhësia dhe se si rrjedhim dera është e hapur ndaj korrupsionit dhe rënies së pushtetit.7 Rastësisht, kërkuesit kanë rregullisht mbibesim dhe deluzione blerjesh të identifikuara midis CEO-ve të kompanive të mëdha.8 Besimi i tepërt në arritjet dhe sukseset e ardhshme dhe vetëbesimi i tepërt i shtyjnë drejtuesit të arrijnë misionin e kompanisë me çdo kusht (Van Stokkom, 2018). Disa kriminologë e kanë hetuar këtë problem të mendjemadhësisë. Piquero dhe kolegët ia atribuojnë këtë problem iluzionit se të gjitha ambiciet mund të mbahen nën kontroll. CEO-t shpesh besojnë se po i tërheqin fijet dhe se suksesi është për shkak të veprimeve të tyre. Ky iluzion kontrolli është përcaktuar si një pritje inflacioniste e suksesit personal. Sipas studiuesve, kjo shoqërohet me ‘iluzionet e madhështisë dhe gjykimin e dobët në vendimet e biznesit’.Pyetja është nëse qasjet psikologjike sociale ndaj mendjemadhësisë dhe vetëbesimit të tepërt janë gjithmonë bindëse. Sjellja e nxituar e drejtorëve nuk lidhet gjithmonë me karakteristikat personale. Besimi se ambiciet e larta mund të arrihen dhe se kontrolli mund të ruhet gjithmonë, mund të pasqyrojë më tepër disa norma shoqërore që janë të brendshme në mjedise të veçanta mësimore, shpesh nënkultura të të privilegjuarve.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Snajperisti ukrainas vret “xhelatin” e ushtrisë private të Vladimir Putinit

Story i radhës

Petkov: Vetëm nëse bullgarët përfshihen në kushtetutën e Maqedonisë mund të largojmë veton, presim garanci nga BE

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish