Fillet e Marrëdhëniet ndërkombëtare!

Marrëdhëniet ndërkombëtare ( IR ), studimet ndërkombëtare ( IS ) ose çështjet ndërkombëtare ( IA ) janë studim shkencor i ndërveprimeve ndërmjet shteteve sovrane. Në një kuptim më të gjerë, ka të bëjë me të gjitha aktivitetet ndërmjet shteteve të tilla si lufta, diplomacia, tregtia dhe politika e jashtme dhe marrëdhëniet me dhe midis aktorëve të tjerë ndërkombëtarë, si organizatat ndërqeveritare ( IGOs ), organizatat ndërkombëtare joqeveritare (INGOs), organet juridike ndërkombëtare dhe korporatat shumëkombëshe (MNC).

Vetëm në vitin 2012, Pallati i Kombeve në Gjenevë , Zvicër , priti më shumë se 10,000 takime ndërqeveritare. Qyteti i cili pret numrin më të madh të organizatave ndërkombëtare në botë. Fusha e marrëdhënieve ndërkombëtare daton që nga koha e historianit grek Tukididit. Marrëdhëniet ndërkombëtare konsiderohen gjegjësisht një nëndisiplinë e shkencës politike. Megjithatë, Marrëdhëniet ndërkombëtare (IR)  mbështetet në mënyrë të konsiderueshme në ekonominë ndërkombëtare, të drejtën ndërkombëtare, historinë botërore, antropologjinë kulturore dhe etnologjinë. Në SHBA, Marrëdhëniet ndërkombëtare (IR) janë  një nga nënfushat brenda departamenteve të shkencave politike, por disa institucione akademike e karakterizojnë atë si një disciplinë  të pavarur ose multidisiplinare.

Ndërsa politika ndërkombëtare është analizuar gjatë pjesës më të madhe të historisë, Marrëdhëniet ndërkombëtare (IR) nuk u shfaqen  si një fushë diskrete deri në fund të shekullit të XX, fillimisht si një shtrirje e shkencës politike, ajo u dallua për herë të parë si disiplinë e saj në vitin 1919, kur u ofrua një diplomë universitare nga Universiteti Aberystwyth në Mbretërinë e Bashkuar. Gjatë dekadës së ardhshme, studime të ngjashme u krijuan në Universitetin e Oksfordit dhe në Shkollën Ekonomike të Londrës , të cilat e çuan këtë fushë të zhvillonte pavarësinë dhe rëndësinë e saj.

Pas Luftës së Dytë Botërore , marrëdhëniet ndërkombëtare u rritën si në rëndësi ashtu edhe në studim veçanërisht në Amerikën e Veriut dhe Evropën Perëndimore, pjesërisht në përgjigje të shqetësimeve gjeostrategjike të Luftës së Ftohtë . Rënia e Bashkimit Sovjetik dhe rritja e mëpasshme e globalizimit në fund të shekullit të XX  parashikoi teori dhe vlerësime të reja të sistemit ndërkombëtar që ndryshuan me shpejtësi . Në shekullin e XXI-të, ndërsa lidhjet midis shteteve bëhen gjithnjë e më komplekse dhe e shumëanshme, marrëdhëniet ndërkombëtare  janë përfshirë edhe në fusha të tjera, si në ekonomi, drejtësi dhe histori, duke çuar në një fushë konvergjente, ndërdisiplinore .

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

250 kompani të huaja janë tërhequr nga Rusia që nga pushtimi i Ukrainës

Story i radhës

Biden i jep një goditje të rëndë “makinerisë luftarake të Putinit”

Të fundit nga