Çfarë është një udhëheqës politik

Një lider politik pritet të jetë ‘fytyra’ e një partie, e cila ‘shitet’ partinë në botën e jashtme, si shtypi dhe votuesit, dhe, nëse është e nevojshme, bën biznes në terma të gjerë me liderët e tjerë politikë. Një lider politik do të duhet t’i afrojë sa më shumë që të jetë e mundur njerëzit brenda partisë së tij ose të saj, në mënyrë që ata të punojnë mirë me njëri-tjetrin dhe të mos lindin përçarje të brendshme. Rreziku i kësaj është që palët të bëhen të ngurta për sa i përket përmbajtjes.

‘Udhëheqësi politik’ nuk është një pozicion formal brenda partive politike holandeze. Pavarësisht kësaj, ekziston një hierarki në mesin e liderëve brenda partive, e cila zakonisht përcaktohet joformalisht. Kjo ndodh brenda udhëheqjes së partisë (ministrat më të rëndësishëm), kryetari i partisë dhe kryetari i partisë. Në Holandë nuk është zakon që kryetarët e partive të veprojnë si liderë politikë.Për shkak të rëndësisë në rritje të fenomenit të ‘zgjedhjeve të lidershipit’ brenda partive politike, beteja për lidership po zhvillohet gjithnjë e më shumë në publik.

Është gjithashtu e rëndësishme për partitë politike që dëshirat thelbësore politike të përkthehen në politikë. Lidershipi efektiv politik kontribuon në këtë. Udhëheqësit e partive të ‘protestës’ ose ‘dëshmisë’ përqendrohen më pak në realizimin e idealeve të tyre dhe më shumë në shprehjen e ndjenjave të pakënaqësisë ose në sugjerimin e alternativave që qartësisht nuk ka gjasa të zbatohen shpejt.

Në prag të zgjedhjeve për Dhomën e Përfaqësuesve, lidershipi politik i takon liderit të partisë. Nëse autoriteti i një lideri partie preket, për shembull nga deklaratat e liderëve të tjerë nga e njëjta parti, kjo zvogëlon mundësinë e suksesit zgjedhor.Në përgjithësi është e vështirë të pasosh një kryeministër në detyrë si lider, për shkak të prestigjit (dhe bonusit të Kryeministrit) që gëzon një Kryeministër për shkak të pozitës së tij.Gjatë fushatës zgjedhore të vitit 1994, për shembull, u krijua përshtypja se lideri politik në largim, nuk e mbështeti udhëheqjen e liderit të partisë .Gjatë mandatit të kabinetit, lideri politik është normalisht ose lider partie në Dhomën e Përfaqësuesve ose ministër. Në partitë opozitare, lideri politik (jashtë kohës së zgjedhjeve) është gjithmonë lider i partisë në Dhomën e Përfaqësuesve, jo gjithmonë në partitë e koalicionit.Avantazhi i një lideri partie si lider politik është se ai nuk është i lidhur me një përgjegjësi si ministër dhe për rrjedhojë jo me politikën e kabinetit për aq sa kjo nuk parashikohet në një marrëveshje koalicioni.Një kryetar partie nuk është gjithashtu i detyruar nga ajo që është rënë dakord në Këshillin e Ministrave. Prandaj, kryetarët e grupeve i kanë duart më të lira për profilizimin politik sesa ministrat. Performanca e si lider i një partie në pushtet gjatë kabinetit të parë të purpurt është një shembull i njohur i kësaj.Avantazhi i një ministri si udhëheqës politik është se një post ministror kërkon më shumë autoritet. Ky argument do të zbatohet jo aq për ministrat e konsideruar si të dështuar, por për ministrat e suksesshëm dhe sigurisht për kryeministrin. Jeta politike e një lideri partie është sigurisht e kufizuar. Një rezultat zhgënjyes, ndjenja se ka qenë ‘e bukur’, por edhe mosha apo shëndeti mund të jenë arsye për t’u larguar. Ndryshimet ndodhin si në prag të zgjedhjeve ashtu edhe në atë të ndërmjetme. Humbja në zgjedhje mund të jetë një arsye për të dhënë dorëheqjen menjëherë, por ndonjëherë një lider thotë lamtumirë për t’i hapur rrugë një pasardhësi të ri, më…

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Diell dhe temperatura të larta/ Parashikimi i motit për ditën e sotme

Story i radhës

Juventusi e Interi luftojnë sot për Kupën e Italisë, ja formacionet e mundshme

Të fundit nga