Do të preferonit të ishit dashuria e parë e dikujt, apo dashuria e fundit? Përgjigjuni pas leximit

“Ju mund të mos jeni i pari, i fundit apo i vetmi i saj. Ajo ka dashur më parë, ajo mund të dashurojë përsëri. Por nëse ajo ju do tani, çfarë tjetër ka rëndësi?” -Bob Marley

Rendi i përkohshëm i të qenit i dashuri i parë, i dytë ose i fundit i dikujt shpesh ka një vlerë romantike. Shumë njerëz duan të jenë dashuria e parë e partnerit/es së tyre, të tjerë preferojnë të jenë të dytët, por shumica e të dashuruarve duan të jenë të fundit.

Të jesh i dashuri i parë dhe i vetëm

“Asnjëherë nuk jam penduar që nuk porosita peshkun kur bifteku im mbërrin i gatuar dhe i kalitur sipas dëshirës sime.“– thotë një grua që u martua me të dashurin e saj të parë

Ashtu si “të parët” e tjerë në jetën tonë, dashuria jonë e parë është një moment historik i rëndësishëm emocional që zakonisht mbahet mend gjatë gjithë jetës. Historikisht, qëndrimi normativ i shumë të dashuruarve ka qenë se humbja e virgjërisë – në përgjithësi, virgjërisë së një gruaje – para martesës ka një konotacion negativ. Në këtë drejtim, virgjëria shihet se ruan gjendjen e pastër, normative të një gruaje, e cila ia jep virgjërinë vetëm atij që e do aq sa të martohet me të.

Nga pikëpamja psikologjike, do të ishte e natyrshme të supozohej se ata që martohen me dashurinë e tyre të parë ka të ngjarë të pendohen që humbën opsionet më të mira, ose të paktën të ndryshme, romantike.

Hulumtimi mbi këtë temë tregon se kur oferta e parë e një negociatori pranohet menjëherë, ai ka më shumë gjasa të mendojë se mund të kishte mundësi më të mira dhe për këtë arsye ka më pak gjasa të jetë i kënaqur me marrëveshjen sesa ata negociatorë, ofertat fillestare të të cilëve nuk pranohen menjëherë (Galinsky, 2002).

Megjithatë, një studim i YouGov tregon se njerëzit që martohen me dashurinë e tyre të parë kanë më shumë gjasa të jenë ende të dashuruar, të mos kenë menduar kurrë për ndarjen dhe të jenë të sigurt se do të jenë përgjithmonë me partnerin e tyre. Një arsye kryesore për këto rezultate është ndikimi i fuqishëm i dashurisë së parë.

Një avantazh i madh i martesës me dashurinë tuaj të parë është thellësia e madhe romantike që rrjedh nga një histori e përbashkët e ndërveprimeve pozitive gjatë një periudhe të rëndësishme. 

Një e metë kryesore në martesën me dashurinë e parë është çështja e keqardhjes. Megjithatë, duhet të bëjmë dallimin mes keqardhjes dhe kuriozitetit. Keqardhja përfshin trishtimin për sjelljen tonë në të kaluarën, ndërsa kurioziteti shpreh një dëshirë pozitive për të ditur diçka. Kurioziteti mund të përmbushet në mënyra të ndryshme që nuk ndikojnë negativisht në një marrëdhënie. Në të vërtetë, nuk është diçka që mund të përmbushet një herë e përgjithmonë; përkundrazi, është një qëndrim i vazhdueshëm që shpesh është i favorshëm për mirëqenien tonë.

Një dashuri e dytë

Kam gatuar shumë pjata në jetën time dhe hera e parë nuk ka qenë gjithmonë e shijshme. Vetëm kur erdhi dashuria ime e dytë, fillova të kuptoj se sa e mirë është dashuria kur e njeh vërtet veten. -Ashley Massis

Në përdorimin e saj të mirëfilltë, të përkohshëm, një dashuri “edorës së dytë” është një marrëdhënie me dikë që ka pasur një marrëdhënie romantike të kaluar. Duke qenë se njerëzit i fillojnë marrëdhëniet e tyre romantike mjaft herët në jetën e tyre sot, është e rrallë të gjesh një dhe të vetmen tënde në udhëtimin tënd të parë romantik. 

Të jesh i dashur i dorës së dytë nuk mbart domosdoshmërisht këtë konotacion nënvlerësues. Të qenit i dyti në aspektin kohor mund të jetë më pak emocionues për shkak të mungesës së risisë së plotë, por shpesh përfshin thellësi më të madhe romantike.

Lidhje të tilla mund të edukojnë dhe zhvillojnë zemrat tona, duke na mundësuar të zbulojmë vlerën unike të marrëdhënies sonë aktuale.

Vlera e të qenit i fundit

Mund të kërcesh çdo këngë me djalin që të vështron. Por mos harro kush po të çon në shtëpi …. Pra, e dashur, ruaj kërcimin e fundit për mua. – Drifters

Dashuria juaj e parë mund të jetë vërtet e vështirë për t’u harruar, por kjo nuk do të thotë se është dashuria më e thellë që do të përjetoni. Një dashuri e fundit mund të arrijë thellësi më të madhe, pasi një partner që është zhvilluar përmes marrëdhënieve të kaluara e njeh veten më mirë dhe e di se cili partner është më i përshtatshëm.

I dashuri i fundit mund të sigurojë qetësi dhe siguri që i dashuri i parë shpesh nuk mundi.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Depay flet para ndeshjes me Realin

Story i radhës

Truss akuzon Rusinë: Po përdor bisedimet e paqes si mundësi për t’u rigrupuar

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish