Covid-19 dhe Pasojat, Pse Disa Njerëz Nuk Po Shërohen?

Për shumicën e njerëzve, Covid-19 është një sëmundje e shkurtër dhe e lehtë, por disa kanë mbetur duke luftuar me simptoma, duke përfshirë lodhje të vazhdueshme, dhimbje dhe marrje fryme për muaj.

Gjendja e njohur si “Covid i gjatë” ka një efekt dobësues në jetën e njerëzve dhe historitë e mbetjes si i rraskapitur pas edhe një shëtitje të shkurtër, janë tani të zakonshme.

Deri më tani, fokusi është përqëndruar në shpëtimin e jetës gjatë pandemisë, por tani ka një njohje në rritje se njerëzit po përballen me pasoja afatgjata të një infeksioni Covid.

Nuk ka asnjë përcaktim mjekësor ose listë të simptomave të ndara nga të gjithë pacientët – dy persona me ‘Covid të gjatë’ mund të kenë përvoja shumë të ndryshme.

Sidoqoftë, tipari më i zakonshëm është lodhja.

Simptoma të tjera përfshijnë: marrje fryme, kollë që nuk do të kalojë, dhimbje të kyçeve, dhimbje muskulore, probleme të dëgjimit dhe shikimit, dhimbje koke, humbje e nuhatjes dhe shijes si dhe dëmtim të zemrës, mushkërive, veshkave dhe zorrës.

Probleme të shëndetit mendor janë raportuar duke përfshirë depresionin, ankthin dhe përpjekjen për të menduar qartë.

“Covid i gjatë” nuk ka të bëjë vetëm me njerëzit që marrin kohë për të rimarrë veten nga një qëndrim në kujdesin intensiv. Edhe njerëzit me infeksione relativisht të lehta mund të mbeten me probleme shëndetësore të qëndrueshme dhe të rënda./BBC

Ngjarja paraprake

Nuk kanë të ndalur infektimet e lojtarëve me koronavirus në Seria A

Ngjarja e ardhëshme

Si ta “shëroni” shprehinë e vonesës?

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian