Dita Botërore e Biodiversitetit: Një arsye për të festuar mrekullitë tona natyrore

Tropoja është një ndër vendet më kryesore të biodiversitetit në shqiperi, me shumë specie bimore dhe shtazore që rralle gjënden në vendet e tjera.

Peizazhet e ndryshme të Tropojës dhe parqet e shkëlqyera janë shtëpia e shumë krijesave unike. Ato gjithashtu mund të ofrojnë pushimin e përsosur nga mjedisi ynë urban – qoftë për një shëtitje, biçikletë apo peshkim, apo dhe për pushime të zgjatura.

Kur vizitojmë këto hapësira të veçanta të egra në natyrë, kuptojmë nevojën për t’i mbrojtur ato.

22 Maji shënon Ditën Ndërkombëtare të Diversitetit Biologjik – ose Ditën Botërore të Biodiversitetit – dite e shënuar për të rritur ndërgjegjësimin rreth florës dhe faunës sonë të bollshme. Temat në mbrojtje të mjedisit të këtij viti, Dita e Tokës, Biodiversiteti dhe Turizmi i Qëndrueshëm, Mbrojtja e mjedisit etj na kujton kontributin e mjedisit tërheqës të zones në ekonominë tonë turistike.

Lugina e Valbonës, Lumi i Gashit dhe Alpet shqiptare janë ndër vendet më të larmishme biologjike në rajon, me shumë specie bimore dhe shtazore.

Le të jetë kjo Ditë e Biodiversitetit një kujtesë për të shkuar në kërkim të thesareve tona të biodiversitetit, nga bimët tek krijesat e mëdha dhe të vogla. Është koha për të qenë eko-turistë në oborrin tonë të shtëpisë. Një ekonomi e fuqishme turistike lokale mund të ndërtojë gjithashtu një rast të fortë ekonomik për ruajtjen e biodiversitetit, pasi një sektor i turizmit i menaxhuar mirë gjeneron të ardhura që mund të ndihmojnë në mbrojtjen e popullatave të kafshëve të egra dhe vegjetacionit indigjen, si dhe të kontribuojnë në krijimin e vendeve të punës dhe jetesën e komuniteteve lokale.

Shoqata Alpin dhe partnerët e saj të ndryshëm punojnë shumë, në shumë sektorë për të mbrojtur burimet natyrore dhe biodiversitetin lokal për të siguruar peisazhe dhe ekosisteme të lulëzuara. Poashtu puna jonë përfshin sigurimin e zonave me interes popullor turistik.

Në Luginën e Valbonës do të gjeni mbretëritë më të vogla në botë nga pesë mbretëritë, por më të ndryshmet – Mbretëria e Florës e Faunës. Këtu, në këtë kuadër ne jemi të përfshirë në rritjen e kapaciteteve të të rinjve duke i inkurajuar këta të rinje të jenë më miqësore me biodiversitetin, të mbrojnë këto zona për ruajtje dhe të investojnë në efiçencën e ujit dhe energjisë me mbështetjen e Co-PLAN Institute for Habitat Development dhe Ambasadës Sllovake.

Më tej në Lumin e Gashit gjenden thesaret indigjene të rajonit do të mbeten përgjithmonë të mbrojtura nga UNESCO përfshirë në përvetësimin e zonave thelbësore të denja për ruajtje në këtë pikë të nxehtë globale të biodiversitetit. Lumi i Gashit është shtëpia e shumë bimëve dhe të shpendëve dhe gjitarëve të ndryshem është gjithashtu e mbushur me mrekulli të bollshme natyrore.

Në frymën e Biodiversitetit dhe Turizmit të Qëndrueshëm, na kujtohet se ndërsa këto hapësira të mrekullueshme janë mundësi të shkëlqyera eko-udhëtimi, shumë prej tyre kanë gjithashtu një thesare magjepsëse të biodiversitetit dhe histori konservimi për të zbuluar!

Astrit Metaliaj

Biolog

Tropoje

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Chiellini i hapur për transferim në MLS

Story i radhës

​Ngjarjet e datës 17 maj

Të fundit nga