Dashuria nuk është një betejë për pushtet, por përpjekje për të kuptuar njëri-tjetrin

Dashuria: një fjalë e vetme, por me një kuptim të madh. Dashuria nuk është thjesht të duash njëri-tjetrin, por mbi të gjitha të kuptosh. Ky kuptim nënkupton komunikimin dhe është ky i fundit që mungon në shumicën e çifteve që i drejtohen psikologut. Komunikimi në çift jo vetëm që përcakton cilësinë e marrëdhënies, por ka një ndikim të madh edhe në cilësinë e jetës sonë.

Planeti është i populluar nga çifte që kanë humbur hapësirën e tyre të mirëkuptimit dhe që e gjejnë veten të bllokuar në një rreth vicioz qortimesh dhe negativiteti. Kjo bën që t’i kushtojmë vëmendje të tepërt asaj që na shqetëson te tjetri dhe asaj që do të donim të ndryshonim në mënyrën e të qenit të tij. Më shumë se sa të përpiqemi të zgjidhim problemet që mundojnë marrëdhënien, ne do të donim që partneri t’i nënshtrohet dëshirave tona.

Të zemërohesh me çdo gjë që bën pa u përpjekur ta kuptojë ose të përpiqesh ta ndryshosh vazhdimisht është një gabim. Ndërsa është e rëndësishme të kemi një afinitet të caktuar, nuk duhet të mendojmë në të njëjtën mënyrë. Kuptimi i kësaj do të na ndihmojë të jemi shumë më të kuptueshëm me njëri-tjetrin, më tolerantë dhe të drejtë.

“Vetëm zhvillimi i dhembshurisë dhe mirëkuptimit për të tjerët mund të na sjellë qetësinë dhe lumturinë që të gjithë kërkojmë”

Dashuria e vërtetë vjen nga të kuptuarit

Marrëdhëniet në çift mund të kthehen në një kërcënim, veçanërisht kur keni pak pritshmëri tolerante në lidhje me sjelljen, karakterin dhe tiparet që duhet të ketë tjetri. Gjëja normale është të mësoni të jeni tolerantë me të tjerët dhe t’i pranoni ata ashtu siç janë ndërsa marrëdhënia piqet. Megjithatë, kjo nuk është gjithmonë rasti.

Kur dominimi, zotërimi dhe xhelozia mbizotërojnë në marrëdhënie, kjo ndodh sepse ka filluar të mbizotërojë egoizmi. Në të kundërt, kur toleranca dhe mirëkuptimi mbizotërojnë në çifte, dashuria do të jetë ndjenja rreth së cilës do të lindin të gjitha ndjenjat e tjera. Një dashuri që nga ana tjetër ushqehet nga dëgjimi, liria dhe dëshira për të ndarë.

Kur përpiqemi të dëgjojmë dhe kuptojmë njëri-tjetrin, po lëmë mënjanë individualizmin tonë për të përballuar problemet që na dalin në çift. Dashuria e vërtetë mund të na udhëheqë kur pranojmë “palën tjetër” si dikë që ka personalitetin dhe identitetin e tij. Kur ne jemi në gjendje të kuptojmë se si ndihet partneri ynë, ne mund ta përdorim këtë kuptim për të udhëhequr ndërveprimet tona me të. Mendoni se dashuria nuk është një manipulim apo një luftë.

“Një gjysmë e botës nuk mund t’i kuptojë kënaqësitë e tjetrës”

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Dita e 17-të e rezistencës heroike, ukrainasit nxjerrin detajet e fundit për rajonet ku po përballen me armikun

Story i radhës

Wenger tregon për selektorin e ri të Kosovës, a është i duhuri apo jo!

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish