Demokracia në terren të lëkundur

Demokracia është nën presion. Qytetarët kanë mosbesim ndaj politikës dhe njëri-tjetrit. Globalizimi dhe neoliberalizmi kanë çuar në rezistencën populiste dhe nacionalizëm të ri. Për të kuptuar shkaqet e mosbesimit aktual shoqëror, ne duhet të kapërcejmë kohën tonë dhe të mësojmë nga tradita e pasur e projektit demokratik – nga Makiaveli dhe Rusoi te Tokvili dhe Gauchet.

Në Demokracia në terren të lëkundur, Loose diskuton themelin ideologjik të demokracisë perëndimore. Në traditën kushtetuese, demokracinë përfaqësuese dhe liberalizmin social, ai identifikon një tension të vazhdueshëm midis lirisë dhe barazisë dhe midis pushtetit politik dhe opozitës. Politika ka qenë gjithmonë një përfaqësim tentativ dhe jo i plotë i shoqërisë. Barazimi i politikës me shoqërinë borgjeze është një iluzion. Dimensioni simbolik i politikës kërkon jo vetëm një vigjilencë kritike të institucioneve demokratike, por edhe një qytetari autokritike që kapërcen identitetet imagjinare. 

 “Është urgjente në ditët e sotme të kujtojmë parimet bazë të shtetit të së drejtës dhe të mbrojmë demokracinë nga mekanizmat shkatërrues që ajo gjeneron vetë sot. Avokimi për një “demokraci joliberale” vendimtare nga liderët populistë shkon paralelisht me plotfuqishmërinë e tregut të lirë dhe hakmarrjen e humbësve të globalizimit. Historia e ndërtimit dhe kërcënimi aktual i shkatërrimit të regjimeve demokratike perëndimore është një çështje që shqetëson çdo qytetar. Të gjitha pushtimet e shtetit ligjor perëndimor janë rezultat i luftës dhe rezistencës së mendjeve kritike të pakicave kundër arbitraritetit dhe abuzimit me pushtetin. Ata u luftuan me një sens të shëndoshë që, pas kritikave të gjata, përfundimisht u cilësuan si të papranueshme, por arritën të vendoseshin në shoqëri si një gjë e natyrshme.

Kjo në asnjë mënyrë nuk do të thotë se ato pushtime janë përfundimtare dhe se rregullat formale të lojës janë të mjaftueshme për të mbajtur demokracinë në këmbë pa dyshimin dhe qëndrueshmërinë e qytetarëve. Podemos, gjithashtu mund ta bëjnë rrëmujë nëse do të ishin nën kontrollin ekskluziv. Por ato janë forca të rëndësishme opozitare kundër një despotizmi zvarritës të tregut liberal, i cili nuk e interpreton më shoqërinë në terma politik. 

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

U shtrenjtuan çmimet e derivateve të naftës

Story i radhës

Shërbimet e urgjencës në Ukrainë shpërthejnë pajisje të pashpërthyera dhe shuajnë zjarret

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish