Elasticiteti emotiv, sekreti për t’u ndjerë mirë!

Elasticiteti emotiv është një aftësi e madhe për marrëdhëniet shoqërore. Nëse dimë ta shfrytëzojmë mirë është një burim të paçmuar. Ju ftojmë të filloni një udhëtim në botën e elasticitetit emocional. Do t’ju tregojmë se nga se përbëhet, si ta arrini dhe cilat përfitime ju ofron. “të jesh fleksibël do të thotë të kesh aftësinë të jesh vetvetja dhe të sigurosh që vetëvlerësimi vdes duke qeshur”, thotë Walter Riso, psikolog klinik, specialist i terapisë konjitive.

Çfarë është fleksibiliteti emocional?

Është aftësia për t’iu përshtatur rrethanave emocionale. Konsiston në aftësinë për t’i lënë emocionet të rrjedhin dhe për të qenë të hapur ndaj ndryshimeve. Kjo duhet të ndodhë në kontekste të ndryshme. Me fjalë të tjera, është arti i përshtatjes emocionale ndaj ngjarjeve. Një aftësi e vështirë për t’u stërvitur dhe përvetësuar, pasi jeta përbëhet nga ndryshime të vazhdueshme dhe në kërkim të një zgjedhjeje më të mirë, e cila mund të jetë e lodhshme. Por është akoma e mundur. E rëndësishme është të bëjmë përpjekje për të qenë pohues, sepse emocionet tona gjithmonë kanë pak vend për të marrë frymë.

Ka disa mënyra për të përmirësuar fleksibilitetin tuaj emocional. Po ju paraqesim disa strategji që mund të jenë të dobishme nëse doni të ndiqni këtë rrugë:

Hiq dorë për ta bërë ecjen më të lehtë. Pse të qëndrojmë të lidhur pas diçkaje që na bën keq? Lënia mënjanë e asaj që është toksike na bën të ndjehemi të lirë dhe na ndihmon të përshtatemi më mirë me ndryshimet e ardhshme.

Jini të vetëdijshëm për vlerën e çdo emocioni. Largo çfarë nuk janë të shëndetshme, pasi çdo emocion ka funksionin e vet. Secili ka një energji me të cilën mund të ushqehet dhe na jep një mësim për të mësuar.

Trajnoni qëndrueshmërinë. Konsiston në aftësinë për të ecur përpara përballë problemeve. Pavarësisht se sa të irrituar ndihemi, ato ndjenja mund t’i kthejmë në guxim dhe përkushtim, të cilat më pas do të shpërblehen me momente të rëndësishme.

Mësoni nga e kaluara. Ka raste kur humbja e kontrollit është e lehtë. Nëse mësojmë nga ato momente, atëherë mund t’i përdorim si mësim parandalues për të qenë të gatshëm për atë që mund të na ndodhë përgjatë të njëjtës rrugë.

Lamtumirë keqardhjes. Ndjenja e fajit mbyt dhe na bën të jetojmë në të kaluarën. Ndërsa të mësuarit është i rëndësishëm, nuk është e shëndetshme të mbahemi peng nga një ngjarje e shkuar të cilën nuk mund ta ndryshojmë.

Mënyra të tjera për të reaguar

Përqafoni frikërat tuaja. Frika nuk ka gjasa të mos shfaqet, pasi përfaqëson pjesën më të fuqishme të mekanizmit të alarmit. Në vend që të kthehemi nga ana tjetër, ose të veprojmë sikur ato të mos ekzistojnë, duhet t ’i përqafojmë frikërat tona, të vihemi në kontakt me secilën prej tyre. Zbulimi i origjinës së saj na lejon të njohim më mirë veten.

T’u japim leje. Kjo është, t’i lëmë emocionet të rrjedhin. I lëmë të ekzistojnë dhe të mësojmë të jetojmë me to.

Kultivoni marrëdhënie të shëndetshme. Për ta bërë këtë, duhet të thellojmë njohuritë tona për veten dhe vetëvlerësimin tonë: duke vlerësuar dhe duke u njohur me veten, do të jemi më fleksibël dhe do të ndërtojmë marrëdhënie bazuar në këtë aftësi. Për më tepër, është thelbësore që të rrethohemi nga njerëz jo-toksikë, pasi në të kundërt do të dobësojmë elasticitetin tonë emocional.

Merruni me aktivitete të ndryshme. Sporti ndihmon të përqendrohemi dhe të ndihemi më mirë falë endorfinave që çlirohen gjatë aktivitetit fizik. Po ashtu, arti na lejon të shndërrojmë ankthet tona në diçka të këndshme. Kini parasysh se nuk i kemi të gjitha përgjigjet. Ndaj është thelbësore që t’i japim hapësirë subjektivitetit, duke dëgjuar mendimet e të tjerëve. E vërteta e tyre do të jetë gjithmonë një vlerë e shtuar për tonën. Mos harroni se ndonjëherë duhet të çlirosh kontrollin e emocioneve. Nuk ka rëndësi nëse qajmë, bërtasim apo qeshim. Të jesh irracional, të zbulosh veten dhe plot kontradikta është mirë për ne. Duke na pranuar, disonanca (ruajtja e ideve, besimeve, vlerave) do të pushojë së qeni një kërcënim dhe do të kërkojë të drejtën për të ndryshuar të tashmen me mendimet dhe veprimet tona, pa dikë që na gjykon me arrogancë. Për të pasur një qëndresë emocionale, duhet të jeni të lidhur me mendimet dhe veprimet tuaja.

Për ta bërë këtë mund të mbështetemi në praktika të ndryshme, të tilla si vetëdijesimi dhe vetëkënaqësia. Shadi Beshai, Jennifer L. Prentice dhe Vivian Huang në një artikull të botuar në revistën Mindfulness përshkruajnë një studim në të cilin thuhet se vepronte vëmendja e plotë dhe vetëdhembshuria në mbrojtje të humorit dhe ndryshimeve të humorit.

Përfitimet e elasticitetit emocional

Njohja më e thellë e vetes; Vetëvlerësim më i madh; Menaxhim më i mirë i emocioneve; Tolerancë më e madhe; Aftësi më e madhe për t’u përqendruar; Rritja e vetëdhembshurisë; Marrëdhënie më të mira shoqërore me të tjerët, me ne dhe me mjedisin përreth. Për më tepër, elasticiteti emocional përmirëson aftësinë për të marrë vendime; Të mësuarit e vazhdueshëm; Zbut tensionin; Jep rezistencë më të madhe; Zvogëlohet numri i marrëdhënieve dhe mjediseve toksike.

Për ta përmbledhur, fleksibiliteti emocional mund të gjurmohet në aftësinë për të pranuar që diapazoni i emocioneve që mund të na mbingarkojë është i gjerë dhe se jemi pothuajse gjithmonë të goditur nga një vorbull emocionesh dhe jo vetëm një. Është e lidhur ngushtë me pranimin pa gjykim, ndershmërinë ndaj vetvetes, një inteligjencë emocionale që na bashkon me thelbin më primitiv – dhe mbase më magjepsës – të natyrës sonë. Kultivimi i saj do të na ndihmojë të perceptojmë çdo emocion si unik dhe të vlefshëm. Por gjithashtu, për të kuptuar se kur duhet shprehur dhe kur jo, dhe për të shndërruar momente kaotike në çaste harmonie. Duke vepruar kështu, do të kemi filluar rrugën drejt një cilësie më të mirë të jetës.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

PSG nis bisedimet për transferimin e Lukakus

Story i radhës

Përzgjedhësja e Kosovës flet para ndeshjes ndaj Belgjikës

Të fundit nga