Dy përbërësit që çdo marrëdhënie i ka të nevojshëm për të qëndruar e ekuilibruar

Dihet që ne kemi nevojë për një shumëllojshmëri ushqimesh për të pasur energji për të ecur gjatë ditëve tona dhe për të jetuar jetë të gjatë e të shëndetshme. Siç shkruan shpesh terapistja e çifteve Esther Perel, ne duhet të sjellim qëllimshmërinë edhe në “dietën” e partneritetit tonë, pasi është “cilësia e marrëdhënieve tona ajo që përcakton cilësinë e jetës sonë”. Prandaj, ne duhet të angazhohemi në kujdesin dhe vëmendjen e vazhdueshme për të siguruar që shëndeti dhe vitaliteti i lidhjes sonë intime të lulëzojnë dhe rriten.

Ekziston një marrëdhënie paradoksale midis dashurisë dhe dëshirës që krijon tension në të gjitha marrëdhëniet tona me kalimin e kohës. Është një shenjë e lidhjes së sigurt për të lëvizur drejt dikujt që mund të dhurojë siguri, parashikueshmëri dhe familjaritet. Megjithatë, ne kërkojmë gjithashtu risi, aventurë, befasi dhe zbulim si aspekte të nevojshme të rritjes dhe gjallërisë.

Pra, si t’i pajtojmë këto dy pjesë të vetes në marrëdhënien tonë? Me vëmendje, përgjegjshmëri dhe qëllim.

Ndryshuesit kundrejt spirancave.

Në punën time dhe në martesën time, unë shpesh dëshmoj një model marrëdhënieje: një person është një spirancë dhe një person është një ndryshim. Fillimisht këta dy persona tërhiqeshin nga njëri-tjetri pikërisht për shkak të këtyre dallimeve, por me kalimin e kohës këto dallime mund të bëhen burime konflikti dhe zhgënjimi.

Në fillim…

Ndryshuesi: “Ti më ankoron. Ndonjëherë nevoja ime për risi mund të më mbajë në ajër dhe ti më ndihmon të ndihem i bazuar”.

Spiranca: “Ti je emocionues për mua. Më merr në ajër kur ajo që njoh më mirë është toka”.

Përfundimisht…

Ndryshuesi: “Ti kurrë nuk lëviz! Pse nuk do të dalësh më shumë në ajër? Unë dua më shumë dhe ju dëshironi gjithmonë të njëjtën gjë”.

Spiranca: “Ti nuk ulesh kurrë! Pse nuk mund të jesh i kënaqur dhe të qëndrosh për pak?”

Një polaritet kryesor ekzistencial është siguria kundrejt lirisë. Ne kemi nevojë që të dy të ndihemi plotësisht të gjallë dhe të sigurt. Ndërsa çdo çift ka nevojë për një ekuilibër të ndryshëm të lëndëve ushqyese në dietën e tyre, këtu janë disa mënyra për të kontrolluar regjimin tuaj aktual të të ushqyerit dhe për të parë nëse mund t’ju duhet të vendosni disa rregullime dietike.

Cilët janë përbërësit tuaj të qëllimshëm të sigurisë?

Siguria në një marrëdhënie ka të bëjë me mbështetje të besueshme dhe rituale. Siguria do të thotë se besoj se mund të mbështetem tek ju. E di që do të jesh aty. Siguria do të thotë që je i arritshëm, i përgjegjshëm dhe i angazhuar me mua.

Nga pikëpamja e sjelljes, siguria duket si:

Ju gjithmonë ndiqni fjalën tuaj. Ju shfaqeni kur thoni. Ju ndiqni angazhimet tuaja.

Ju mund të rrisni sigurinë me komunikimin tuaj si p.sh.: “Unë e vlerësoj faktin se sa i qëndrueshëm je me mua. Unë gjithmonë mund të mbështetem te ti dhe e vlerësoj këtë.”

Unë e di se si do të përgjigjeni. Sjellja juaj është e qëndrueshme, e parashikueshme dhe e besueshme.

Ne ndajmë rituale – shikojmë të njëjtën shfaqje të premten në mbrëmje, ose krijojmë së bashku rituale festash që janë të njohura, etj.

Cilët janë përbërësit tuaj të qëllimshëm të risisë?

Risia është ushqimi i vetë-zgjerimit. Kur e ushqej veten me diçka të re, kaloj përtej kufirit të asaj që isha ose që mendoja se isha. Kur ushqehemi me risitë në partneritetin tonë, ne dëshmojmë njëri-tjetrin me sy të freskët dhe e përjetojmë njëri-tjetrin duke ecur përtej pragut të asaj që dihet, në të panjohurën.

Nga pikëpamja e sjelljes, risia duket si kjo:

-Të qenit i vetëdijshëm për paragjykimin e konfirmimit (dëgjimi dhe shikimi i asaj që dimë tashmë për partnerin tonë) dhe dëgjimi dhe ndjerja e asaj që është e re. Ne mund të përmirësojmë risinë me komunikimin tonë duke i ofruar partnerit tonë një vlerësim: “Unë e vlerësoj lëvizjen e re që keni bërë në punë. Ishte ndryshe dhe ndihem i/e frymëzuar nga ju.”

-Ndoshta shtoni një puthje të thellë dhe pasionante të hënën në mëngjes në vend të asaj të zakonshme në buzë.

-Gatimi i një vakti të ri me erëza dhe shije të reja. Ndezja e qirinjve dhe dëgjimi i melodie të re muzikore.

-Ftoni partnerin tuaj që të kërcejë me ju pas darkës në vend që të shoh televizorin.

-Shkoni në një destinacion të ri së bashku, ose ecni në një rrugë që nuk keni ecur kurrë më parë.

-Jini të pakufishëm në imagjinatën, lojën, kuriozitetin dhe eksitimin tuaj. Risia është e pakufishme dhe e bollshme.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Lufta në Ukrainë/ 37 vende me deklaratë të përbashkët: Rusia dhe Bjellorusia nuk duhet të lejohen të organizojnë asnjë ngjarje sportive

Story i radhës

“Putini mund të rrisë pushtimin, por…”/ Inteligjenca amerikane tregon prapaskenat e luftës në Ukrainë: Ja çfarë pritet të ndodhë

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish