Dy të tretat e krijesave në oqeanet e thella janë plotësisht të panjohura

Oqeanet formojnë habitatin më të madh në tokë dhe janë shtëpia e një diversiteti pothuajse të pakontrollueshëm të specieve nga deti i thellë deri në ujërat e cekëta bregdetare.

Pjesë të mëdha të kësaj bote ujore janë ende plotësisht të pa eksploruara shkencërisht, oqeani i thellë është më pak i hulumtuar sesa sipërfaqja e Hënës dhe ne dimë shumë pak për të.

Në fundin e oqeanit në thellësi deri në 10.000 metra, një numër i madh i mikroorganizmave janë të zënë me riciklimin ose lidhjen e substancave organike dhe inorganike.

Puna e saj është e një rëndësie të madhe, thotë Angelika Brandt nga Instituti i Kërkimeve Senckenberg dhe Muzeu i Historisë Natyrore në Frankfurt.

“Kjo jetë në fundin e detit të thellë është e një rëndësie planetare si bazë për dy shërbime të rëndësishme të ekosistemit: funksionimin e shëndetshëm të ushqimit. rrjetat në oqeane dhe lidhja e karbonit atmosferik. Të dyja kanë një ndikim vendimtar në klimën tonë globale,” tha Brandt.

Ajo ka ndërmarrë një vlerësim gjenetik së bashku me një ekip ndërkombëtar kërkimor.

Ekspertët analizuan dy miliardë sekuenca të ADN-së që mund të merren nga mostrat nga 15 ekspedita në det të thellë. Mostrat vijnë nga të gjitha pellgjet kryesore të oqeanit dhe konfirmojnë një dyshim: ato japin një ide se sa pak dimë për jetën në det të thellë.

“Ne i krahasuam këto sekuenca të ADN-së në det të thellë me të gjitha sekuencat e referencës që ne njohim dhe kemi në dispozicion. Të dhënat tona tregojnë se pothuajse dy të tretat e organizmave që jetojnë në fundin e detit të thellë nuk mund t’i caktohen asnjë grupi të njohur më parë. Përveç specieve të njohura si ameba, nematoda dhe ciliat, u gjetën nënshkrime të shumta gjenesh nga specie krejtësisht të panjohura”, tha ajo.

Ekipi hulumtues shkruan në revistën Science Advances se njohuritë për këto krijesa dhe përbërjen e ekosistemit të tyre janë gjithashtu të një rëndësie të madhe për ne njerëzit, pasi këta organizma ndihmojnë në lidhjen e dyoksidit të karbonit atmosferik – dhe kështu luajnë një rol në rregullimin e klimës globale.

“Është e rëndësishme ta kuptojmë këtë dhe më pas të jemi në gjendje të marrim masat e duhura mbrojtëse. Për shkak se ekosistemi i detit të thellë është nën presion të jashtëzakonshëm: rritja e temperaturave të ujit, kërkimi i naftës dhe gazit, rrjetat e tratave dhe ndotja kanë një ndikim gjithnjë e më të madh në jetën në thellësi të detit”, tha ajo.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

“Migrimi i popullit nga Kosova në shtetet tjera”

Story i radhës

Dua Lipa merr çmimin për artisten më të mirë Pop/RnB 2022

Të fundit nga