Dëshira për të qenë vetëm!

Vetmia shpesh shihet negativisht. Megjithatë, shumë njerëzve u pëlqen të jenë vetëm.

Ne zakonisht mendojmë për vetminë nga një këndvështrim negativ. Megjithatë, të qenit vetëm ka disa përfitime. Në të vërtetë, shumë ndihen më mirë vetëm, sesa të rrethohen nga të tjerët. Për këtë arsye kanë filluar të kryhen kërkime lidhur me atë nëse vetmia është e shëndetshme. Besohet se të gjitha aktivitetet, kur bëhen në grup, në çift ose si familje janë më argëtuese. Kjo varion nga të shkuarit në kinema, te festimi i Krishtlindjeve, apo thjesht të pish një kafe. Gjithsesi, cili është problemi të bësh vetëm këto lloj gjërash? Në fund të fundit, ndoshta ju jeni një nga ata njerëz që i shijojnë vërtet ato momente kur jeni vetëm. Në fakt, madje mund të lini mënjanë zakonet ose traditat familjare dhe shoqërore për të bërë atë që preferoni.

Pse dëshira për të qenë vetëm shihet negativisht?

Pikëpamja negative e vetmisë priret të bazohet në idenë se qenia njerëzore është menduar të jetojë në një shoqëri të rrethuar nga njerëz të tjerë. Prandaj, ne kemi një tendencë për të besuar me zjarr se vetmia është diçka negative, pavarësisht nga mënyra se si e shikojmë atë. Megjithatë, çka nëse preferoni të jeni vetëm dhe nuk ndiheni aspak të dëshpëruar apo të trishtuar me këtë situatë? Kjo nuk do të thotë që ju jeni një vetmitar ose një qenie antisociale, por thjesht dëshironi të shijoni hapësirën tuaj dhe të lidheni me veten tuaj të brendshme. Nga ana tjetër, ka nga ata që nga frika e vetmisë marrin vendime jo të mençura, si për shembull të jenë në një marrëdhënie me personin e parë që vjen. Ose, ata i bashkohen një grupi, me anëtarët e të cilit nuk kanë absolutisht asgjë të përbashkët. Megjithatë, ata mbeten aty, duke u shtirur se janë ata që nuk janë, vetëm që të mos ndihen ‘të vetmuar’.

A ka ndonjë gjë të keqe të duash të jesh vetëm?

Përpara se t’i përgjigjemi kësaj pyetjeje, ne duhet të kuptojmë llojin e vetmisë që i referohet. Ekspertët thonë se ka lloje të ndryshme. Për më tepër, gjithçka varet nga mënyra se si ndiheni për të dhe nëse vetmia është e nxitur apo e ‘detyruar’. Në të vërtetë, do të dini pse preferoni të jeni vetëm dhe çfarë po përjetoni në një moment të caktuar, si dhe çfarë po ndodh brenda jush kur jeni të rrethuar nga të tjerët. Megjithatë, ka disa modele të sjelljes që janë të dukshme tek ata që zgjedhin vetminë. Për shembull, ndrojtja, frika, vështirësia në lidhje, frika nga refuzimi, të qenit i gabuar ose të lënduar. Prandaj, shmangin daljet me të tjerët dhe bisedat me grupe miqsh. Kjo shkakton ndjenjën e vetmisë. Nga ana tjetër, ka nga ata që me të vërtetë preferojnë të jenë vetëm, sepse kështu ndihen më mirë. Në fakt, ata konsiderojnë se janë të vetë-mjaftueshëm, nuk kanë nevojë për askënd tjetër dhe vetmia i bën më pak të prekshëm, etj.

Vetmi e shëndetshme

Ky është padyshim koncepti më i vështirë për t’u kuptuar nga shumica e njerëzve. Kjo është për shkak të konceptimit tonë, si qenie të shoqërueshme dhe nevojës për të jetuar në një komunitet. Kjo e bën jashtëzakonisht të vështirë për të kuptuar se vetmia mund të jetë gjithashtu sinonim i përmbushjes ose lumturisë. Sidoqoftë, vetmia mund të bëhet një përvojë jashtëzakonisht harmonike dhe pasuruese kur nuk i kapërceni kufijtë. Nuk do të thotë të jetosh vetëm në majë të një mali ose të ndalosh së foluri me prindërit nga një ditë në tjetrën. Ajo bazohet thjesht në dedikimin e momenteve të caktuara të ditës ose javës për të qenë vetëm, me veten. Në fakt, marrëdhënia juaj me brendësinë tuaj është vërtet e rëndësishme dhe mund të arrihet vetëm me vetmi. Ju ndihmon të kuptoni se çfarë po ju ndodh. Për më tepër, për të mbrojtur veten nga ajo që po ndodh rreth jush dhe për të dëgjuar atë që trupi juaj ju thotë.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Pasardhësi i rrezikshëm i Putinit/ Kjo është e kaluara e tmerrshme e tij

Story i radhës

Ja sa paguhet Granit Xhaka

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish