Demokracia nga këndvështrimi athinas

Pra Protagoras tha që njerëzit janë të barabartë në një kuptim politik. Dhe ky ideal është themeli i demokracisë. Alsoshtë gjithashtu arsyeja që demokracia Athinase funksionoi me short. Një Athinas do të ishte “i hutuar nga ajo që kalojmë si demokraci”, shkruan historiani Anton van Hooff në librin e tij Athinë. Për shembull, partitë politike do të kishin rënë në favor. Mbi të gjitha, formimi i grupit u konsiderua i dyshimtë. Në demokracinë Athinase nuk kishte parti, ju supozohej të bënit një zgjedhje si individ. Palët sollën vetëm mosmarrëveshje. Ky mendim i ndarjes madje përmbahet në fjalë. Për shembull, partia rrjedh nga pjesa Latine pars.

Së dyti, ideja jonë për zgjedhje. Si mund të përfaqësohet një qytetar nga dikush tjetër për katër vjet pa qenë në gjendje të bëjë rregullime? E vetmja gjë që mund të bësh është të dërgosh dikë tjetër pas atyre katër viteve, me shpresën (e kotë) se ata do të bëjnë atë që është premtuar. Edhe më befasues në këtë dritë është neni kushtetues 67 paragrafi 3. Kjo thotë që anëtarët e parlamentit votojnë “pa barrë”. Nëse mbështetësit duan një gjë, por sipas këndvështrimit tuaj, opsioni tjetër i shërben më së miri interesit kombëtar, atëherë duhet të votoni për këtë të fundit. “Kur hedhin votën e tyre në Shtetet e Përgjithshme, depërtimi i tyre është vendimtar dhe jo i atyre që i zgjodhën ata”, përmbledh profesori i emrit Frank Ankersmit.

Pafuqia karakterizon votuesin. Plotësisht pa mjete pushteti siç janë referendumi, qytetarëve u paraqitet një arritje e kryer. Kush është sovran tani? Populli apo parlamenti? Teorikisht, parlamenti vendos në emër të njerëzve – nga kjo gjithashtu rrjedh legjitimitetin e tij – por praktika provohet të jetë më e vështirë. “Fakti mbetet që njerëzit janë në krye vetëm në ditën e zgjedhjeve,” përfundon Ankersmit.

Jo, jo sipas pikëpamjes klasike. Atëherë sistemi ynë është në rastin më të mirë një formë e përzier e qeverisjes me disa elemente demokratike. Megjithatë ne mendojmë se jemi demokratë në zemër. Kjo kryesisht sepse që nga shekulli XVIII i kemi dhënë një kuptim tjetër fjalës “demokraci”. Deri në dyqind vjet më parë, ne i qëndruam besnikë pikëpamjes klasike.

Sidoqoftë, kjo pikëpamje ka rënë në errësirë​​dhe është larguar nga mendja jonë. Prandaj kërkon disa gjëra për të imagjinuar diçka. Sepse çfarë përfshinte kjo pamje? Pse një Athinas do të shikonte me hutim sistemin tonë politik?

Ngjarja paraprake

Eurokomisari Varheji për vizitë në Shkup

Ngjarja e ardhëshme

Mediat: Në Mal të Zi arrihet pajtimi për shumë departamente, ja çfarë merr URA...

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian