Do mësohen me idiomën e re sepse patriotizmi është plotësisht i favorshme në Evropë

Kushdo që predikon nacionalizmin po tradhton patriotizmin, tha Presidenti francez Macron në 11 nëntor në përkujtimin e përfundimit të Luftës së Parë Botërore. Kancelarja Merkel shtoi këtë javë në Bundestag se kjo është një “kontradiktë e vërtetë”. Sipas saj, kjo do të thotë se asnjë kompromis nuk është i mundur.

Udhëheqësit më të fuqishëm të qeverisë së Evropës vranë kështu dy zogj me një gur. Së pari, ata rrëmbyen konceptin e “patriotizmit” nga duart e populizmit nacionalist dhe i siguruan asaj një kuptim të ri. Së dyti, ata mobilizuan me pasion vëmendjen e votuesve për aksionet e luftës politike në ditët tona. Kjo krijon një qartësi në prag të zgjedhjeve për Parlamentin Evropian pranverën e ardhshme.

Sipas Merkel, është “nacionalizëm në formën e tij më të pastër” nëse beson se si një vend mund të zgjidhësh të gjitha problemet vetë dhe duhet të mendosh vetëm për veten tënde. Patriotizëm është që ju të bashkëpunoni me të tjerët në interes të vendit dhe të përpiqeni për rezultate që janë të dobishme për të gjithë. Fitoi duartrokitjet e saj të rrëmbyeshme nga shumica e parlamentit,populiste u thirrën mallkimet e saj.

Do të duhet që disa të mësohen me idiomën e re, sepse patriotizmi nuk ka një unazë plotësisht të favorshme në Evropë. Në vitin 1927, mendimtari francez Benda e lidhi atë me nacionalizmin që kishte çuar në Luftën e Parë Botërore. Kombinimi i dëshirës së masave për pronën dhe pushtetin dhe nevoja për identitetin e tyre të veçantë, sipas tij, ishin një fatal.

Vetëm pas Luftës së Dytë Botërore u bë një përpjekje në mendimin politik për të bërë dallimin e ashpër midis nacionalizmit dhe patriotizmit. Charles de Gaulle shpiku deklaratën në fillim të viteve 1950: “patriotizmi është dashuri për vendin e vet, nacionalizmi është urrejtje për atë të të tjerëve”. Macron kështu vazhdoi në linjën e paraardhësit të tij të largët.

Ndoshta më ndriçuesi në këtë pikë është mendimtari francez Montesquieu (1689-1755), idetë e të cilit hodhën themelet e demokracisë moderne. Në librin e tij “Mbi Frymën e Ligjeve”, ai shpjegon konceptin e atdhedashurisë si një virtyt, jo si një ndjenjë. Ky virtyt është dashuria për të mirën publike, pa të cilën, sipas Montesquieu, demokracia nuk mund të ekzistojë. E kundërta, pra, e një ndjenje e cila, siç e pa Benda, çon në egoizëm kombëtar dhe lehtë mund të nxitet nga drejtuesit e popullarizuar.

Në çerek shekullin e kaluar, drejtuesit e pothuajse të gjitha partive politike në vendin tonë janë përpjekur të aneksojnë konceptin e “patriotizmit” si një agjent i ri kombëtar detyrues. Pa shumë sukses, sepse ata mbetën të paqartë në lidhje me përmbajtjen dhe megjithatë këtu gjithçka që qëndron drejt nacionalizmit provokon shpejt siklet. Identiteti i përbashkët në kombin tonë rrjedh gjithmonë nga shumëllojshmëria e ideologjisë dhe fesë, ndoshta edhe nga pozicioni si një vend i vogël midis tre fuqive të mëdha dhe nga karakteri tregtar i kombit, që të dy përfitojnë nga maskimi i ngjyrave.

Për më tepër, patriotët Batavianë, të cilët dëbuan Shtëpinë e Portokallisë në fund të shekullit të 18-të dhe themeluan një republikë të re nën mbrojtjen e një force okupuese Franceze, u konsideruan një lloj tradhtarësh. Mësova se në vitet 1950, të paktën në shkollën time fillore të krishterë. Që Patriotët formuan lëvizjen e parë demokratike, me një sy për të drejtat e individit, është bërë më e dukshme në vitet e fundit falë revizionizmit të dobishëm të historianëve.

Historia e fundit gjithashtu ofron shembuj që mund të jenë konfuze. Bolkestein liberal dhe Wilders populist, për shembull, i bënë thirrje frymës patriotike për të vendosur sulmet e tyre mbi konsensusin për bashkëpunimin evropian në një traditë kombëtare.

Kështu që ju duhet të bëni një dallim të mprehtë për sa i përket përmbajtjes nëse doni të kuptoni se Merkel dhe Macron kuptojnë diçka të ndryshme nga patriotizmi se Bolkestein, Wilders dhe tani Baudet. Këtu ata janë jashtëzakonisht eksponentët e një egoizmi kombëtar kundër të cilit rivalët e vjetër në këtë kontinent tani po paralajmërojnë kaq fort.

Një gur i drejtpërdrejtë për përcaktimin e pozicionit të vendeve dhe palëve është Pakti i KB i Marrakesh. Ky pakt është përpjekja e parë nga 180 kombe për të sjellë rendin në migrimin global së bashku. Merkel dhe Macron janë pro, në dëshmi të patriotizmit të tyre. Merkel po merr mbështetje nga të gjitha partitë minus populist . Kjo do të duhet të tregojë dhe mbështesin qeverinë dhe për këtë arsye mbajnë shpinën drejt dhe të mos nënshkruajnë nën presionin e nacionalistëve.

Ngjarja paraprake

Aktorët e njohur bëhen prindër për herë të dytë në fshehtësi të plotë!

Ngjarja e ardhëshme

Zaev: Duhen zgjidhje për uljen e humbjeve dhe mbetjet ushqimore

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian