Çfarë ndihmon kundër paragjykimeve

Anti-semitizëm, urrejtja ndaj femrës dhe homofobi: Mësuesit e Berlinit flasin për përvojat e tyre me fëmijët myslimanë. Një hoxhë shpjegon në një intervistë për FOCUS Online se çfarë mund të ndihmojë kundër urrejtjes dhe paragjykimit.

“Ai e shkeli Islamin , ai mori atë që meritonte.” Këto janë fjalët e një nxënësi të klasës së shtatë nga Berlini, pas vrasjes së motivuar nga islamistët e mësuesit parizian Samuel Paty. 47-vjeçari kishte treguar një karikaturë të Mohammedit, nga revista satirike franceze “Charlie Hebdo” në klasë. Më pas atij iu pre koka nga një prej nxënësve të tij, më 16 tetor.

Berlin “Tagesspiegel” intervistoi tre mësues në kryeqytet të cilët ndanë përvojat e tyre me disa nxënës myslimanë. Në jetën e tyre të përditshme, ata u ndeshën me deklarata gjithnjë e më shumë ndaj urrejtjes gjinore, antisemitike dhe homofobe. Për shembull, një mësues në një shkollë të mesme të integruar në Schöneberg thotë se disa nga nxënësit e tij, nuk pranuan të mbajnë një minutë heshtje për mësuesin Paty, i cili u vra në Francë .

Dëgjuar në shtëpi: A janë nxënësit ata që imitojnë prindërit e tyre?

Ballafaqimi me çështjen e Izraelit është gjithashtu kritik . Një nxënës i klasës së shtatë të mësuesit, këmbënguli se Izraeli si vend, nuk kishte të drejtë të ekzistonte dhe duhej të hiqej nga atlaset. “Sigurisht që një nxënës i klasës së shtatë thotë diçka të tillë, sepse ai këtë e ka dëgjuar në shtëpi”, tha mësuesi i Berlinit. ” Nxënësit që tregojnë diçka si kjo, nuk mund të inkuadrohen fare në temë të tilla. Ata nuk mund të japin ndonjë shpjegim të mëtejshëm, sepse e urrejnë Izraelin.”

Atëherë, çfarë mund të bëhet për një urrejtje të tillë? Imam Ender Cetin nga “Akademia Islamike Gjermane” flet në mënyrë aktive me fëmijët në shkollat ​​e përqendruara për paragjykime të tilla, si pjesë e projektit të tij “Meet2Respect” së bashku me një rabin. “Unë kurrë nuk do të përgjithësoja”, thotë ai në një intervistë për FOCUS Online. Ai kundërshton tezën që, fëmijët shpesh thonë atë që dëgjojnë në shtëpi. “Ata ka më shumë të ngjarë, të thonë atë që shohin në mjedisin e tyre,” thotë Cetin. Shpesh prindërit, as nuk e din se çfarë thonë fëmijët e tyre.

Krahasuar me “Tagesspiegel” një mësues gjithashtu komenton se si nxënësit myslimanë, trajtojnë gratë dhe vajzat. Kur një grua police donte të paraqiste një projekt në shkollë, një nga nxënësit komentoi: “Por kjo është një grua që nuk ka, gjithsesi asgjë për të raportuar”. Dhuna e djemve myslimanë gjithashtu ka një “cilësi të veçantë”. Një vajzë myslimane e cila u rrah tha: ” Kjo është krejt normale që një djalë të rrahë një vajzë.” Disa nxënës përgjithësisht, e përshkruajnë homoseksualitetin si “të panatyrshëm” dhe “brutal”.

“Gjërat që i përkasin një Iluminizmi modern, priten me shumë rezerva”

Drejtori i shkollës së ciklit të ulët Neukölln, Tilmann Kötterheinrich-Wedekind, raporton tek “Tagesspiegel” se ai shqetësohet kryesisht se disa nga vlerat themelore, po vihen në dyshim. Rreth 95 për qind e nxënësve të tij kanë rrënjë arabe, turke ose boshnjake. “Gjërat që janë pjesë e arsimit modern, ose pranohen me shumë rezerva, ose në disa raste refuzohen hapur,” thotë Kötterheinrich-Wedekind.

Për shembull, kur bëhet fjalë për edukimin seksual, shumë fëmijë papritmas sëmuren vetëm për të mos marr pjesë, në temën e paraparë. Në korridore, drejtoresha i Berlinit vazhdonte të ofendohej me fjali të tilla si “A nuk mund të mbuloheni?” Apo: “A nuk mund të vesh edhe shami?”

Imam Cetin mund ta konfirmojë këtë, nga puna e tij me fëmijët në shkollat ​​e fokusit. “Unë nuk dua ta minimizoj atë,” thotë ai. Por ekziston një mospërputhje midis asaj që ata më pas thonë, në bisedat një-për-një. “Këto parulla janë shumë problematike. Por nuk është, sikur të gjitha këmbanat e alarmit, duhet të bien tani. Kjo nuk çon menjëherë në ekstremizëm.”

Përkundrazi, Imami i sheh këto incidente, si një thirrje për ndihmë nga fëmijët, për të vlerësuar identitetin e tyre mysliman. “Ata thjesht nuk dinë ta shprehin atë. Parrullat radikale tërheqin vëmendjen, ata duan të tregojnë forcë,” shpjegon Cetin në një intervistë për FOCUS Online.

Midis tre botëve

Të tre mësuesit e bënë të qartë në një intervistë për “Tagesspiegel” se përpjekjet e tyre për të ndërhyrë, nuk janë gjithmonë efektive. Drejtori Tilmann Kötterheinrich-Wedekind thotë: “Shumë nga nxënësit e mi jetojnë në dy botë”. Edhe Imam Ender Cetin e konfirmon këtë. Ai madje ka ndjenjën, se ata jetojnë në tre botë: ata marrin shumë mendime nga rrjetet sociale. Përveç kësaj, do të kishte konflikte brezash në shtëpinë e prindërve, pastaj shkolla.

Prandaj, nga këndvështrimi i shkollave të pikave të nxehta, në veçanti, përparësi duhet t’u jepet, “projekteve të zbarkimit që kryesisht u drejtohen nxënësve myslimanë”. Imami flet për partneritete në rrjet. “Shkolla është një mundësi, ku mund të krijohet një platformë diskutimi,” thotë Cetin, i cili gjithashtu dëshiron ta arrijë këtë, me projektin e tij.

Drejtori i shkollës Tilmann Kötterheinrich-Wedekind përmend tashmë, një zgjidhje tjetër të mundshme në “Tagesspiegel”: Një përzierje më e mirë, kështu që sillni më shumë fëmijë, nga të ashtuquajturat familje të shkollës së mesme, në të cilën flitet rregullisht gjermanishtja. Imami gjithashtu mendon se kjo është një zgjidhje e mirë.

Autorja FOCUS  Karla Sophie Kröner 

Ngjarja paraprake

Barcelona në krizë

Ngjarja e ardhëshme

Hajrizi, kapiten i Kosovës

të fundit nga