Çfarë do të thotë të jesh një njeri ambivert

Me siguri keni dëgjuar për personalitete introverte apo ekstroverte, por a e dini se çfarë do të thotë ambivert? Ky term anglez, ambiversa në italisht,  tregon një person që nuk i përgjigjet asnjërës nga këto dy tipare tipike, por vendoset pikërisht në mes.

ÇFARË PERSONALITET KENI?

Kur flisni me të tjerët, kur dilni me miqtë, takoni dikë të ri ose merrni pjesë në një darkë, ju e bëni këtë duke vënë në lojë personalitetin tuaj. Është grupi i faktorëve që shërbejnë për të përcaktuar mënyrën se si reagoni dhe ndërveproni brenda një rrjeti social.  Dy tiparet më të njohura janë introversioni dhe ekstroversioni. Introverti është një person që i pëlqen të kalojë kohë në vetmi dhe përfiton nga reflektimi i qetë, kjo është arsyeja pse ai shpesh tenton të tërhiqet në vetvete. Ekstroverti, nga ana tjetër, merr energji nga të qenit rreth njerëzve dhe e do shoqërueshmërinë. Por çfarë nëse asnjë nga personalitetet nuk përshkruan se kush jeni? Në këto raste flasim për ambivers.

ÇFARË ËSHTË AMBIVERSI

Termi ambivert ose ambivers përdoret për të përshkruar një personalitet që është në spektrin midis introversionit dhe ekstroversionit. Një tjetër demonstrim që siç shpjegojnë shpesh psikologët njerëzit nuk janë kurrë të zinj apo të bardhë dhe se ekstremet janë vetëm një pjesë e nuancave të pafundme që zotëron njerëzimi.

Prandaj, ambivalentët zotërojnë si tiparet e introvertëve ashtu edhe ato të ekstrovertëve, pa ekstreme. Është e vetëkuptueshme që nuk ka asnjë mënyrë të vetme për të përcaktuar personalitetin ambivert, por për ta bërë këtë do të mjaftojë të mendoni për një përzierje të përsosur midis karakteristikave të ndryshme të ekstrovertëve dhe introvertëve. Një ambivers, për shembull, mund të jetë i sigurt, por jo shumë i shoqërueshëm. Ai mund të jetë entuziast për idenë e ndërveprimit me njerëzit e tjerë, por së shpejti do të lodhet duke kërkuar vetminë.

SI TA DINI NËSE JENI AMBIVERT

Jeni ambiversalë? Ka disa shenja që ju lejojnë të identifikoni këtë lloj personaliteti. Nëse i keni ato, ndoshta, mund të jeni një ambivert.

KENI AFTËSI TË SHKELQYER KOMUNIKIMI

Nëse një introverti pëlqen të vëzhgojë dhe një ekstroverti të flasë, një ambivers e di se kur është koha për të folur ose dëgjuar. Një dhuratë e veçantë që pakkush e ka.

JU PËRSHTATNI SITUATAVE

Një ambivert ka aftësinë e natyrshme për t’u përshtatur me çdo situatë. Ai është i qetë në kontekste të ndryshme, si me njerëzit e tjerë ashtu edhe vetëm. Nëse jeni të paqartë do të ndiheni mirë në një turmë, si dhe në shtëpi në vetmi të plotë.

JENI EMPATIK

Dëgjimi dhe kuptimi i emocioneve të të tjerëve: kjo është aftësia e ambivertit. Të cilët gjithmonë dinë të gjejnë ekuilibrin e përsosur midis arsyes dhe zemrës.

SILLNI BALANC

Kudo që të jeni ju sillni ekuilibër falë personalitetit tuaj të mrekullueshëm dhe në gjendje t’i vendosni të gjithë në një mendje.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

​Shënuan 187 gola brenda dy ndeshjeve, nisin hetimet për dy skuadrat

Story i radhës

Mrekulli në Itali/ Gjenden 7 alpinistët e humbur pas rënies së akullnajës, fati i 5 italianëve ende mister

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish