Fabrizi: Nuk e vëmë në pyetje neutralitetin ushtarak të Serbisë, neutraliteti politik është diçka tjetër

“Nuk e vëmë në pyetje neutralitetin ushtarak të Serbisë, por neutraliteti politik është diçka tjetër. Serbia është në rrugën evropiane dhe duhet t’i afrohet politikës së BE-së, e cila nuk është politikisht neutrale”, ka thënë shefi i Delegacionit të Bashkimit Evropian në Serbi, Sem Fabrizi.

Në konferencën ndërkombëtare “Java e NATO-s e Beogradit – këta jemi ne” të organizuar nga Qendra joqeveritare për Studime Euro-Atlantike (CEAS), Fabrizi vlerësoi se Aleanca është  partner kryesor dhe shtyllë e sigurisë së BE-së, e cila ka një rol të rëndësishëm edhe në Ballkanin Perëndimor.

“Serbia ka liri të vendosë se me kë dëshiron të bashkohet, por nëse dëshiron të bashkohet me BE-në, ajo duhet të ndjekë të njëjtën politikë të jashtme,” tha Fabrizi.

Ai gjithashtu tha se “Brukseli dhe Beogradi kanë interesa identikë”, dmth se zgjerimi për BE-ns përfaqëson një investim në demokraci, përparim dhe siguri dhe se Serbia përcakton anëtarësimin në Bashkim si një përparësi kombëtare.

Ai gjithashtu i tha Fabrizit se Serbia, e cila është një kandidate për anëtarësimin në BE, është ndër vendet e para jashtë BE-së që, siç deklaroi ai, kontribuoi në mekanizmin e sigurisë së BE-së. “Serbia është bashkuar me misione të shumta ushtarake jashtë BE-së dhe është pjesë e shumë veprimeve të paqes. Biseda jonë, levat tona në fushën e sigurisë janë krijuar,” tha ambasadori i BE-së.

Ngjarja paraprake

Rikthehet në ring ndaj rivalit britanik

Ngjarja e ardhëshme

Politikani Agron Duka i infektuar me Covid 19

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian