Financimi i partive dhe të subjekteve kondiduese në Kosovë janë të dyshimta!

Financimini i partive politike është një nga çështjet që më së paku ka rregulla juridike dhe shumë pak dihen të hyrat dhe të dalat e këtyre subjekteve. Ndonëse ka ligj dhe partit e kandidatët për zgjedhje, qoftë të përgjithshme, qoftë lokale, ku sipas ligjit, janë të obliguar të raportojnë, nuk bëhet kjo. Megjithatë, ata/ato nuk e bëjnë rapotimin adekuatë, sipas shpenzimeve, duke i dhënë donatorët. Raportimet e partive dhe të kandidatëve dalin nga të dhënat e KQZ- së shumë qesharake.

Gjithëherë kjo, sipas financimit të partive e të kandidatëve, kundruall veprimeve të kryera dhe aktivitetit të zhvilluar. Tashmë kjo është e qartë. Pse? Shteti nuk ka të dhëna afekuate mbi financat e partive dhe të kandidatëve. KQZ ka të dhëna të pakta dhe nuk tregojnë shpenzimet në terren. Prandaj del një disproporcion shumë i lartë midis punës dhe raporteve financiare.

Dallimet janë të mëdha. Nuk dihet gjendja financiare as edhe shuma e hargjuar e politikanëve, kandidatëve për zgjedhjet. Për fat të keq shteti nuk ka të dhëna as për hargjimet e gjyqëtarëve, prokurorëve, ekokomiste e juristëve, administratorëve etj. Duket se në Kosovë jetohen dhe shpensohet shumë ma shumë sesa fitohet legalisht. Në këtë kuadër, dalja e KQZ më të dhëna, nëse i ka, është shumë domethënëse.

Kjo tregon se KQZ po veporin. Mbi këtë duhet të veprojë edhe shteti, kuptohet me masa juridike e penale ndaj partive dhe individëve në parti, përgjegjësve në subjekt etj., kur konstatohen sjeljet dhe veprat e ndaluara me ligj. E kjo arrihet me marrjen dhe përcjelljen adekuate të të dhënave për mjetet financiare nga subjektet politike dhe kandidatëve, si dhe nga individët që veprojnë.

Pra, shteti i ka mekanizmat juridik të luftimit të dukurive të tilla të rënda. Me raporte adekuate dënohet subjekti i i kapur dhe natyrisht edhe subjekti politikë, nëse delë se ka financime antiligjore. Nuk duhet lejuar që çështja të kalon pa hetime të thella penale dhe pa përgjegjësi politike dhe juridike.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Berlini dhe Parisi solidarizohen me Ukrainën

Story i radhës

Ky është mocioni që AAK-ja do ta dërgojë nesër në Kuvend lidhur me dialogun Kosovë-Serbi

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish