Epoka e ankthit, “asgjë nuk është aq e mjerueshme dhe e dëmshme sa parashikimi i fatkeqësive”

Titulli i këtij artikulli tingëllon më shumë si një klishe mbi këtë temë, por në të vërtetë ne po përjetojmë një “valë të trazuar” ankthi që prek të gjitha dimensionet e jetës shoqërore, edhe pse kjo është një çështje e trajtuar sipërfaqësisht.

Kjo është arsyeja pse ne duhet të kuptojmë sëmundjet që mund të shkaktojë në mendjen dhe trupin tonë. Ankthi është një gjendje emocionale, e cila shoqërohet nga ndjenjat e pasigurisë, të cilat tashmë i përjetojmë në një masë më të vogël ose më të madhe. Ka një funksion adaptues, i cili lëviz burimet tona psikike dhe fizike, si një mënyrë për të parashikuar një situatë të rrezikshme. Sidoqoftë, ankthi bëhet i dëmshëm, siç tha Seneca: “Asgjë nuk është aq e mëshirshme dhe e dëmshme sa parashikimi i fatkeqësive”.

Për Frojdin, ne kemi lindur të prirur për ankth, i cili është aftësia për të reaguar ndaj kërcënimeve që rrezikojnë mbijetesën tonë. Sidoqoftë, kur bëhet një parashikim neurotik i rrethanave, ai humbet rolin e vet-mbrojtjes. Psikoanalisti Rollo May tha se “shumë njerëz janë të zënë duke fshehur ankthin e tyre; aktivizmi i tyre është një mënyrë për të shpëtuar nga vetvetja. Ata kanë një ndjenjë pseudo dhe të përkohshme të vitalitetit që kalon nga njëra anë në tjetrën, sikur po bënin diçka vetëm sepse lëviznin, ose bënin sikur ishin të zënë është provë e rëndësisë së tyre”.

Në të njëjtën perspektivë si May, sociologu Zygmunt Bauman paralajmëroi se ankthi është shenja dalluese e modernitetit tonë të lëngët, ku marrëdhëniet janë gjithnjë e më të disponueshme dhe të përshkuara nga ndjenjat e refuzimit, dështimit, mosmiratimit, humbjes së prestigjit, etj.

Përveç kësaj, dhuna, varfëria, papunësia dhe efektet tragjike të pandemisë së koronavirusit kanë rritur nivelet e ankthit, të cilat ngurtësojnë muskujt e trupit, përshpejtojnë rrahjet e zemrës, shtrëngojnë gjoksin, lënë gojën të thatë, gjenerojnë siklet në bark, midis ndjenja të tjera negative. Epoka jonë e ankthit ka një lidhje intensive me lidhjen hiper, e cila karakterizohet nga përdorimi i tepruar i teknologjive, i cili prodhon simptomat e “nomofobisë”, që është frika irracionale e mos përdorimit të telefonave inteligjentë dhe rrjeteve sociale pa arsye

Nuk ka dyshim se ankthi është pjesë e jetës, megjithatë, kur mbivlerëson ngjarjet e dhimbshme dhe të trishtueshme që i përkasin gjendjes njerëzore, bëhet një çrregullim personaliteti që shkakton vuajtje dhe ndikon në marrëdhëniet personale. Pavarësisht kësaj, ne jemi në gjendje ta përballojmë ankthin, pasi ka burime në dispozicionin tonë, të tilla si adoptimi i zakoneve të shëndetshme, praktika shpirtërore dhe për rastet më serioze përdorimi i barnave kundër ankthit, të rekomanduara nga mjekët.

Ngjarja paraprake

Tomorri: Koncesionet në mjekësi nuk i shërbejnë qytetarit në pandemi, vetëm kalojnë paratë te privati

Ngjarja e ardhëshme

Bagdad, shtatë raketa shënjestruan ambasadën amerikane

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian