Çavuşoğlu në TRT World Forum: Asnjë konflikt nuk është lokal në ‘mjedisin kaotik global’ të sotëm

Ministri i Jashtëm turk, Mevlüt Çavuşoğlu, tha sot se asnjë konflikt nuk është lokal në “mjedisin kaotik global” të sotëm dhe theksoi rëndësinë e zgjidhjes së konfliktit dhe ndërtimit të paqes, raporton Anadolu Agency (AA).

“Me efektin flutur, nuk ka konflikte lokale. Ne nuk mund t’ia lejojmë vetes të qëndrojmë të paangazhuar përballë këtyre sfidave dhe kërcënimeve”, tha Çavuşoğlu në një sesion të titulluar “Zgjidhja e Konflikteve dhe Ndërtimi i Paqes: Formimi i së Ardhmes së Lidershipit Global”, në TRT World Forum 2022.

Konfliktet janë pjesë e realitetit të marrëdhënieve njerëzore dhe marrëdhënieve ndërkombëtare, tha Çavuşoğlu, duke shtuar se “pas një periudhe të shkurtër qetësie dhe lehtësimi, marrëdhëniet ndërkombëtare po dominohen përsëri nga konfliktet”.

“Ne kemi nevojë për aftësi për zgjidhje dhe ndërmjetësim për të lënë pas këto kohë sprovash”, shtoi ai.

Duke theksuar se bota është në një “epokë krize”, Çavuşoğlu vuri në dukje se jo vetëm që ka një ndryshim sistemik, por edhe konfliktet sot po transformohen.

“Me përparimet teknologjike dhe globalizimin, konfliktet janë më komplekse, me shumë shtresa dhe më të përhapura”, tha ai.

Ka “luftëra klasike, luftëra të deleguara, grindje të brendshme, luftë asimetrike dhe hibride, të gjitha në të njëjtën kohë”, theksoi ai, duke thënë se ka gjithashtu “konflikte të ndryshme të ngrira që vazhdojnë të kërcënojnë paqen”.

“Palët në konflikt po shndërrojnë në armë gjithçka, nga sanksionet te tregtia, nga platformat digjitale tek qasja në energji dhe burime ushqimore”, tha ai, ndërsa theksoi nevojën për “një qasje gjithëpërfshirëse për zgjidhjen e konflikteve”.

“Për një zgjidhje efektive të konfliktit, ne duhet të fokusohemi në shkaqet kryesore, të vendosim dialog, të rindërtojmë besimin, të demonstrojmë lidership, të ndërmarrim rreziqe dhe veprime, të kemi metoda novatore, të përditësojmë kutinë tonë të mjeteve dhe të bashkojmë fuqinë e akademisë dhe praktikuesve”, deklaroi shefi i diplomacisë turke.

Ai theksoi më tej nevojën për forcimin e “përgjigjeve shumëpalëshe” dhe përmendi iniciativën historike të drithit të Detit të Zi si “një zhvillim që e shpëtoi botën nga një krizë serioze ushqimore”.

Duke thënë se “pozita gjeografike është fat”, ministri i Jashtëm turk tha: “Të rrethuar nga 60 për qind e konflikteve globale, përfshirë ato të ngrira, ne e dimë gjithashtu vlerën e ndërmjetësimit dhe zgjidhjes së konflikteve”.

“Kjo është arsyeja pse ne investuam shumë në ndërmjetësimin për paqe. Ne jemi i vetmi vend që bashkëkryesojmë tre Grupe të ndryshme të Miqve të Ndërmjetësimit në tri organizata të mëdha ndërkombëtare: OKB, OSBE dhe OBI. Konferencat e Ndërmjetësimit të Istanbulit u bënë ngjarjet më të mëdha vjetore globale që mbledhin praktikues ndërmjetësimi nga e gjithë bota”, tha ai.

Çavuşoğlu tha se Türkiye mban një profil të lartë si lehtësuese ose ndërmjetëse nga Somalia në Venezuelë, nga Ballkani në Lindjen e Mesme, si dhe në luftën aktuale Rusi-Ukrainë.

“Sipas përvojës sonë, në thelbin e përpjekjes së suksesshme të ndërmjetësimit qëndron besimi, lidershipi dhe aftësia për të ofruar… Pa udhëheqjen e presidentit (Recep Tayyip) Erdoğan në diplomaci, zgjatja e marrëveshjes së drithit ose e shkëmbimit të të burgosurve nuk do të ishin të mundshme”, vuri në dukje ai.

Ai më tej tha se ekzistojnë dy pikëpamje kryesore për shkakun e konflikteve, “konflikte për mungesën e burimeve dhe marrëdhëniet e fuqisë” dhe “konflikte për shkak të perceptimeve”.

“Suksesi i ndërmjetësit varet nga bindja e palëve se mosmarrëveshjet e tyre kanë të bëjnë më shumë me perceptimet, sesa me çështje konkrete”, tha ai, duke shtuar nevojën për “qasje të zgjuara dhe të orientuara nga rezultati” duke inkurajuar “palët drejt formulave të favorshme”.

TRT World Forum 2022″, në vitin e tij të 6-të, i cili synon të sjellë zgjidhje në tryezë duke diskutuar problemet globale, po mbahet në Istanbul në datat 9-10 dhjetor me temën “Të formësojmë të ardhmen: Pasiguritë, realitetet dhe mundësitë”.

Forumi, i cili u mbajt online gjatë periudhës 2020-2021 për shkak të pandemisë së COVID-19, këtë vit po pret në Istanbul emra të rëndësishëm nga e gjithë bota.

Story i mëparshëm

Jovevski: Vlerësimet e Gërkovskës, të pabaza dhe paushalle

Story i radhës

Lloris vendos rekordin e ri me kombëtaren

Të fundit nga