Depresioni mund të jetë mënyra se si truri na tregon se duhet të zgjidhim një problem

Ideja që depresioni mund të jetë një adaptim biologjik, në vend se një çrregullim mendor, është një qasje tronditëse evolucionare. Në çdo kohë të dhënë, rreth 5% e popullsisë në vendet e zhvilluara raportojnë një depresion të moderuar deri të rëndë. Çrregullimi i madh depresiv është aq i zakonshëm sa vlerësohet se një në gjashtë njerëz do ta përjetojnë atë në një moment të jetës së tyre.

Prevalenca e depresionit paraqet gjithashtu probleme financiare. Është një nga shkaqet më të zakonshme të mosfunksionimit dhe paaftësisë, ka një ndikim në vendin e punës dhe është përgjegjës për një numër shpenzimesh që lidhen me vetëvrasjen. Barra ekonomike e depresionit vetëm në Shtetet e Bashkuara, për shembull, vlerësohet në 210.5 miliardë dollarë në 2010.

Atëherë, pse po prek kaq shumë njerëz një gjendje e tillë rraskapitëse?

Perceptimi tradicional është se depresioni është një ndarje e mënyrës se si gjërat duhet të funksionojnë në trurin tonë, siç janë çekuilibrat kimikë që mund të rikthehen përmes një kombinimi të ilaçeve dhe ndryshimeve të sjelljes.

Por ekziston edhe teoria që në vend që depresioni të jetë thjesht një çrregullim, ai mund të jetë një strategji specifike e sjelljes që kemi zhvilluar, domethënë një përshtatje biologjike që i shërben një qëllimi. Ky qëllim mund të jetë që ne duhet të ndalojmë atë që po bëjmë, në mënyrë që të kuptojmë dhe të trajtojmë një problem të madh.

Andrews dhe Thompson zhvilluan së pari këtë ide, të quajtur “hipoteza analitike ripërtypëse”, në një artikull të botuar në Revistën Psikologjike 2009. Ideja themelore është se ajo që ne e konsiderojmë si një çrregullim është në të vërtetë një mënyrë në të cilën truri ynë analizon dhe mbi-analizon një problem, duke shpresuar të gjejë një mënyrë për t’u marrë me të.

Studiuesit sugjerojnë se një problem i vështirë ose kompleks shkakton një reagim “depresiv” tek disa njerëz që i vë ata në një lloj funksioni analitik. Me depresionin ka një rritje të ripërtypësve, në mani për burimin e dhimbjes, së bashku me rritjen e aktivitetit analitik në tru dhe gjumit REM, i cili ndihmon në procesimin e kujtesës. Një simptomë e rëndësishme e depresionit është letargjia, pamundësia për të shijuar aktivitete normale. Sipas kësaj qasjeje, këto gjëra mund të prishin këtë fazë të “përpunimit”.

Kjo hipotezë mund të shpjegojë faktin se shumica e episodeve depresive ndodhin pas një ngjarjeje të rëndësishme në jetën tonë, siç është vdekja ose përfundimi i një marrëdhënieje. Andrews dhe Thompson, në artikullin e tyre, sugjerojnë gjithashtu që kjo ide mund të shpjegojë pse depresioni dhe ankthi janë të shoqërueshëm.

Supozojmë se depresioni dhe ankthi shpesh bashkëjetojnë sepse disa probleme kërkojnë si analizë (të nxitur nga një efekt depresiv) ashtu edhe vigjilencë (të nxitur nga stresi), shkruanin ata në artikullin e tyre. Analiza lejon që dikush të kuptojë faktorin motivues. Vigjilenca është një mënyrë për të provuar të mos ndodhë më.

Pasojat për trajtimin

Sado tërheqëse të jenë shpjegimet evolucionare, është e vështirë të provosh se janë të sakta, veçanërisht nëse ato nuk janë mbështetur ende nga kërkime të tjera.

Ideja që depresioni mund të jetë një përshtatje biologjike, pavarësisht nga një çrregullim mendor, nuk ka ende pëlqimin e komunitetit të shëndetit mendor. Dhe, edhe nëse hipoteza është e saktë, ajo ndoshta është e paplotë dhe nuk shpjegon të gjitha aspektet e depresionit.

Problemet komplekse zakonisht kanë disa shkaqe. Rreth 20% të rasteve të depresionit nuk ndiqen pas një ngjarje të madhe të jetës, mund të ketë një shkak në të kaluarën, por ne nuk e dimë me siguri. Ne gjithashtu e dimë që gjenetika mund të luajë një rol në ndjeshmërinë e një personi ndaj depresionit. Siç theksojnë Andrews dhe Thompson, ekzistojnë lloje të ndryshme të depresionit, disa prej të cilave mund të kenë shkaqe të ndryshme. Ata gjithashtu thonë se ekzistojnë shpjegime alternative evolucionare që mund të bashkëjetojnë me hipotezën e tyre.

Por nëse hipoteza ripërtypëse analitike mund të vërtetohet më tej, ajo mund të ketë pasoja serioze për mënyrën se si ne merremi me këtë lloj sëmundje mendore në të ardhmen. Në këtë rast, qasja për trajtimin e depresionit mund të ndryshohet për të adresuar shkakun themelor në vend që të trajtojë thjesht simptomat. Një antropolog tha që nëse teoria është e saktë, trajtimi i depresionit me ilaçet kundër depresionit mund të jetë si trajtimi i një kocke të thyer me ilaçe kundër dhimbjes në vend që të siguroni qetësues të dhimbjeve dhe një kallëp për të ndihmuar në shërimin e frakturës.

Sipas kësaj logjike, psikoterapia do të ishte një pjesë e rëndësishme e trajtimit, pasi mund të ndihmojë njerëzit të kuptojnë më mirë dhe të merren me ato që mund të kishin shkaktuar episodet e tyre depresive.

Ilaçet kundër depresionit tradicional janë shumë efektivë, madje edhe jetikë, për disa. Por këto qasje nuk funksionojnë për të gjithë në planin afatgjatë, prandaj studiuesit po eksplorojnë të gjitha llojet e trajtimeve të ndryshme.

Edhe nëse depresioni do të zbulohej se ishte një lloj “mjeti” evolucionar ose adaptimi, nuk do të ndihmonte domosdoshmërish njerëzit në zgjidhjen e problemit që e shkaktoi atë. Por qasjet e reja teorike për trajtimin e depresionit mund të na ndihmojnë të mendojmë për trajtime të reja ose më të mira, gjë që është gjithmonë e mirëseardhur.

Ngjarja paraprake

Rrit imunitetin, ky është fruti që nuk duhet ta ndani nga tryeza juaj gjatë kësaj stine

Ngjarja e ardhëshme

Rusi, shënohet shifra më e lartë e vdekjeve ditore nga COVID-19

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian