Carovska: Nuk shoh arsye pse nuk duhet të kemi vit shkollor të suksesshëm

Shkup, 30 shtator 2020 (MIA) – Nesër fillon zyrtarisht viti shkollor 2020/2021. Ky është proces në të cilin vetëm ne të gjithë mund të kemi sukses, do të ketë shumë sfida. E rëndësishme është të kemi vazhdimësi në mësimdhënie, kjo është më e rëndësishme se gjithçka. Ky lloj platforme mund të funksionojë, deklaroi sot në konferencë për shtyp ministrja e Arsimit dhe Shkencës, Milla Carovska.

Ajo theksoi se kushtet e ndryshuara nuk janë vetëm sfidë dhe pengesë, por përkundrazi janë mundësi për modernizimin e sistemit arsimor në kohë më të shpejtë dhe më të shkurtër.

“Në këtë periudhë të shkurtër, kjo sfidë nuk ishte as e lehtë, as mbetet e lehtë, por ne nuk ikim nga sfidat, por përballemi me ta dhe i kapërcejmë ato në mënyrën më të mirë të mundshme. Ky vit do të jetë shumë i ndryshëm nga vitet e tjera për shkak të ndryshimeve pandemike dhe tektonike në jetën tonë, dhe kështu për një periudhë shumë të shkurtër kohe, sistemi i arsimit dhe mësimit në vendin tonë do të transformohet plotësisht”, nënvizoi Carovska.

Ajo tha se bashkëpunimi është i nevojshëm së bashku me prindërit dhe nxënësit dhe mësuesit dhe kryetarët e komunave, si dhe ekspertët, në mënyrë që ky bashkëpunim të japë fryte dhe në fund të ketë vit të suksesshëm shkollor.

Duke iu referuar Platformës kombëtare, ministrja tha se prova e djeshme e sistemit Tims u tregua e suksesshme dhe nxënsitë do të fillojnë të ndjekin mësimet sipas planit. Orët e mësimit do të zhvillohen në internet, siç është planifikuar, ndërsa vazhdon optimizimi i moduleve të tjerë nga platforma që akoma nuk janë aktive.

“Me kënaqësi them se ne kemi përfunduar me sukses trajnimin e mësuesve për të përdorur platformën. 1.600 mësues janë trajnuar nga trajnerë master dhe janë bërë trajnerë të shkollës. Ata më tej trajnuan mësues në të gjitha shkollat ​​në vend. Gjëja më e rëndësishme është që në çdo shkollë të kemi trajnerë të shkollës, të cilët transferojnë aftësitë për të punuar në platformë te kolegët e tyre dhe do të jenë mbështetja e tyre”, tha Carovska, duke shtuar se kolegët nga FSHIK-ja gjatë gjithë vitit shkollor do të jenë në dispozicion të mësuesve, prindërve dhe studentëve, në mënyrë që të kapërcejnë me kohë sfidat e mundshme të natyrës teknike.

Carovska gjithashtu iu referua, siç tha ajo, një prej çështjeve më të hidhura ditëve të fundit, dhe kjo është mënyra se si fëmijët që nuk kanë kompjuterë, do të ndjekin mësimin, duke theksuar se asnjë fëmije nuk do t’i mohohet e drejta për arsimim.

“Të gjithë fëmijët që nuk kanë pajisje, kompjuter ose për ndonjë arsye nuk mund të ndjekin mësimet në internet, mund ta ndjekin atë nga klasa. Nëse nuk munden ose prindërit kanë vendosur të mos shkojnë në klasë, të gjithë do të pajisen me materialin e nevojshëm të shtypur për të mësuar në shtëpi. Këta nxënës do të jenë në komunikim të vazhdueshëm me mësuesit, dhe të gjitha mësimet do të jenë në gjendje të shikojnë në televizion si orë të regjistruara”, tha ministrja, duke shtuar se kjo mund të mos jetë zgjidhja më ideale, por gjithsesi siguron mbulim për të gjithë nxënësit që të ndjekin rregullisht mësimet.

Ajo gjithashtu informoi se në rreth 600 shkolla fillore dhe të mesme lejohet të organizohet klasë me prani fizike, nga gjithsej 864 kërkesa të marra nga themeluesit, tha Carovska.

Lidhur me sistemin, Carovska tha se testimet që janë të rëndësishme në procese të tilla zakonisht zgjasin tre deri në katër muaj në sisteme të tilla të mëdha.

“Kishim gjithsej tre deri në katër ditë për të provuar dhe besojmë se procesi i përgatitjes është i suksesshëm dhe po vazhdon”, shtoi Carovska.

E pyetur nëse po mendon të subvencionojë prindërit e saj për pajisje kompjuterike, ajo theksoi se për 30 ditë mundësia e blerjes së një pajisjeje të tillë në numra të tillë është e pamundur. Kjo është arsyeja pse, siç deklaroi ajo, ata vendosën për alternativa – shikimi i orëve televizive dhe shpërndarja e materialeve dhe monitorimi i pranisë fizike në klasë.

Lidhur me kërkesat e nxënësve të shkollave të mesme për model të kombinuar të mësimdhënies, Carovska theksoi se plani për vitin shkollor 2020/2021, tashmë është hartuar dhe se nuk bëhet fjalë për dëshira, por për situatë reale dhe rekomandime të ekspertëve shëndetësorë.

Zëvendësministri Arafat Shabani tha se tani është koha për të treguar atë që kemi mësuar nga pandemia, se duke respektuar masat e mbrojtjes dhe protokollet e punës të gjithë së bashku mund të krijojmë arsim modern në kushte emergjente, që do të jetë i cilësisë së suksesshme. Platforma e vetme kombëtare për mësimin në distancë është hapi i parë në atë proces, megjithëse vjen si diktim i rrethanave, platforma tregon tranzicionin digjital të sistemit arsimor që ishte aq i nevojshëm për ne në këtë periudhë.

Koordinatorja për zhvillimin e Platformës kombëtare të mësimit në distancë, Aleksandra Ruzhin, theksoi se platforma kombëtare po krijohet në kushte të pandemisë globale, por me synimin për të mbetur bazë solide dhe e qëndrueshme për integrimin e proceseve të tjera në sistemin arsimor, i cili do të kontribuojë në përmirësimin e mëtejshëm të arsimit në vend, dhe kështu do të kontribuojë në rritjen e konkurrencës në tregun e punës.

“Për të hartuar dhe zhvilluar onllajn zgjidhje që do të jetë funksionale dhe e qëndrueshme dhe e cila do të zbatohet në kohë reale nga 26.000 mësues në zbatimin e mësimit të mbi 250.000 nxënësve në mbi një mijë shkolla në vend, është proces jashtëzakonisht kompleks dhe dinamik dhe deri sot distanca duket edhe tepër ambicioze. Por ne arritëm të vendosim bazat për një periudhë të shkurtër kohe dhe të krijojmë zgjidhje për të hartuar sistem dhe ta përgatisim atë për zbatim, duke filluar nga viti i ri shkollor”, tha Ruzhin.

Prodekani i FSHIK-së Boro Jakimovski theksoi se fakulteti mori përgjegjësinë për përgatitjen e platformës dhe për më pak se një muaj vendosi infrastrukturën që është baza për zhvillimin e platformës.

Ai tha se platforma aktualisht ka rreth 270.000 përdorues, 150.000 artikuj janë krijuar në të dhe rreth 160.000 të përdoruesve aktualisht janë të kyçur.

“Platforma aktualisht ka rreth 270 mijë përdorues, rreth 150 mijë raste janë krijuar në të dhe deri më tani rreth 160 mijë përdorues janë regjistruar. Fjalëkalimet e përdoruesve u krijuan dhe u shpërndanë si mësuesve ashtu edhe nxënësve. Majkrosoft Tims është pjesa që do të përdoret më aktivisht në periudhën e ardhshme për të mbajtur ligjërata në internet, dhe ne do ta bëjmë të disponueshme platformën, përmes së cilës do të jenë në dispozicion materiale, si dhe teste dhe përmbajtje tjetër në formë elektronike”, tha Jakimovski.

Ai shtoi se platforma do të jetë në gjendje të përballojë barrën e numrit të madh të përdoruesve. Dhe se i gjithë suksesi nuk varet jo vetëm nga platforma, por edhe nga sistemet dhe të dhënat në to. Mënyra dhe mundësi për t’u kyçur, siç tha ai, do të ketë. bs/bsh/

Прес-конференција на министерката Мила Царовска

Posted by MИА.mk on Среда, 30 септември 2020

Ngjarja paraprake

BE-ja nuk do të lejojë vendosjen e ambasadës së Kosovës në Jerusalem

Ngjarja e ardhëshme

‘Ujërat e trazuara’ Shqipëri – Greqi

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian