Besimi: Kriza Kovid është e natyrës joekonomike dhe paratë duhet të injektohen në ekonomi

Shkup, 5 tetor 2020 (MIA) – Kriza Kovid është e natyrës joekonomike dhe të gjitha ekonomitë në botë po injektojnë fonde në ekonomi, duke zgjeruar deficitin duke stimuluar ofertën dhe kërkesën përmes masave për të rritur aktivitetin ekonomik dhe për të kapërcyer krizën. Nga ana tjetër, të ardhurat, si rezultat i zvogëlimit të konsumit të brendshëm dhe prishjes së zinxhirëve globale për shkak të krizës-kovid, kanë më pak realizim kudo, tha ministri i financave Fatmir Besimi gjatë intervistës në Top Tema.

“Disa herë ka pasur ndërhyrje me masa për t’u përballur me krizën, për të mbështetur ekonominë dhe për të kapërcyer pasojat e krizës, si dhe për të mbështetur qytetarët. Kjo ndodhi dhe në rebalancin e dytë. Pra, ka një rritje në anën e shpenzimeve për të mbështetur Pakon e katërt të masave. Deficiti korrespondon me krizën më të madhe ekonomike që po ndodh në ekonominë tonë – nuk kishte rënie më të lartë prej 12.7 për qind në bazë tremujore në ekonominë tonë dhe -6.5 për qind rënie në gjysmën e parë të vitit”, tha Besimi.

Por, sqaroi, se kjo nuk është vetëm tek ne.

“Ju e keni atë në nivelin e ekonomisë botërore dhe të Bashkimit Evropian. Është një problem global, një krizë globale. Me rebalancin e dytë – deficiti buxhetor zgjerohet, por fondet drejtohen në Pakon e katërt të masave që ka për qëllim të ndihmojë qytetarët dhe ekonominë për të kapërcyer krizën”, theksoi Besimi.

Shpjegoi se pothuajse të gjitha ekonomitë i zgjeruan deficitet e tyre buxhetore gjatë vitit, ndërsa mesatarja e Eurozonës ishte 8,4 për qind.

“Në periudhën e ardhshme, me stabilizimin e situatës dhe menaxhimin e kujdesshëm, deficiti buxhetor do të konsolidohet”, tha Besimi.

Me rebalancin e buxhetit, tha, sigurohen mjete për Pakon e katërt të masave.

“Përmes nënprogramit special qeveritar P1- MASAT PËR PËRBALLJE ME KRIZËN COVID-19 për mbështetje financiare për pagesën e pagave për punonjësit në sektorin privat sigurohen 70 milionë euro, për kartela pagese vendore për kategoritë e prekura nga Kovid-19, 27 milionë euro, për të mbështetur prodhuesit, përpunuesit dhe eksportuesit e rrushit, verës me shumicë dhe verës në shishe 6.7 milionë euro, për të mbështetur aktivitetin Ciceronët turistikë 160.000 euro, për kthimin e taksës turistike për vitin 2019, për qëndrimet gjatë natës dy milionë euro, për blerjet e vikendit me TVSH-ja Ime 17 milionë euro, për skemën e garancisë shtetërore dhe garancisë doganore përmes Bankës së Zhvillimit 13 milionë euro dhe për grante për agjencitë e udhëtimit, terreneve sportive dhe restoranteve për dasma 5.5 milionë euro”, tha ministri i Financave. ls/shk/

Ngjarja paraprake

Isjanovski: Masat e miratuara për hotelierët janë të mira në të ardhmen, teste të shpejtë kovid për 10 deri në 15 ditë

Ngjarja e ardhëshme

Dita Botërore e Mësuesve/ Ministrja Kushi zhvillon telefonata surprizë me mësues të ndryshëm

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian