Ekziston një kohë optimale e ushtrimeve për të eliminuar dhjamin

Edhe pse stërvitja në çdo kohë të ditës është e mirë për ju, një studim i ri ka treguar se ekziston një kohë optimale për stërvitje, në varësi të faktit nëse dëshironi të ndërtoni muskuj apo të digjni yndyrë.

Hulumtimet tregojnë se këto periudha të ditës janë të ndryshme për meshkujt dhe femrat, por varet edhe nga ajo që dëshironi të arrini.

Sipas BBC, një studimi amerikan përcolli 30 meshkuj dhe 26 femra, të gjithë aktivë, të shëndetshëm dhe të moshës ndërmjet 25 dhe 55 vjeç.

Pjesëmarrësit u studiuan për 12 javë, sepse morën pjesë në një program të larmishëm fitnesi, duke përfshirë rezistencën, qëndrueshmërinë, shtrirjen dhe sprintin.

Të ndarë në dy grupe, ata ushtroheshin në orare të ndryshme të ditës: njëri grup ushtrohej para orës 8:30 të mëngjesit, ndërsa tjetri bënte të njëjtën rutinë, por midis orës 18:00 dhe 20:00. Ata të gjithë ndoqën një plan të posaçëm ushqimi.

Gjatë studimit tremujor, pjesëmarrësit monitoruan presionin e gjakut dhe yndyrën e trupit. Studiuesit gjithashtu testuan fleksibilitetin, forcën dhe fuqinë e tyre aerobike në fillim të eksperimentit dhe pastaj sërish në fund.

Të gjithë ata që morën pjesë përmirësonin shëndetin dhe gjendjen e tyre fizike. Megjithatë, kishte disa përfitime të lidhura me stërvitjen e hershme, ndërsa kur bëhet fjalë për djegien e yndyrës së barkut dhe uljen e presionit të gjakut, mëngjesi është më i miri. Kjo ishte veçanërisht e vërtetë për femrat.

Megjithatë, rezultatet sugjerojnë se nëse qëllimi është ndërtimi i muskujve, trajnimi në mbrëmje është përgjithësisht më i mirë. Ata gjithashtu thuhet se ndihmojnë në përmirësimin e disponimit dhe mirëqenies.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Mbushet me rërë gropa gjigante në rrugën e Dibrës

Story i radhës

Zelensky: Anëtarësimi në BE për Ukrainën do të ishte simbol i unitetit evropian

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish