Britania e Madhe jashtë BE/ Çfarë ndryshon nga sot për britanikët

Nga mesnata, pasi nuk janë më shtetas të Bashkimit Evropian, britanikët do duhet të kontrollojnë pasaportat të cilat do duhet të jenë të vlefshme, jo më pak se gjashtë muaj, dhe të jenë lëshuara jo më shumë se përpara dhjetë vjetësh, pasi përndryshe nuk do mund të udhëtojnë dot në vendet e BE.

Britanikëve do mund tu kërkohet edhe bileta e kthimit apo dhe sa fonde kanë për qëndrimin në Evropë në pikat e kalimit kufitar, ku do rreshtohen në radhë të shtetasve jo-anëtare të BE-së.

Nëse britaniket do duhet të qëndrojnë më shumë se 90 ditë në një vend të BE do duhet të aplikojnë për vizë dhe leje të vecantë qëndrimi. Për këdo që planifikon të udhëtojë në vendet e Bashkimit Evropian, do duhet të kenë siguracion  të veçantë udhëtimi dhe shëndetësisë.

Për të udhëtauar përmes vendeve te BE me makinë do u duhet një “green card “ qe tregon se janë të siguruar të udhëtojnë nga 1 janari dhe ato duhen blerë gjashtë jave para udhëtimit.

Të 27 vendet e BE kanë rënë dakord të njohin patentat britanike pa qene nevoja për leje ndërkombëtare udhëtimi.

Nga mesnata e kaluar, garancia për shërbimin roaming pa pagese përfundon, ndërkohë abonentët me kontrate te disa kompanive telefonie si EE , Vodafone, Three , O2, nuk do paguajnë kur të përdorin celularët në vendet e BE.

Nga 1 janari, sistemi me pike për emigracionin hyn ne fuqi, ku edhe shtetasit e BE do trajtohen njësoj si esktra komunitarët  dhe do duhet të aplikojnë për vizë nëse do duan të jetojnë, punojnë ose studiojnë në Britani, me përjashtim të shtetasve nga Republika e Irlandës.

Evropianeve nuk u duhet vizë britanike nëse duan të qëndrojnë deri në gjashtë muaj. Për ata shtetas të BE që janë duke jetuar në Britani duhet të aplikojnë për të vazhduar të qëndrojnë me tej ne Britani pas mesnatës në baze të skemës për statusin e mëtejshem të qëndimit. Ky është realiteti i daljes nga BE ku jo pak veta nuk i kane ditur këto ne detaje kur votuan për daljen nga Bashkimi Evropian ne referendumin për Brexit-in ne 2016.

Ngjarja paraprake

Probleme për Napolin, Osimhen rezulton pozitiv ndaj COVID-19

Ngjarja e ardhëshme

Vendimet që hyjnë në fuqi në 2021, rritet paga minimale, hiqet TVSH-ja për 40 mijë biznese të vogla

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian