A po rriten fëmijët shumë shpejt?

Mediat sociale, përkëdhelja e prindërve, presioni i shtuar për të pasur sukses, a janë këta faktor që ndikojnë në rritjen më shpejt të fëmijëve?  

Fëmijët në ditët e sotme nuk mund të jenë më fëmijë, thonë të rriturit që kujtojnë një fëmijëri të lirë nga rregullat. Në disa mënyra, mund të jetë e vërtetë. Prindi mesatar i lejon fëmijës së tyre një smartphone në moshën 10-vjeçare, duke i hapur një botë të paarritshme për gjeneratat e mëparshme, me akses të pakufizuar në lajme, media sociale dhe privilegje të tjera të rezervuara më parë për të rriturit, duke i detyruar ata të arrijnë pjekurinë emocionale përpara se të arrijnë moshën madhore.

Ekziston një term për të: “KGOY” ose “fëmijët që rriten më shpejt”, që do të thotë se fëmijët janë më të zgjuar se gjeneratat e mëparshme.

E rrënjosur në marketing, ideja është për shkak të KGOY, fëmijët kanë vetëdije më të madhe për markën, kështu që produktet duhet t’u reklamohen fëmijëve dhe jo prindërve të tyre. Teoria ka ekzistuar që në vitet e para dhe që atëherë, ekspertët janë përpjekur të vërtetojnë vdekjen e hershme të fëmijërisë duke treguar shkaqet që variojnë nga mosha në të cilën ata marrin një smartphone, deri tek fakti që fëmijët tani po shohin më shumë materiale për të rritur. Megjithëse, mund t’ju duket se fëmijët po rriten shumë shpejt, ka prova që ata, mund të piqen më ngadalë.

Teknologjia mund t’i ekspozojë më shumë fëmijët, duke i bërë ata intelektualisht më të zgjuar. Mund të jetë koha për të përditësuar atë që ne mendojmë si piketa të maturimit dhe çfarë do të thotë në të vërtetë të rritesh shpejt. 

Çfarë është fëmijëria?

Për të kuptuar se si e matim rritjen është e rëndësishme të mendojmë se çfarë nënkuptojnë shumica e njerëzve me “fëmijëri” dhe “të rritur”. Duke përjashtuar masat biologjike të tilla si kur fëmijët arrijnë pubertetin, kuptimi ynë i fëmijërisë është kryesisht një ndërtim social. Njerëzit kanë pikëpamje të ndryshme për atë që do të thotë në varësi të kohës dhe vendit ku janë rritur, duke e bërë të vështirë matjen ose përcaktimin sasior.

Në shumicën e vendeve, njerëzit konsiderohen të rritur nga mosha 18 vjeç, por kjo ndryshon. Në Japoni, fëmijë janë ligjërisht deri në moshën 20 vjeç, ndërsa në vende të tjera si Irani, me ligj individët deri në nëntë vjeç mund të trajtohen si të rritur. Përkufizimet e fëmijërisë kanë ndryshuar gjithashtu historikisht: në shekullin e 19-të, ishte e zakonshme që fëmijët nën moshën 10 vjeç të punonin dhe ideja për të qenë një “adoleshent” nuk ekzistonte deri në vitet 1940. Para kësaj, adoleshentët thjesht shiheshin të kalonin direkt nga fëmijëria në moshë madhore.

Atëherë, si e kuptojmë idenë e rritjes më shpejt? Fazat bazë të zhvillimit të fëmijëve nuk po ndryshojnë”, thotë Shelley Pasnik, nënkryetare e lartë dhe drejtore e Qendrës për Fëmijët dhe Teknologjinë, një grup kërkimor me bazë në Qendrën e Zhvillimit të Arsimit, Nju Jork. Bota e jashtme po ndryshon vazhdimisht, por momentet njohëse dhe emocionale të fëmijëve mbeten të njëjta.

Pasnik thekson se është e vështirë të matet ideja e “rritjes” në kuptimin social dhe kulturor. Ka kaq shumë aspekte ndërkulturore, gjuhësore dhe zhvillimore të fëmijërisë saqë është pothuajse e pamundur të përcaktosh ndonjë gjë si ndikimin kryesor në shpejtësinë e rritjes dhe moshës së fëmijëve.

Ka gjithashtu prova që njerëzit priren të idealizojnë fëmijërinë e tyre, duke e imagjinuar atë si një periudhë të lumtur. Është e mundur që të rriturit që ankohen se fëmijët sot po piqen më shpejt, mund t’i krahasojnë ata me një periudhë nostalgjike të rinisë së tyre që nuk krahasohet aspak me realitetin. 

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Erik ten Hag refuzon pushimet

Story i radhës

Delegacioni i Kuvendit të Maqedonisë së Veriut pritet me duartrokitje në Bundestagut e Gjermanisë 

Të fundit nga