Bullgaria ndërmerr masa ndaj inflacionit

Duke folur në emër të koalicionit qeverisës në një konferencë të mërkurën për masat që sugjeron qeveria si kompensim për inflacionin e lartë, kryeministri Kiril Petkov tha se “kur bëhet fjalë për standardet e jetesës së popullit bullgar dhe frenimin e krizës, ne qëndrojmë të bashkuar”.

Petkov theksoi se masat janë një mundësi për të mbështetur shtresat më të cenueshme që për momentin janë në rrezik më të madh nga ndikimi i inflacionit, si dhe familjet e reja me fëmijë. Vëmendje e veçantë i është kushtuar karburanteve dhe energjisë elektrike, tha ai.

Masa numër një është mbështetja për familjet me fëmijë. “Kjo është një masë afatgjatë, sipas së cilës lehtësimi i taksave për fëmijët do të rritet në 6000 levë në vit, nga 4000 levë që janë aktualisht, me mundësi për ta përdorur çdo tre muaj. Me fjalë të tjera, familjet me fëmijë do të mund të përfitoni menjëherë nga ky lehtësim tatimor”, tha Petkov.

Masa tjetër është përditësimi i pensioneve me dhe mesatarisht 20% nga 1 korriku. Të gjithë pensionistët do të marrin edhe pagesën shtesë për koronavirusin prej 60 levësh, tha Petkov, duke shtuar se në këtë mënyrë pensioni minimal rritet në 467 levë, nga 370 levë.

Kryeministri vuri në dukje se në dymbëdhjetë muajt e fundit rritja arrin në 167 levë ose 56%. Petkov theksoi se kur partia GERB qeveriste Bullgarinë në 12 vjetët e fundit, pensioni minimal u rrit për 100 levë. “Tani kemi një rritje prej 167 levësh në vetëm një vit”, tha ai.

Masa tjetër është zero TVSH për bukën, ulje të TVSH-së në 9% për ngrohjen qendrore dhe ujin e ngrohtë, gazin natyror dhe metanin. Pragu për regjistrimin e TVSH-së është rritur në 100.000 levë nga 50.000 levë aktuale. Për më tepër, fitimet e tepërta nga prodhimi dhe shitja e energjisë elektrike do të tatohen si një mënyrë për të kompensuar konsumatorët industrialë.

Rritja e çmimeve të karburantit do të kompensohet nga një zbritje prej 0.25 levë për litër benzinë A95-H dhe naftë sa herë që shoferët mbushin rezervuarët e tyre në pikat e karburantit.

Për më tepër, do të rritet shuma totale e kuponëve elektronikë që do të përdoren për të blerë ushqime, për të paguar faturat e shërbimeve dhe bileta për ngjarje kulturore dhe artistike. Një masë tjetër është ulja e interesit për pagesat e vonuara për autoritetet shtetërore dhe komunale.

Pjesa më e madhe e masave, të cilat kapin një vlerë totale prej 2 miliardë lekësh, do të hyjnë në fuqi në përditësimin e buxhetit të planifikuar të miratohet në qershor.

Ministri i Financave Assen Vasilev, i cili gjithashtu foli në konferencën në ndërtesën e Këshillit të Ministrave, tha se qeveria ka disa skenarë për “evoluimin e inflacionit”.

Vasilev e përshkroi si skenarin më të mundshëm dhe të moderuar një inflacion mesatar vjetor prej 10.4% të parashikuar nga Ministria e Financave. Ai tha se ka një skenar më të favorshëm, por edhe më të pafavorshëm, por 10.4% e parashikuar është më e mundshme.

Ai theksoi se edhe në skenarin më të keq, Bullgaria vazhdon të raportojë rritje ekonomike. Vasilev tha se këtë e vërtetojnë të dhënat për tremujorin e parë të vitit kur rritja ekonomike ishte 4.5%, ku është marrë parasysh inflacioni.

Ministri i Financave tha se shkaku kryesor i inflacionit është konflikti ushtarak në Ukrainë, i cili ndërpreu furnizimin me gaz, naftë dhe drithë.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Juventus, mision në Londër

Story i radhës

Armiqtë tanë të vetëm janë politikanët tanë kriminelë dhe indiferenca jonë

Të fundit nga