DPPI: Regjistroni start up-et tuaja, mos riskoni modelin e biznesit

Çdo start-up duhet të ndërmarrë veprime për të mbrojtur risinë e tij dhe në këtë mënyrë të parandalojë përvetësimin e tij nga të tjerët.

“Një start-up i bazuar në teknologji krijohet për të sjellë në treg një produkt ose shërbim inovator, ndonjëherë një produkt ose shërbim të vetëm. Risia është shpesh burimi i vetëm ose kryesor i vlerës. Për një start-up të tillë, një nga rreziqet kryesore të tij është humbja e asetit ndaj palëve të treta si rezultat i dështimit për ta mbrojtur atë, duke rrezikuar modelin e tij të përgjithshëm të biznesit.”- bën me dije Drejtoria e Përgjithshme e Pronësisë Industriale.

Menaxhimi i këtij rreziku nënkupton, për shembull, veprimin për:

  • regjistrim në një datë të hershme;
  • respektimin e afateve dhe kufizimeve kohore të regjistrimit; hartimin e një kërkese të shëndoshë për patentë që parandalon anashkalimet;
  • marrjen e mbrojtjes në të gjitha tregjet përkatëse; dhe;
  • mbrojtjen e të gjitha përmirësimeve pasuese.

a) Asetet e PI-së janë territoriale

Strategjia e mbrojtjes së PI-së të një start-up-i duhet të përfshijë të gjitha tregjet në të cilat start-up-i ka interes. Pasi marrjes së mbrojtjes, start-up-i duhet të vazhdojë të ruajë mbrojtjen e PI-së duke paguar të gjitha tarifat përkatëse.

b) Parandaloni nxjerrjen e informacionit

Start-up-et gjithashtu përballen me një kërcënim nëse nuk arrijnë të mbajnë konfidenciale asetet e mundshme të PI-së derisa të kenë aplikuar për mbrojtje të PI-së.

Siç u përmend më herët në këtë udhëzues, nëse zbulohet risia ose dizajni i një start-upi (madje edhe për një numër të vogël njerëzish), ai humb pretendimin e tij se është i ri dhe mund të mos kualifikohet më për mbrojtje (përveç nëse zbulimi është bërë gjatë një periudhe faljeje/mospagimi, kur ekziston).

Nëse kjo ndodh, me një goditje të vetme ajo mund ta bëjë një start-up të pavlefshëm. Po kështu, informacioni konfidencial i biznesit që është zbuluar nuk kualifikohet për mbrojtjen e sekretit tregtar, përveç rasteve kur zbulimi ndodh në kontekstin e një marrëveshjeje konfidencialiteti.

Prandaj, start-up-et duhet të ndërmarrin hapa si një prioritet për të përgatitur dhe zbatuar marrëveshjet dhe praktikat e konfidencialitetit me stafin e tyre dhe me palët e treta, përfshirë furnitorët, partnerët dhe klientët.

/Monitor

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Xavi e konfirmon të ardhmen e Kessiet

Story i radhës

Rusia shqyrton ligjin për konfiskimin e pronës së qytetarëve që kritikojnë shtetin nga jashtë

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish