Besimi: Ribalanci është miratuar, financimi është siguruar, do të mbështetet pakoja e katërt e masave

Shkup, 5 tetor 2020 (MIA) – Zbatimi i paketës së katërt të masave antikrizë është qëllimi për të arritur ribalancin e buxhetit të miratuar nga Qeveria në seancën e djeshme, dhe është i dyti këtë vit. Të ardhurat me këtë buxhet janë më të ulëta për 0.2 për qind krahasuar me ribalancin buxhetit të parë, shpenzimet janë më të larta për 4.2 për qind dhe deficiti është rritur me 22.6 për qind.

Ministri i Financave Fatmir Besimi në konferencën për media ku prezantoi projektin ribalancin e buxhetit, siguroi që financimi është siguruar dhe të gjitha detyrimet do të realizohen ashtu siç janë planifikuar, kurse përmes implementimit të masave të paketës së katërt do të kontribuojë në përmirësimin e rezultatit të përgjithshëm ekonomik, ky është, amortizimi i ndikimit socio-ekonomik të pandemisë, ndërsa vitin e ardhshëm ekonomia pritet të rikuperohet me rritjen ekonomike dhe konsolidimin gradual fiskal.

“Buxheti do të financohet mbi bazë të qëndrueshme dhe të gjitha detyrimet do të financohen në mënyrë të qëndrueshme për të gjithë. Janë siguruar burime mjetesh për gjithçka që nevojitet”, tha ministri.

Ai theksoi se nuk ka nevojë për huazim të jashtëm, por mjetet e nevojshme do të sigurohen nga burimet e brendshme.

“Me paketën e re të masave antikrizë, ne po shkojmë drejtë rritjes shtesë të deficitit buxhetor me 200 milionë euro, i cila do të financohet pjesërisht nga depozitat dhe huazimet e brendshme. Nga depozitat sigurohen 100 milionë euro dhe deri në 150 milionë euro përmes huazimit të brendshëm, varësisht se sa do të ishin nevojat”, tha ministri Besimi, duke shtuar se nga depozitat e planifikuara prej 300 milionë euro për vitin e ardhshëm, 100 milionë do të përdoren këtë vit dhe 200 milionë euro do të transferohet për vitin e ardhshëm.

Ai theksoi se me këto ndërhyrje, borxhi publik në fund të vitit vlerësohet në 59.5 për qind të BPV-së.

Besimi kumtoi se të hyrat e përgjithshme me ndryshimet dhe plotësimet e Buxhetit të Republikës së Maqedonisë të Veriut për vitin 2020 janë planifikuar në nivelin prej 196.4 miliardë denarë dhe janë në nivel pothuajse identik në krahasim me planin, duke pasur parasysh se me ndryshimet e mëparshme të Buxhetit e njëjta ishin planifikuar në një nivel real, pra më të ulët për 11.5 për qind krahasuar me parashikimet fillestare të buxhetit. Në strukturën e të hyrave të përgjithshme, të ardhurat nga taksat marrin pjesë me 55.6 për qind dhe janë planifikuar në nivelin prej 109.2 miliardë denarë. Kontributet e sigurimeve sociale si të ardhura burimore të mjeteve janë planifikuar në vlerë prej 65 miliardë denarë ose 2.6 për qind më e lartë se plani për vitin 2020. Të hyrat e tjera – donacione jo-tatimore, kapitale dhe të huaja janë planifikuar në nivelin prej 22.1 miliardë denarë.

Shpenzimet e përgjithshme, siç tha ai, janë planifikuar në nivelin prej 253 miliardë denarë ose 4.2 për qind, ose 10.1 miliardë denarë më shumë.

“Bazuar në të hyrat dhe shpenzimet e planifikuara, deficiti pozicionohet në vlerë prej 56.6 miliardë denarë, ose 8.4 për qind e BPV-së. Në të gjitha vendet në botë, politika fiskale kërkon të lehtësojë ndikimin e krizës ekonomike përmes masave të ndryshme, që sjell zgjerimin e deficitit në të gjitha vendet”, tha Besimi dhe shtoi se vende të tilla si Spanja, Franca, Greqia, Italia, Britania e Madhe pritet të kanë deficitin më të madh që do të jetë mbi 9 për qind, ndërsa mesatarja e Eurozonës pritet të jetë 8.4 përqind.

Ai theksoi se duke marrë parasysh rrethanat, u bënë ndryshime në lidhje me parashikimet fillestare në anën e shpenzimeve të Buxhetit të Republikës së Maqedonisë së Veriut, kryesisht për zbatimin e aktiviteteve të parashikuara nga grupi i katërt i masave.

“Ky ribalanc mundëson zbatimin e paketës së katërt të masave antikrizë, e cila synon të sigurojë qëndrueshmëri të aktiviteteve të brendshme ekonomike dhe vendeve të punës, për të ndihmuar aktivitete të caktuara të prekura, për të siguruar stabilitetin e transferimeve sociale dhe për të siguruar politika që do të ndihmojnë në zbatimin strategji e daljes së shpejtë, për kur përfundon kriza për të vazhduar me trendet pozitive të zhvillimit të ri ekonomia e Maqedonisë”, tha Besimi.

Shpenzimet për pagimin e pagave janë parashikuar në 30.2 miliardë denarë, pra në të njëjtin nivel krahasuar me planin. Shpenzimet për mallra dhe shërbime janë planifikuar në vlerë prej 17.8 miliardë denarë ose 1 miliardë denarë më pak se plani për vitin 2020.

Për mjetet e siguruara nga rialokimi, ministri theksoi se të gjitha institucionet janë të përfshira në parimin e shkurtimit të gjithçkaje që nuk ka të bëjë me biznesin kryesor dhe nuk prish biznesin kryesor të institucionit, si dhe në pjesën e shpenzimeve kapitale, ku çfarë pritet padyshim që nuk do të realizohet deri në fund të vitit.

Ribalanci, sot do t’i dorëzohet për miratim Kuvendit. sn/

 

Ngjarja paraprake

SHSKUK publikon raportin ditor, kjo është gjendja e pacientëve me COVID-19

Ngjarja e ardhëshme

Xhaferi në takim me koordinatoren e përhershme të KB-së në RMV,Rosana Duxhak

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian